Artimoje ateityje gana realu tikėtis smulkių, vidutinių ir netgi stambių bankų bankroto atvejų. Tokią mintį per interviu televizijos kanalui „Rossija 24“ išsakė „Sberbank“ vadovas G. Grefas per tarptautinį investicinį forumą „Soči-2015“.

„Iš esmės padėtis sektoriuje gana stabili, likvidumo problemų nėra. Yra šiokių tokių bėdų dėl kapitalo, bet jos ne tokios rimtos, kokios buvo prieš pusę metų. Nepaisant to, stebime nemažai mažų ir vidutinių bankų bankrotų, grėsmė kyla ir stambiems bankams. Dėl šios priežasties manau, kad iki 2016 metų pabaigos situacija šiame sektoriuje ir toliau bus gana sudėtinga“, – sako G. Grefas.

Birželį G. Grefas tarptautiniame ekonomikos forume Sankt Peterburge per interviu RBK pareiškė, kad pats sudėtingiausias krizės etapas jau praeityje, tačiau tai nereiškia, kad Rusija jau gali džiaugtis įveikusi ir pačią krizę. „Sberbank“ vadovas pažymi, kad „nemokumas ir bankrotai dar prieš akis“.

Gegužę per interviu „Vedomosti“ didžiausio Rusijos banko vadovas sakė, kad Rusijai trūksta veiksmingos valdymo sistemos. G. Grefas paaiškino, kad, esant tokioms sąlygoms, imtis rimtų ir didelio masto reformų būtų labai pavojinga. „Sistema nežlugs, ji pradės lėtai irti“, – tada sakė „Sberbank“ vadovas. Anot bankininko, pokyčiai turėtų prasidėti nuo vykdomosios valdžios sistemos.

Balandį „Sberbank“ vadovas pareiškė, kad, nesiėmus valdymo sistemos reformų, neįmanomi jokie kiti veiksmingi pokyčiai. „Jeigu mes artimiausiu metu nesiimsime didelio masto struktūrinių reformų įgyvendinimo, tuomet aš nematau jokių galimybių atnaujinti ekonomikos augimą, mūsų ūkio klestėjimą ir visos mūsų valstybės konkurencingumą“, – kalbėjo G. Grefas.

2014 metų gruodį televizijos kanalo „Rossija 24“ eteryje pirmasis Rusijos centrinio banko vadovo pavaduotojas Aleksejus Simanovskis pareiškė, kad jau šalies bankų sektoriuje jau išspręsta nemažai rimtų problemų. „Remiantis mūsų turimais vertinimais, nemenka dalis darbų, susijusių su tokiomis kreditavimo institucijomis, atlikta praeitų metų pabaigoje, jie tęsiami ir šiais metais. Šiuo metu pavojuje yra mažiau bankų nei anksčiau“, – „RIA Novosti“ sakė Rusijos centrinio banko vadovo pavaduotojas.

Pastarieji itin garsiai nuskambėję bankų problemų atvejai – veiklos licencijų atėmimas iš „Probiznesbank“ ir Rossijskij kredit“ (pagal aktyvų vertę jie atitinkamai užima 51-ąją ir 45-ąją vietas). Tokio sprendimo priežastimi tapo dėl ataskaitų sąžiningumo kilusios abejonės „Rossijskij kredit“ atveju, o „Probiznesbank“ atveju – klaidinai pasirinkta investavimo strategija, kuri, kaip įvardijo Rusijos centrinis bankas, „iššvaistė visas banko lėšas“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (156)