Savo vizijas apie Lietuvos ateitį ir neišspręstas problemas verslininkas dalijosi Vilniuje vykusiame IX Lietuvos urbanistiniame forume „Retroprektyva“.

Pramonininkų atstovas akcentavo, kad valstybei svarbu ne tik kurti infrastruktūrą, bet ir ekonomiškai tvirtėti.

„Per 25 metus nepadarėme dar labai daug. Mano manymu, labiausiai mums nepavyko sukurti savivaldos. Tai iš esmės yra pagrindinis blogis, kodėl valstybė negali stotis ant kojų, - forume kalbėjo jis. - Dėl tos priežasties, kad mes vis dar esame centralizuota valstybė, turime tokį valdymo modelį, koks buvo sovietmečiu, kai centrinė valdžia yra sukaupusi visas galias ir finansines galimybes į savo rankas, nuleidžia savo funkcijas savivaldai ir už tai atiduoda šiek tiek pinigų“.

R. Dargis pastebėjo, kad savivaldoms nėra suteikiama pakankamai galių, kad jos galėtų savo miestus ar rajonus statyti ant kojų.

„Aišku, mero rinkimai yra lūžis mūsų politinėje sistemoje, bet šiandien dar nepakanka galių šiam institutui, kad meras galėtų būti tas lyderis, kuris galėtų įkvėpti miestą ateičiai“, - savo pastebėjimais dalijosi verslininkas.

R. Dargio nuomone, reikėtų kuo labiau vystyti savivaldą, kad ji taptų „savo teritorijoje šeimininke“.

„Tenka daug važinėti po Lietuvą ir kalbėti su vietos savivaldomis. Retai kuriame mieste yra rimtas ekonomikos departamentas, kuris turi matymą, ką būtų galima tame mieste padaryti, kokias investicijas pritraukti, kokių žmonių jiems reikėtų ir kaip jie matytų miesto ekonominę ateitį“, - kritikavo Lietuvos pramonininkų konfederacijos prezidentas.

Verslininkas pabrėžė, kad pagrindinė problema, kodėl žmonės palieka miestus – jie neturi ką ten veikti, o tą stabdyti galėtų efektyvi savivaldybių ekonominė politika.

„Esu įsitikinęs, kad jei miesto meras taptų tikruoju lyderiu ir turėtų galias būti ekonomiškai aktyvus, jo padėtis labai reikšmingai keistųsi, nes atsirandant gamybai ar paslaugų centrams, atsiranda galimybė miestuose dirbti ir kurti savo ateitį“, - forumo svečiams kalbėjo R. Dargis.

Verslininkas taip pat mato puikią galimybę Lietuvai stiebtis esant dabartinei globaliai situacijai: „Anksčiau gamyba kėlėsi į Kiniją, Aziją, o čia turėjo likti tik vartojimas. Dabartinė situacija, kai skaitmena visiškai keičia gamybos technologijas, leidžia perdirbimo ar produktų kūrimo centrams pajudėti arčiau vartotojo. Europa yra didelis vartotojų centras ir dar ilgai toks bus ir Lietuva čia turi gerą galimybę pasinaudoti situacija ir pritraukti gamintojus atgal į Europą, gali pasiūlyti išvystytą infrastruktūrą ir kvalifikuotą darbo jėgą“.

Kalbėdamas apie savivaldos galią R. Dargis paminėjo ir santykį darbo rinkoje. Dar vienas verslininko nerimas – savarankiškai dirbančių žmonių skaičius.

„Jei 2003 m. turėjome jų apie 12,7 proc., tai dabar rodiklis nukritęs iki 7,7 proc. 2009 m. šis skaičius siekė 8,7 proc. ir tada nuo Europos atsilikome keturis kartus. Tai rodo, kad nesame išvystę sau dirbančių žmonių instituto. Dabar kalbame tik apie darbdavius ir darbuotojus. Tačiau mes neturime to, ant ko iš esmės stovi valstybės vidurinis sluoksnis, kuris ir yra esminis valstybės ekonomikos variklis. Per tai, kad turime centralizuotą valstybę, negalime šio instituto išvystyti. Manau, kad tai dar vienas svarbus dalykas, ką turėtume vystyti“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (252)