Lietuvos verslas skinasi kelią į Azerbaidžaną, nors konkurencija ten milžiniška. Iš Lietuvos keliauja pieno produktai, medikamentai, biuro mašinos. Azerbaidžanas taip pat naudojasi Lietuvos verslo sukurtu valstybinėms įstaigos ir savivaldai skirtu E-sprendimų paketu.

Azerbaidžaniečiai itin vertina lietuviškus pieno produktus, pernai eksportas į šią šalį augo beveik trisdešimčia procentų. Lietuva vertinama už informacinių ir ryšių technologijų paslaugų kokybę, kokybiškus ir konkurencingus maisto produktus. Nors Lietuvos eksportas į šią Pietų Kaukazo valstybę yra keturiasdešimt ketvirtoje vietoje.

„Visų pirma, tai – maisto produktai. Pieno produktai, pieno miltų produkcija, pats populiariausias ir įdomiausias – sviestas. Tai yra sudėtinga rinka, tai – Pietų Kaukazas, savos tradicijos, atsargumas, pirkėjo pripratimas, konservatyvumas. Be to, didelė pasiūla iš mūsų konkurentų ir kitų šalių, pasiūla didžiulė. Skirtumai yra ir perkamosios galios“, – apie Azerbaidžiano rinką pasakoja Lietuvos ambasadorius Azerbaidžane Valdas Lastauskas.

Įmonių mėginimų prisijaukinti gana uždarą Azerbaidžano rinką padaugėjo užsivėrus eksporto keliams į Rusiją. Pasak Azerbaidžano verslo struktūrų atstovų, neišnaudotų galimybių jų šalyje yra, nes Lietuvos įmonės vertinamos kaip patikimos partnerės.

Rasti partnerių verslui padeda prieš porą metų įsteigta bendra šalių Ekonominės diplomatijos taryba.

„Azerbaidžanas išskaido ekonomiką, stipriai mažiname šalies ekonomikos priklausomybę nuo energetikos sektoriaus. Vystome įvairias sritis: komunikacijos, transporto, žemės ūkio, infrastruktūros, informacinių technologijų, alternatyviosios energetikos, turizmo ir čia kaip tik matome nišą Lietuvos verslui“, – teigia Azerbaidžano užsienio reikalų viceministras Khalafas Khalafovas.

Esame suinteresuoti, kad Lietuvos rinkoje atsirastų maisto produktų, nefermentuotų vaisių sulčių. Azerbaidžane pagamintas granatų sultis eksportuojame į daugelį pasaulio šalių. Į Lietuvą keliauja įvairi sunkiosios pramonės įranga. Lietuva mums yra langas į Europos Sąjungą“, – sako Azerbaidžano eksporto ir investicijų skatinimo fondo prezidentas Rufatas Mammadovas.

Azerbaidžano eksportas į Lietuvą auga, tačiau kol kas nelabai žymiai. Jis nesiekia nė vieno procento viso Lietuvos importo ir yra 76 vietoje.