Vilnių tvarkančios įmonės „Mano aplinka“ vadovas Mindaugas Strigockis tikisi, kad šiemet pavyks išvengti vėlavimų atsiskaitant su darbuotojais, tačiau pabrėžia, kad situacija yra įtempta. Kitoje sostinę prižiūrinčioje įmonėje „Stebulė“ algos vėluoja nuolat.

Abi šios įmonės yra Vilniaus miesto savivaldybės įmonės „Grinda“ subrangovės. Kaip DELFI informavo sostinės meras Remigijus Šimašius, „Mano aplinkai“ „Grinda“ skolinga 2,9 mln. eurų, „Stebulei“ – 1,4 mln. eurų.

Pačiai „Grindai“ Vilniaus miesto savivaldybė skolinga 10 mln. eurų. „Skola susidarė per eilę metų dėl visos eilės priežasčių (finansų krizės, nesurenkamo gyventojų pajamų mokesčio, prie ankstesnių valdžių buvusio blogo savivaldybės įmonių valdymo)“, – sakė R. Šimašius.

„Mano aplinkai“ ir „Stebulei“ savivaldybės atsiskaitymas su „Grinda“ svarbus, nes pagal pasirašytas sutartis, gavusi pinigų „Grinda“ per kelias dienas turi atsiskaityti ir su savo subrangovais.

„Su „Grindos“ vadovais susitinkame kartą per savaitę. Pas juos situacija irgi nėra lengva, nes viskas priklauso nuo to, kiek jie gaus iš savivaldybės“, – sakė „Mano aplinka“ vadovas Mindaugas Strigockis.

„Stebulės“ vadovas Stanislovas Tamulevičius pridūrė, kad prie situacijos sudėtingumo prisideda ir tai, kad jis negali sukontroliuoti, ar „Grinda“ yra gavusi pinigų iš savivaldybės, ar ne.

„Grindos“ vadovas Algimantas Vilūnas DELFI sakė, kad jo įmonėje su atlyginimų išmokėjimu viskas tvarkoje. „Jokių problemų, viskas bus laiku ir dar anksčiau“, – tikino jis.

Algimantas Vilūnas

Ant peilio ašmenų

Komunalinio ūkio darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkė Renata Telinskytė teigė, kad jos žiniomis, atlyginimai Vilnių tvarkančių įmonių darbuotojams kol kas mokami laiku.

„Tačiau savivaldybėje yra išlikusios tos pačios problemos, – sakė ji. – Laiku neatsiskaitoma, vėlavimai yra tokie patys, skolos taip pat nesumažėjusios. Tikrai yra grėsmė, kad gali pritrūkti lėšų darbuotojų atlyginimams.“

Pašnekovė tokią situaciją palygino su vaikščiojimu ant peilio ašmenų: „Įmonės balansuoja ant ribos ir bet kada gali nukristi. Šį mėnesį jau sumokėjo laiku, bet kitą mėnesį neaišku kaip bus“.

R. Telinskytė pažymėjo, kad norėtų sužinoti, kokie yra savivaldybės planai siekiant padėtį pakeisti, nes kol kas girdi tik pažadus.

R. Šimašius teigė, kad Vilniaus miesto savivaldybei dėl griežtų taupymo priemonių šiuo metu yra pavykę sutaupyti apie 16 mln. eurų per pusmetį, tad didžioji dalis šių pinigų bus skirta įsisenėjusioms skoloms padengti.

Tačiau meras pastebėjo, kad atlyginimus miestą tvarkantiems darbuotojams moka ne miestas, o privačios uždaros akcinės bendrovės. „Tačiau be abejo, mano manymu, su darbuotojais turi būti atsiskaitoma pirmiausiai“, – teigė jis.

Remigijus Šimašius

Nesijaučia savarankiški

M. Strigockis pasakojo, kad 2,9 mln. skola tėra didesnio nemokėjimo likutis, nes dalį „Grindos“ skolos „Mano aplinka“ yra pardavusi.

Jis sakė, kad įmonė nėra pilnai savarankiška savo finansuose. Taip yra dėl dabartinio savivaldybės ir jos įmonių mokumo, su kuriuo išgyventi nebūtų lengva jokiai įmonei.

„Tvarkyti Vilnių kainuoja pakankamai daug, tiek dėl atlyginimų, tiek dėl kitų sąnaudų. Valymo įmonei labai sunku diversifikuoti savo veiklą, ypač turint tokias sutartis, kokias turime su Vilniaus miesto savivaldybe“, – dėstė M. Strigockis.

Jis pabrėžė, kad išlikti padeda tik kitų jo grupės įmonių bei akcininkų paskolos ir įnašai. „Jeigu to nebūtų, jau turbūt ant menčių gulėtume“, – sakė „Mano aplinka“ vadovas.

Grėsmė yra

S. Tamulevičius sakė, kad grėsmė vėluoti atsiskaitant su darbuotojais yra visada.

„Mes ir šiuo metu vėluojame. Nėra nė vieno mėnesio, kai mes nevėluotume sumokėti „Sodrai“ ar Valstybinei mokesčių inspekcijai ir nevėluotume sumokėti darbuotojams“, – pasakojo jis.

„Stebulės“ vadovas teigė, kad jo įmonei skolinga ne tik „Grinda“, bet ir pati savivaldybė. Bendra jų skola, pašnekovo teigimu, sudaro apie 3–4 mln. eurų.

Tačiau S. Tamulevičius sakė, kad yra pripratęs dirbti tokiomis sąlygomis, nes jau daug metų dirba su savivaldybe.

Pašnekovas nesiryžo vienareikšmiškai įvertinti, ar prieš pusmetį pasikeitusiai Vilniaus valdžiai pavyks suvaldyti miesto finansus.

„Sunku pasakyti. Šiandien džiaugiamės, kad ta skola neauga. Ji stabilizavosi ir prie tokios skolos mes dar gyvuojame ir teikiame paslaugas“, – sakė jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (85)