Sandoriai dėl mokamų mokesčių, sudaryti tarp „Starbucks" ir Nyderlandų valdžios bei „Fiat" finansų padalinio sutartis su Liuksemburgu, vis dėlto yra laikomi valstybine parama, teigia Europos Sąjungos konkurencijos komisarė Margrethe Vestager.

Su tokiu Europos Komisijos sprendimu nesutinka tiek Nyderlandai, tiek ir Liuksemburgas.

„Starbucks" nurodo ketinanti pateikti apeliaciją.

Tęsiamas tolesnis tyrimas dėl kitų bendrovių mokestinių sandorių, pavyzdžiui, „Amazon" ar „Apple".

„Mokestiniai sprendimai, dirbtinai sumažinantys bendrovei tenkančią mokesčių naštą, nedera su Europos Sąjungoje galiojančiomis nuostatomis dėl valstybinės paramos. Jie laikomi nelegaliais. Tikiuosi, kad šiandieninio sprendimo skelbiamą žinią išgirs valstybių narių vyriausybės ir panašios įmonės", - teigia M. Vestager.

„Visos įmonės, nesvarbų, ar jos mažos, ar didelės, tarptautinės ar ne, turi sąžiningai mokėti savo mokesčių dalį", - priduria pareigūnė.

Nors mokestiniai susitarimai, palengvinantys mokestinę naštą, tarp vyriausybių ir įmonių yra legalūs, tačiau sandoriai su „Starbucks" ir „Fiat Chrysler" "neatspindi ekonominių realijų", teigiama Komisijos pranešime.

Anot specialistų, įmonės naudojo vadinamuosius „susitarimus dėl sandorių kainodaros" tarp savo antrinių įmonių - šie leido „Starbucks" perkelti dalį pelno į užsienį, o „Fiat" mokėti mokesčius „nuo sumažinto pelno".

Anot Europos Komisijos, apmokestinamas „Fiat" padalinio Liuksemburge pelnas įprastomis rinkos sąlygomis būtų 20 kartų didesnis.

„Mūsų šiandieninis sprendimas rodo, kad dirbtinai sudaryti ir sudėtingi metodai, kuriais remiasi mokestiniai sprendimai, negali slėpti tikrojo įmonių pelno - jis turi būti visiškai ir tinkamai apmokestintas", - sakė M. Vestager.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją