Tikimasi, kad CIPS mokėjimų sistema suteiks galimybių atlikti mokėjimus juaniais visame pasaulyje, pakeis daugybę galiojančių sistemų ir žymiai padidins Kinijos valiutos naudojimo lygmenį, pareikšta per iškilmingo CIPS paleidimo ceremoniją Šanchajuje.

Įvedusi nacionalinę mokėjimų sistemą, šalies vyriausybė tikisi padidinti savo valiutos pripažinimą tarptautinėse rinkose.

CIPS naudojimas leis sumažinti sandorių išlaidas ir laiką mokėjimams įvykdyti. Šiuo metu veikia daug panašių autorizuotos informacijos perdavimo sistemų, todėl mokėjimų juaniais tvarkymas yra labai daug laiko reikalaujantis procesas.

Kinijos liaudies bankas nusprendė suvienodinti mokėjimo nurodymų perdavimą sandoriams. CIPS bus naudojamas toks pat pranešimų formatas kaip ir kitose tarptautinėse mokėjimo sistemose - tai palengvins sandorių formulavimą.

Šiuo metu tarptautinė tarpbankinių pervedimų sistema SWIFT leidžia sudaryti sandorius bet kokia valiuta, net ir juaniais.

Pirmasis sandoris, atliktas pagal naująją sistemą, buvo Švedijos įmonės IKEA perlaida, pervesta iš Kinijos į Liuksemburgą, pranešė "Standard Chartered Bank" padalinys Honkonge. Paleidimo metu sistemoje dalyvauja Kinijos nacionalinio banko patvirtinti vienuolika Kinijos ir aštuoni užsienio bankai.

Kaip praneša „The Financial Times", SWIFT duomenimis, rugpjūtį juanio dalis tarptautinių mokėjimų rinkoje (pagal sandorių vertę) sudarė 2,79 proc. (2,34 proc. liepą), ir tai leido Kinijos valiutai pirmą kartą per visą istoriją pagal šį rodiklį aplenkti Japonijos jeną.

Taip Kinijos valiuta labiausiai naudojamų pasaulinių valiutų reitinge užėmė ketvirtąją poziciją. Tris pirmąsias pozicijas užima JAV doleris, euras ir britų svaras.