Harvardo verslo mokykloje atliktas tyrimas pridėjo dar vieną priežastį prie sąrašo – moterys rečiau dirba vadovaujamąjį darbą, nes jos jo nenori taip stipriai, kaip vyrai, praneša bloomberg.com.

Tyrimas atliktas, remiantis kitais devyniais tyrimais. Tyrėjai padarė išvadą, kad moterims valdžia mažiau svarbi nei vyrams.

Viename tyrime buvo apklausiami 650 neseniai mokslus baigusių abiejų lyčių studentų. Tyrimo dalyvių prašyta parašyti dabartinį darbą, idealų darbą ir aukščiausią poziciją, kurią jiems atrodo realu pasiekti.

Moterys neabejojo, kad joms realu pasiekti ne mažesnę sėkmę nei vyrams, tačiau idealaus darbo skiltyje jos nurodė žemesnes pareigas nei vyrai.

Kitas tyrimas parodė, kad moterys turi daugiau neigiamų asociacijų su valdžia nei vyrai.

„Moterys aukštose pareigose tikisi daugiu streso, sunkesnės naštos, daugiau konfliktų, sunkiau pasiekiamų kompromisų“, – teigė viena iš tyrimo autorių Alison Wood Brooks.

Vienas iš paaiškinimų, kodėl aukštos pareigos kelia moterims stresą – jos turi mažiau laiko tikslams siekti. Visuose devyniuose tyrimuose dalyvių prašyta apibūdinti savo tikslus, nurodyti, apie ką kasdien galvoja, kas jiems svarbu, kokie dalykai motyvuoja jų elgesį ir sprendimus. Moterys ne tik nurodė daugiau tikslų, mažesnė dalis tikslų buvo susijusi su valdžios siekimu.

„Šiuo metu moterys gyvenime turi daugiau tikslų, nes siekti tikslų, susijusių su karjera, ir siekti tikslų, susijusių su šeima, – gana nauja koncepcija moterims, – teigė A. Wood Brooks. – Kitaip tariant, moterys labiau linkusios siekti visko nei vyrai, kurie nurodė mažiau asmeninių tikslų, o tai reiškia, kad kažkur jie linkę daryti kompromisus.“

Tyrėjai tikisi, kad šis tyrimas paskatins vadovus domėtis darbuotojų preferencijomis. Vienoms moterims karjera svarbi, kitoms – ne, nes turi negatyvių asociacijų. Tokioms moterims patartina aptarti galimybes, galbūt kai kurie neigiami aspektai dingtų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)