Dešimtus metus iš eilės vykstančius Švedijos verslo apdovanojimus šiemet pagerbė į Lietuvą su vizitu atvykusi Švedijos karališkoji pora. Tai ne pirmasis Švedijos karališkosios poros vizitas Lietuvoje. Karalius Lietuvoje lankėsi 1992 metų spalį, su karaliene Silvija jis viešėjo ir 2009 metais minint Lietuvos vardo tūkstantmetį.

Apdovanojimus pelniusius verslininkus pasveikino Švedijos karalius Karlas XVI Gustavas ir Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Nominaciją „Už tvarią plėtrą“ pelnė bendrovė biomasės sprendimus kurianti bendrovė „Enerstena“.

„Jūsų Didenybe, prezidente, mums yra didelė garbė kurti biomasės sprendimus“, - kalbėjo bendrovės „Enerstena“ generalinis direktorius Virginijus Ramanauskas.

„Metų socialinės atsakomybės iniciatyvos“ nominacijoje šį apdovanojimą pelnė bendrovės „LESTO“ iniciatyva „Darni mokykla“.

Šios iniciatyvos tikslas - ugdyti visuomenės sąmoningumą, suteikiant žinių ir gebėjimų reikalingų kurti ugdymo įstaigų bendruomenes, gebančias efektyviai valdyti ir naudoti išteklius, derinant aplinkos apsaugą, socialinį teisingumą ir ekonomikos vystymąsi.

„Jaunuoju metų verslininku“ išrinkta dr. Austėja Landsbergienė – ikimokyklinio ugdymo įstaigos „Vaikystės Sodas“ įkūrėja.

Iškilminga apdovanojimų ceremonija vyksta Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje.

Renginyje kiekvienais metais dalyvauja specialus kviestinis svečias – pasaulinio pripažinimo sulaukęs verslo vystymo ir vadovavimo specialistas, mąstytojas. Šiemet tai švedų ekonomistas ir verslo guru – dr. Kjellis A. Nordströmas, pastarąjį kartą Lietuvoje lankęsis 2011 m. Tąkart dr. Nordströmas taip pat dalyvavo Švedijos verslo apdovanojimų ceremonijoje. Savo įžvalgomis apie migrantų krizę ir miestų ateitį jis pasidalijo su DELFI.

Šiais metais įmonės ir asmenys pretenduoja į tris apdovanojimus.

Apdovanojimų finalistai

Švedijos verslo apdovanojimų 2015 finalistai buvo paskelbti kiek anksčiau.

„Metų socialinės atsakomybės iniciatyvos“ nominacijoje jais tapo bendrovės DHL iniciatyva „SOS GoTeach“, Investuotojų Forumo iniciatyva „Baltoji banga“ ir LESTO iniciatyva „Darni mokykla“. Šiuo apdovanojimu siekiama įvertinti geriausią 2014 arba 2015 metais įgyvendintą socialinę ar aplinkosaugos iniciatyvą.

Nominacijos „Už tvarią plėtrą“ finalistėmis įvardintos įmonės „Ekspla“, „Enerstena“ ir „Klaipėdos baldai“. Prizas šioje kategorijoje skiriamas darniai besivystančiai bendrovei už 2010–2015 metais pasiektus teigiamus veiklos rezultatus, apyvartos augimą, indėlį į aplinkos ir socialinį tvarumą bei vadovavimąsi skaidraus verslo, pagarbos žmogui, visuomenei ir gamtai principais.

„Jaunuoju metų verslininku“ kandidatuoja tapti dr. Austėja Landsbergienė – ikimokyklinio ugdymo įstaigos „Vaikystės Sodas“ įkūrėja, Andrius Zimnickas – įmonės „Juodeliai“ vadovas ir Martynas Gudonavičius – vienas iš lietuviško startuolio TRAFI įkūrėjų. „Jaunojo metų verslininko“ prizas atiteks puikios reputacijos, novatoriškam verslininkui už įkvepiantį verslo vystymo pavyzdį.

Apdovanojimų finalistus išrinko komisija, kurią sudaro Algirdas Kaušpėdas atstovaujantis „JP Architektūra“, Arminta Saladžienė atstovaujanti NASDAQ OMX, Dalia Foigt-Norvaišienė iš advokatų kontoros „Borenius“, Ignas Staškevičius atstovaujantis NDX, Lietuvos banko valdybos pirmininko pavaduotoja Ingrida Šimonytė, Jeannette Almstrøm atstovaujanti „LANACare“, Lina Danienė atstovaujanti „Svajonių dirbtuvėmss“, Mantas Nocius iš „Versli Lietuva“, Valda Chošnau atstovaujanti „Exitus“ ir Vidas Korsakas iš „SG dujos Auto“.

Švedija - didžiausia investuotoja

Švedija yra didžiausia investuotoja Lietuvoje. Ketvirtadalį – 26 proc. – visų tiesioginių užsienio investicijų mūsų šalyje sudaro švedų verslo investicijos ir siekia 3,17 mlrd. eurų. Švediško kapitalo įmonėse dirba daugiau nei 11 tūkst. Lietuvos žmonių.

Siekdami visiškai atstatyti renginio metu aplinkai padarytą žalą, renginio organizatoriai įgyvendins neigiamo poveikio aplinkai kompensavimo projektą.

„Po apdovanojimų apskaičiuosime renginio metu sukauptų CO2 emisijų kiekį ir inicijuosime medelių sodinimą Lietuvos miškuose. Miškų tausojimo kryptis pasirinkta, nes Švedijai miškų išsaugojimas yra svarbus prioritetas“, - kalbėjo „Business Sweden“ – Švedijos prekybos ir investicijų tarybos vadovas Lietuvai Lukas Danielevičius.

Miškų tausojimo kryptis pasirinkta, nes Švedijai miškų išsaugojimas yra svarbus prioritetas.

Švedijos ambasada Lietuvoje ir „Business Sweden“ – Švedijos prekybos ir investicijų taryba, Švedijos verslo apdovanojimus įsteigė 2006-ais metais. Renginio tikslai – skatinti dvišalį bendradarbiavimą, pabrėžiant įsimintiniausius įmonių bei organizacijų veiklos rezultatus, artinti Lietuvos ir Švedijos verslo visuomenes, pateikti teigiamų verslumo ir darnios plėtros pavyzdžių. Nuo 2009-ų metų Švedijos verslo apdovanojimai rengiami ir kaimyninių Baltijos šalių sostinėse – Rygoje bei Taline.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (69)