Štai daugybės tokių daiktų sąrašas. Ar pritariate tokiam vertinimui?

Prietaisas sumuštiniams gaminti. Apskritai smulki buitinė technika, kuri atlieka tik vieną funkciją, yra pinigų švaistymas. Tik sumuštiniams gaminti skirta prietaisas nedaro kažko tokio, ko negalima padaryti naudojant kitus virtuvės įrenginius. Be to, tokius papildomus prietaisus būtina valyti ir kažkur laikyti.

Šventiniai drabužiai. Laikas nuo laiko pasipuošti tikrai yra smagu, tačiau daugumai žmonių visiškai nereikia pirkti brangių proginių drabužių oficialioms progoms. Tokius drabužius išsinuomoti yra daug pigiau. Sutaupysite galybę pinigų išsinuomavę smokingą ar proginę suknelę.

Loterijos bilietai. Dauguma žmonių patys supranta, kad pirkti loterijos bilietus yra tikras pinigų švaistymas, tačiau galvoje visuomet kirba tas klausimas „O gal...?“ Statistika rodo, kad, pavyzdžiui, amerikiečiai, per metus loterijų bilietams išleidžia daugiau nei 70 mlrd. JAV dolerių. Tačiau būtina suprasti, kad tikimybė ką nors laimėti yra viena iš 175 milijonų. Didesnė tikimybė yra pagimdyti Siamo dvynius, būti užpultam ryklio ir net tapti JAV prezidentu, negu laimėti loterijoje.

DVD ir kompaktiniai diskai. Šiais laikais, kai esama daugybės galimybių atsiųsti įvairaus turinio internetu, daugelis žmonių jau ir pamiršo, ką reiškia pirkti DVD ar kompaktinį diską. Tačiau tiems, kas tai vis dar daro, vertėtų pagalvoti apie ta, kad daug pigiau už mėnesinį mokestį naudotis tokiomis paslaugomis, kaip „Netflix“, „Amazon Prime“, „Hulu“, „Spotify“, „Rhapsody“ ar „Google Play“.

Kompaktiniai diskai

Automobiliniai navigatoriai. Tokie nemažai kainuojantys prietaisai pravers nebent tuomet, jeigu dažnai važinėjate atokiose vietovėse, kur yra labai prastas telefono ryšys. Tačiau dabar beveik kiekvienas žmogus turi išmanųjį telefoną, kuriame jau yra navigacijos programa. Taip pat daugelyje naujų automobilių jau yra įrengti GPS navigatoriai.

Avalynė kūdikiams. Kalbėkime atvirai – kūdikiams nereikia batų. Be to, daugeliui kūdikių net ir nepatiks juos avėti, todėl veikiausiai jie juos nusispirs ir kur nors pames. Batukai kūdikiams tikrai yra mielas, tačiau visiškai beprasmis pirkinys.

Draudimas nuo tapatybės vagystės. Daugelis žmonių neabejotinai bijo, kad kažkas pasisavins jų kredito kortelės ar asmeninius duomenis. Tačiau mokėti šimtą dolerių ar daugiau už kredito kortelės operacijų stebėjimą ar draudimą nuo sukčiavimo yra beprasmiška, nes dauguma bankų ir kredito kortelių kompanijų jau ir taip be jokio papildomo mokesčio stebi operacijas ir perspėja klientus apie įtartinas operacijas.

Įvairūs prietaisai picos ruošimui. Internete prekiaujama gausybe įvairių prietaisų picai gaminti: įvairios krosnelės, įvairūs priedai prie kitų įrenginių, specialių peilių ir pan. Tačiau iš esmės picai tereikia ingredientų, orkaitės ir pačių paprasčiausiai įrankių jai supjaustyti.

Telefono linija. Šiais mobiliojo ryšio laikais fiksuota telefono linija daugeliu atveju yra visiškai beprasmės išlaidos, nebent gyvenate vietovėse, kur labai prastas ryšys. Laimei tokių yra labai mažai.

Parduotuvės vežimėlio uždangalas. Nuvalyti prekybos centro vežimėlį dezinfekuojančia servetėle prieš įsodinant vaiką yra daug paprasčiau nei žaisti su medžiaginiu uždangalu. Be to ir pats uždangalas gali būti ne visai higieniškas.

Prancūziška sviestinė. Tokio įmantraus prancūziško indo kūrėjai teigia, kad jis padės išlaikyti sviestą tepti tinkamos konsistencijos ir nereikės jo laikyti šaldytuve. Šio indo veikimo principas yra toks: jo pagrindas yra pripildomas vandens, o viršus iš esmės yra apverstas puodelis, pripildytas sviesto, kuris dedamas ant indo pagrindo. Ar verta įsigyti tokį indą ir su juo terliotis? Tikrai ne.

Skaitmeninis fotoaparatas. Bet kuriam žmogui, turinčiam išmanųjį telefoną, skaitmeninis fotoaparatas nereikalingas. Naujausių modelių telefonai turi puikias kameras ir daugybę vietos nuotraukoms ir vaizdo įrašams saugoti.

Įmantrios higienos priemonės. Kai reikia paprastos ne itin asmeniškos dovanos, dažnai siūloma nupirkti kokių nors higienos priemonių rinkinį (dušo želę, balzamą po skutimosi ar dezodorantą). Tačiau labai dažnai tokie daiktai tik kaupiasi vonioje bereikalingai užimdami vietą. Dažnai tokių produktų ir galiojimas pasibaigia jiems bestovint vonioje.

Specializuoti virtuvės įrankiai. Vieną konkrečią funkciją atliekantys virtuvės įrankiai tik atrodo labai naudingi. Bet ar tikrai jums reikia atskiros pjaustyklės svogūnams, česnakams šparagams ar bananams. Juk paprasti peiliai tikrai be vargo susidoros su šiuo darbu.

Multivitaminai. Nors daug kas mano, kad sveika reguliariai vartoti multivitaminų, mokslininkai mano, kad tai yra pinigų švaistymas. Žmonės išleidžia milijonus įvairiems papildams ir vitaminams, nors geriausia būtų visko gauti iš maisto.

Vanduo buteliuose. Prekyba į butelius išpilstytu vandeniu yra milijardinės vertės rinka, nors vandens galime gauti nemokamai iš krano. Už aplinkos apsaugą kovojančios grupės sako, kad vandeniui išpilstyti į butelius nereikalingai išnaudojama daug energijos, nors vandentiekio vanduo nėra nė kuo prastesnis. Specialistų teigimu, daug pigiau yra papildomai filtruoti vandentiekio vandenį nei pirkti jį buteliuose.

Sportinė apranga. Visiškai neapsimoka pirkti specializuotos sportinės aprangos, ypač skirtos jogai, sunkumų kilnojimui ar dar kam nors. Atsibodus vienai ar kitai sportinei veiklai tokia apranga tik dūlėja stalčiuose. Ir labai dažnai tokia apranga sporto salėje tenorima pasipuikuoti. Sportui puikiai tinka paprasti šortai, kelnės ir medvilniniai marškinėliai. Juk jie prasismelks prakaitu lygiai taip pat, kaip ir brangi sportinė apranga.

Įvairios mokamos programėlės. Veikiausiai nėra nieko labiau erzinančio nei situacija, kai atsisiunti neva nemokamą programėlę ir tau siūlo už papildomą mokestį naudotis papildomomis funkcijomis, o ne tik baziniu variantu. Nešvaistykite pinigų tokioms programoms.Internete yra daugybę tikrai nemokamų alternatyvų tokioms programoms.

Vienkartiniai šiaudeliai. Žinoma, jie yra pigūs. Tačiau jeigu juos reguliariai naudoja visa šeima, išlaidos, o ir poveikis gamtai, auga. Statistika rodo, kad amerikiečiai kasdien išmeta 500 mln. panaudotų šiaudelių. Puiki alternatyva – daugkartinio naudojimo šiaudeliai.

Drėgnų kūdikių servetėlių šildytuvas. Prekybininkai labai mėgsta naudotis tėvų, ypač neseniai tokiais tapusių, jausmais ir siūlyti įvairiausių prekių naujagimiams, kurios yra visiškai nereikalingos. Viena iš tokių prekių yra visiškai nereikalingas drėgnų kūdikių servetėlių šildytuvas.

Papildoma garantija. Labai dažnai papildoma garantinė (ir kai kurios kitos draudimo rūšys) yra visiškai nereikalinga. Net jei prekė suges jau pasibaigus gamintojo suteiktai garantijai, labai dažnai remontas kainuos mažiau nei sumokėjote už papildomą garantiją.

Pjaustyti vaisiai ir daržovės parduotuvėje. Taip ne tik švaistoma pakuotė, bet ir prarandama dalis maistinių medžiagų. Be to, tokios „paslaugos“ antkainis gali siekti net 350 proc. Tokių supjaustytų vaisių ir daržovių taupantys pirkėjai turėtų atsisakyti pirmiausia. Tiesiog pirkite įprastus vaisius ir daržoves, namuose juos nuplaukite ir susipjaustykite patys.

Žaislai. Vaikai neabejotinai tikisi per gimtadienius ir kitas šventes gauti žaislų. Tačiau susidomėjimą nauju žaislu vaikai labai dažnai praranda jau po kelių dienų. Iš dalies dėl to ima populiarėti žaislų nuomos puslapiai, kurie leidžia nuolat džiaugtis naujais žaislais. Taip pat galima susitarti su kitomis šeimomis dėl žaislų mainų.

Išmanieji duonos skrudintuvai. Žadama, kad tokie prietaisai leis įvairiausiais būdais skrudinti duoną, ant duonos kepti kiaušinį ir net ant duonos išspausti šeimos augintinio ar ko nors kito nuotrauką ir panašiai. Tačiau neretai brangiai kainojantys prietaisai galiausiai atsiduria arba lentynoje, arba jį mėginama parduoti šalia namų surengtus turgelį. Esmė yra ta, kad skrudintuvas tiesiog turėtų skrudinti duoną.

„Pimpaliuko dangtelis“. Tai dar vienas „būtinas“ pirkinys naujagimių berniukų tėvams, kuris esą turėtų padėti apsisaugoti nuo tų atvejų, kai keičiant sauskelnes berniukai apšlapiną juos rengiančius tėvus. Daugiau nei 100 tūkst. tėvų apklausa parodė, kad 87 proc. mano, jog tai yra visiškai bevertis pirkinys.

Kabelinė televizija. Prognozuojama, kad per ateinančius kelerius metus kasmet 1 mln. amerikiečių atsisakys kabelinės televizijos paslaugų, kurių kaina gali viršyti ir 100 JAV dolerių per mėnesį. Ir tai visai nestebina. Juk dabar sparčiai populiarėja internetinė televizija, kurios įkainiai yra gerokai mažesni.

Sporto salės abonementai. Neverta ir sakyti, kad labai dažnai sporto salės abonementą įsigiję žmonės nueina pasportuoti tik kelis kartus ir vėjais paleidžią ne vieną eurą. Namie yra daugybė galimybių sportuoti ir už tai mokėti nereikia.

„Dizaineriški“ gyvūnai. Amerikoje itin populiaru turėti tokį gyvūną. Tačiau juokingiausia, kad žmonės iš esmės moka tūkstančius už mišrūną, nes „dizaineriški“ gyvūnai iš tiesų yra dviejų grynaveislių gyvūnų mišrūnas. Bet tai yra labai pelninga rinka. O juk pasaulyje yra tiek daug gyvūnų, kuriems reikia globos. Pasiimkite vieną iš prieglaudos ir sutaupysite tikrai nemažai pinigų.

Muzikos instrumentai. Vaikai – ir kai kurie suaugusieji – labai greitai sumąsto mokytis groti kokiu nors muzikos instrumentu ir lygiai taip pat greitai praranda juo susidomėjimą. Sudėjus ne tik instrumento kainą, bet ir pinigus, išleistus pamokoms, susidaro nemažą suma. Patartina instrumentą išsinuomoti ir jį pirkti tik tuomet, jeigu tikrai atsiskleis vaiko (ir suaugusiojo) muzikinis talentas.

„Praturtintas“ vanduo. Vitaminais, mineralais papildytas ar įvairaus skonio vanduo kainuoja nemažai. Tokių gėrimų nauda yra bejotina, todėl jų tikrai reikėtų vengti. Sintetiniai vitaminai vargu, ar duos tokios pačios naudos kaip vitaminai, gauti sveikai maitinantis. Be to, daugelio tokių gėrimų sudėtyje būna daug cukraus.

Duonkepė. Kam gali nepatikti šviežiai kepta traški duona? Būtent dėl to daugelis susivilioja galimybe tokios išsikepti namie patiems ir nusiperka duonkepę. Tačiau visiškai nebūtina pirkti tokio brangaus prietaiso, nes puikios duonos galima išsikepti ir paprastoje orkaitėje.

USB atmintinės. Nešvaistykite pinigų tokioms atmintinėms įvairiems dokumentams ar nuotraukoms saugoti ir perkelti iš vieno kompiuterio į kitą. Naudokitės internetinėmis saugyklomis ar „debesimis“.

Priminimo kortelės. Išsiuntinėti priminimo korteles apie artėjantį renginį, pavyzdžiui, vestuves, gali kainuoti nemažai. Nors kai kurie etiketo ekspertai sako, kad tai yra privaloma ir labai praktiška, daugelis žmonių nesutiks. Juk visą informaciją svečiams galima suteikti sukūrus specialią grupę „Facebook'e“. O ir kvietimų, išsiųstų prie šešias-aštuonias savaites iki renginio, tikrai pakaks.

Audinių minkštiklis. Atsisakę audinių minkštiklio galite nemažai sutaupyti pinigų skalbimo priemonėms. Audinius suminkštinti padės soda, kurios reikėtų įberti į skalbyklę prieš skalbimą.

Geresnės kokybės degalai. Tik vienam iš dešimties automobilių reikia geresnės kokybės aukštesnio oktaninio skaičiaus degalų. O ir nuvažiuoti daugiau kilometrų geresni degalai vargiai ar leis. Todėl verta pasidomėti, kokius degalus rekomenduoja gamintojas, ir išsirinkti rekomenduojamo mažiausio oktaninio skaičiaus degalus.

Spragėsių gamybos prietaisas. Sveikatos specialistai skambina pavojaus varpais ir perspėja dėl parduotuvėse parduodamų spragėsių pakelių, kuriuose reikia šildyti mikrobangų krosnelėje. Esą pakelio vidinis sluoksnis kaitinant išsiskiria nuodingų toksinų. Tačiau tai nereiškia, kad reikia leisti pinigus ir pirkti brangius spragėsių gamybos prietaisus. Spragėsių galima pasigaminti ir įdėjus kukurūzų sėklų į paprasta popierinį maišelį ir pakaitinus jas mikrobangų krosnelėje.

Įvairūs mažmožiai. Tai įvairios figūrėlės, vazelės, statulėlės ir panašius niekučiai. Jie tik dulka ant lentynų ir užima vietą.

Panaudotų sauskelnių konteineris. Daugelis tėvų tokį „prietaisą“ vadina pačiu nereikalingiausiu: kainuoja jis nemažai, o ir būtina pirkti specialius maišelius. Nesivarginkite pirkdami tokį konteinerį. Panaudotas sauskelnes galima įdėti į paprasta celofaninį maišelį iš parduotuvės, kad nesklistų kvapas, ir mesti kartu su kitomis šiukšlėmis.

Įvairūs lauknešėliai. Vis labiau populiarėja tradicija išlydėti svečius po vestuvių, mokyklos baigimo ar gimtadienio šventės, mergvakario ar pan. su kažkokiu lauknešėliu. Tačiau tai yra didžiulės ir visiškai nereikalingos išlaidos. Nebent lauknešėlis yra gabalėlis šventinio torto.

Gruzdintuvės. Skrudintų bulvyčių mėgėjams jos atrodytų labai naudingos. Tačiau iš tiesų šie didžiuliai prietaisai virtuvėje užima daug vietos, jas sunku valyti, o ir aliejaus reikia tikrai nemažai. Beje, pastarasis po kurio laiko ima skleisti nemalonų kvapą.

Prietaisai kūdikių maisteliui ruošti. Tokie prietaisai gali kainuoti ir daugiau nei šimtą eurų. Tačiau vaikiškai tyrelei pagaminti nebūtina pirkti atskiro prietaiso. Su tuo puikiausiai gali susidoroti ir paprastas buitinis smulkintuvas. Blogiausiu atveju virtas daržoves ar vaisius galima sutrinti paprasčiausia šakute.

Organizmo ir detoksikacijos priemonės. Žmogaus organizmas apsivalo natūraliai pats per tokius organus, kaip inkstai, kepenys ir plaučiai. Reklamuodamos įvairius organizmo valymo produktus, sveiko maisto parduotuvės tiesiog nori, kad pirktumėte jums nereikalingų produktų. Apskritai organizmo detoksikacija (neskaitant organizmo valymo apsinuodijus kokiomis nors medžiagos ar vartojus svaigalų) tėra puikus rinkodaros triukas.

Knygos. Knygos dažnai atsiduria naudotų daiktų parduotuvėse, atiduodamos ar dūla palėpėse, nes žmonės retai jas skaito daugiau nei vieną kartą. Daug geriau yra knygą pasiskolinti iš bibliotekos ir tuomet jau spręsti, ar verta ja papildyti savo asmeninę kolekciją. Dabar jau populiarėja ir elektroninės bibliotekos, tad naują knygą galima paskaityti ir neišeinant iš namų.

Receptų knygos. Namuose nebent reikalingos viena ar dvi išsamesnės receptų knygos su laiko patikrintais receptais. Kitais atvejais galima daugybę receptų rasti internete.

Vestuvinės suknelės. Žinoma, daug kas nesutiks, tačiau išleisti didžiulę sumą pinigų suknelei, kuri bus vilkima tik kartą, yra mažų mažiausiai nepraktiška. Net kelis kartus tekančios moterys nesivelka tos pačios suknelės. Juk pigiau galima suknelę išsinuomoti ar įsigyti jau dėvėtą suknelę.

Įvairūs įrankiai. Žinoma, namuose pravartu turėti pagrindinių įrankių komplektą. Tačiau tikrai neapsimoka pirkti galingų įrankių, kurie bus naudojami tik kartą ar du. Dar praktiškiau būtų tokius įrankius nuomotis.

Nereikalingos gyvūnų prekės. Dabar galima įsigyti galybę įvairiausių prekių gyvūnams: drabužėlių, gultų, indelių, žaislų ir pan. Bet išskyrus pašarą ir būtiną veterinaro priežiūra, gyvūnui tikrai nieko daugiau nereikia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (334)