Palangoje vykstančioje vadovų konferencijoje „Lūžio taškas 2015” A. Borgas teigė, kad Skandinavijos-Baltijos regionas yra daugiausiai žadantis Europoje.

Pasak jo, valstybės yra konkurencingos, tačiau kartu reikėtų pradėti dirbti, kad konkurencingumas nebūtų prarastas.

Kalbėdamas, kodėl Baltijos šalims ir Švedijai sekasi atsilaikyti prieš lėtėjančią Europos ekonomiką, švedas paminėjo regione vyraujančius pranašumus – atviros rinkos, greitai prisitaikančios prie technologinių naujovių.

A. Borgo nuomone, Baltijos šalims atsigauti po krizės ir iki šiol auginti ekonomiką padėjo tai, kad šalys neneigė, jog yra problemų, ir iškart ėmėsi veiksmų, priėmė greitus sprendimus.

„Tuo metu kitose šalyse matėme atidėliojimus. Baltijos šalys atėjus krizei iškart ėmėsi veiksmų, vykdė reformas, ne taip kaip Graikija, kurią priimti sprendimus priverčia tarptautinė visuomenė", - pastebėjo svečias.

Realybės pripažinimas ir greitas sprendimų priėmimas, švedo nuomone, būdingas ir Skandinavijos šalims, todėl šis bruožas padeda išsilaikyti greitai besikeičiančioje pasaulinėje rinkoje.

Vis dėlto konferencijos svečias neneigė, kad Skandinavijos-Baltijos regionas susiduria ir su tam tikrais iššūkiais.

Kalbėdamas apie Skandinaviją A. Borgas įvardijo dvi „ligas“ - naftos ir „Apple“.

Suomija susirgo jo įvardyta „Apple“ liga, kai šalies ekonomika itin nukentėjo, „Nokia“ neatlaikius „Apple“ konkurencijos.

Buvęs Švedijos finansų ministras kritikuoja Suomiją, pabrėždamas, kad šalis per ilgai delsė, kol ėmėsi konkrečių veiksmų, reformų. O to pasekmes iliustruoja jau ketverius metus šalį apėmusi stagnacija. Vis dėlto ekonomistas sveikina šalies pastangas gerinti verslo aplinką šalyje, pavyzdžiui, atostogų dienų skaičių nuo 38 mažinant iki 30.

Tuo metu Norvegija susirgusi naftos liga – nukritusios naftos kainos pasaulyje kerta šalies ekonomikai. A. Borgas pastebėjo, kad kritus naftos kainoms Norvegijoje toliau augo atlyginimai, o produktyvumas krito.

Būtent nesuderinamumą tarp atlyginimų ir produktyvumo augimo švedas įvardija kaip pagrindinę riziką prarandant konkurencingumą Skandinavijos-Baltijos šalims.

Nepaisant to, A. Borgas įsitikinęs, kad prie technologinių pokyčių greitai prisitaikančios Skandinavijos ir Baltijos šalys turi didelių perspektyvų pasaulinėje rinkoje, ypač augančioje Azijoje. Nors Azijos šalys yra konkurencingos Europos šalių atžvilgiu, vis dėlto jos yra ne tik gamintojos, bet ir vartotojų rinkos, kuriose gali įsitvirtinti technologinį pranašumą turinčios įmonės.

„Jei ir toliau priimsime realybę, prisitaikysime prie pokyčių, greitai reaguosime, turėsime didelių galimybių“, - užtvirtino konferencijos pranešėjas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (101)