„Kaziolai, sukčiai! Grąžinkit pinigus!!!“ - toks užrašas „papuošė“ sostinės Arklių g. ir Pasažo skv. kampe stovinčio pastato sieną.

Iš pradžių atrodytų, kad raudonos raidės slepia gatvės jaunuolių neišsiaiškintus santykius. Tačiau, tikėtina, kad išniekinta daugiau nei pusės milijonų eurų vertės pastato siena slepia daug įdomesnę istoriją.

Beveik 1,6 tūkst. kv. m pastatas nuo 2012 m. priklauso Ingai Kozel. Registrų centro duomenimis, pastato vidutinė rinkos vertė – 580 tūkst. eurų.

I. Kozel Lietuvoje žinoma daugiau pramogų pasaulio erdvėje. Už amerikiečio milijonieriaus Toddo Kozelo ištekėjusi gražuolė karts nuo karto pasirodo renginiuose su prabangiomis dizainerių suknelėmis.

Pirminiais duomenimis, į policiją dėl apipaišyto pastato sienos sostinės centre į policiją nebuvo kreiptasi.

Sužavėjo solidumas, automobiliai ir laikrodis

DELFI pavyko susisiekti su vienu jaunu verslininku, kurio papasakota versija įneša daugiau aiškumo, kodėl raudonas užrašas galėjo subjauroti Vilniaus širdyje esantį pastatą.

Savo vardo ir pavardės pašnekovas atskleisti nenorėjo: vyras vis dar galvoja kreiptis į teisininkus dėl susiklosčiusios situacijos, nes jaučiasi neteisingai nukentėjęs. Tuo metu investavimo ekspertai primena, kad pirkdami listinguojamų įmonių akcijas gyventojai patys prisiima atsakomybę už galimus nuostolius.

„Prieš maždaug trejus metus, kai su draugais lankydavomės „Absento fėjose“, netyčia prie baro teko susipažinti su solidžiu vyru. Jis pasikvietė prie stalo, išsikalbėjome“, - savo pasakojimą, kaip pradėjo bendrauti su amerikiečiu T. Kozelu pašnekovas.

Amerikietis lietuvės I. Kozel vyras yra naftos sektoriuje veikiančios „Gulf Keystone Petroleum“ bendrovės įkūrėjas, kuris iki pernai vasaros buvo įmonės vadovas. Verslininkas itin liaupsinamas dėl savo derybinių sugebėjimų ir turimų ryšių: bendrovė turi priėjimą prie naftos telkinių Šiaurės Irake, Kurdistane.

„Jis pradėjo pasakoti, kad yra oligarchas, milijardierius. Žmogus atrodė solidžiai, jo automobiliai, laikrodis irgi už save kalbėjo. Jis visiems pirkdavo brangiausius gėrimus ir net nesukdavo galvos“, - pasakojo vilnietis.

Taip lietuviui su turtuoliu iš už jūrų marių pavyko susitikti ne vieną kartą.

„Vėliau jis pradėjo pasakoti apie savo įmonę, kurios vadovu buvo, ir pasiūlė į ją investuoti, - prisiminė pašnekovas. - Sakė, kad tuo metu vyksta neoficialios derybos, kur suderėta dėl didelės kainos, ir per porą mėnesių akcijų vertė pakils“.

Minėtos naftos bendrovės akcijomis tuo metu buvo prekiaujama antrinėje Londono biržoje. Lietuvis teigė matęs ir akcijų pokyčių tendencijas, kurios rodė, kad pasklidus gandams dėl įmonės pardavimo akcijų jų vertė išaugo bene tris kartus.

„Golf Keystone Petroleum“ akcijų kainos istorija rodo, kad, pavyzdžiui, 2011 m. birželį akcijos kaina siekė apie 117 Didžiosios Britanijos svarų, tuo metu 2012 m. vasarį – apie 380 svarų.

„Žmogus – tikrai solidus ir tikrai moka šnekėti ir sako – nu va, jaunimas, turite galimybę, jei turite sutaupytų pinigėlių ar šeima, uždirbti pakankamai greitai ir pakankamai solidžiai“, - prisipažino vilnietis.

Susiviliojęs galimybe investuoti lietuvis investavo 100 tūkst. eurų į minėtos įmonės akcijas.

„Toliau viskas buvo stabiliai. Dar kelis kartus jį sutikęs klausiau – kaip ten, o jis sakė visiškai nesijaudinti, tiesiog dar šiek tiek palaukti ir viskas bus gerai“, - prisipažino pašnekovas.

Vis dėlto amerikiečio vilionėmis susižavėjęs lietuvis laukto uždarbio nesulaukė.

„Kai įmonė turėjo pereiti į pirminę Londono akcijų biržą ir akcijų vertė pagal planą turėjo kilti, buvo atlikti įmonės naftos telkinių tyrimai, kurie parodė, kaip supratau, kad tie telkiniai nebuvo tokie geri, kaip buvo anksčiau deklaruojama ir kaina pradėjo kosminiu greičiu eiti žemyn“, - pasakojo vyras.

Šiuo metu minėtos įmonės akcijos vertė biržoje – apie 29 svarus.

Lietuvis teigė, kad turimos akcijos vis dar yra jo vertybinių popierių sąskaitoje, tačiau vyras jau susitaikė su mintimi, kad investuoti pinigai prarasti.

„Likutis menkas. Psichologiškai jau nusiteikęs, net neištraukinėju jų. Gal dar atsigaus. Man jau geriau viską prarasti nei tą menką likutį pasiimti, kuris likęs“, - pripažino lietuvis.

Pasak pašnekovo, kada paskutinį kartą jis buvo sutikęs T. Kozelį, jis net negali pasakyti - kai tik pradėjo kristi akcijų vertė, amerikiečio verslininko šis nebesusitikdavo.

„Žinau ir daugiau taip investavusių. Tokių, kurie buvo įdėję po 50 ar 100 tūkst. eurų, žinau ne vieną“, - tai, kad panašus likimas nutiko ir daugiau jaunuolių sostinėje, pripažino lietuvis.

Vyras teigė svarstantis galimybę dėl viliojimo investuoti skleidžiant vidinę įmonės informaciją kreiptis į teismą. Verslininkas tikisi, kad prie jo prisijungtų ir daugiau šioje situacijoje nukentėjusių lietuvių.

Atsakomybę prisiima investuotojas

Investuotojų asociacijos valdybos narys Vaidotas Rūkas priminė, kad investuotojas, investuodamas savo noru, pats atsako už savo investicijas..

Vis dėlto pašnekovas patarė investuojant į akcijas akcijų biržose listinguojamose įmonėse pasitarti su profesionalu.

„Čia galioja ta pati taisyklė kaip ir vaistinėse: būtina pasitarti su profesionalu, o profesionalas geriausias bus licencijuota įmonė ir jos darbuotojai. Tik tuomet galima tikėtis profesionalios konsultacijos ar, mažų mažiausiai, sąžiningos konsultacijos“, - kalbėjo V. Rūkas.

Investuotojų asociacijos atstovas taip pat priminė, kad iš tiesų biržose listinguojamų įmonių atstovai negali atskleisti vidinės informacijos: kiekvienas esminis įvykis turi būti pateikiamas vienu metu ir būti prieinantis visiems.

Įspūdinga asmenybė

T. Kozelas – išties įspūdinga asmenybė. Jo vardas ne kartą buvo pasirodęs tokiuose laikraščiuose kaip „Wall Street Journal“ ar „Financial Times“.

Pernai birželį „Financial Times“ paskelbė, kad T. Kozelas paliks „Gulf Keystone Petroleum” generalinio direktoriaus pareigas. Pabrėžiama, kad toks žingsnis žengtas dėl akcininkų dvejonių dėl įmonės akcijų vertės kritimo ir T. Kozelo gaunamo atlyginimo dydžio.

Thisismoney.co.uk yra skelbęs, kad 2012 m. T. Kozelo metinis atlyginimas siekė 14 mln. svarų.

„Financial Times“ yra rašęs, kad vienu metu vadovo atlyginimas siekė ir 21 mln. JAV dolerių.

Vis dėlto kiti šaltiniai nurodo, kad net ir palikęs įmonės vadovo pareigas naftos bendrovės įkūrėjas liko joje dirbti dėl savo puikių derybinių sugebėjimų ir kontaktų Irake, kuriame yra įmonės naftos telkiniai.

Paties T. Kozelo komentaro dėl jo bendravimo su Lietuvos verslininkais portalui DELFI gauti nepavyko. Verslininkas žiniasklaidai komentarų nedalino ir pasklidus žinioms apie tai, kad jam teks palikti naftos bendrovės vadovo pareigas. Minėta įmonė portalui DELFI kontaktų, kaip būtų galima susisiekti su amerikiečiu verslininku, nepateikė. Internete ši asmenybė taip pat išlieka mistiška.

Paskutinis T. Kozelo įrašas „Twitter“ socialinio tinklo paskyroje 2012 m. balandį. Beje savo paskutinėje žinutėje verslininkas kaip tik įspėja investuotojus prieš priimant sprendimus investuoti nesivadovauti kitų patarimais, o patiems išsitirti kompaniją.


2011 m. teksasiečio verslininko bendrovės vertė buvo 1,2 mlrd. svarų. Tačiau, kaip rašo „The Independent“, tuomet žiniasklaidos dėmesio verslininkas sulaukė dėl savo skyrybų po 18 m. santuokos su žmona Ashley.

Buvusi žmona iš savo buvusio vyro norėjo prisiteisti 100 mln. dolerių. Kaip rašo „The Independent“ vien 2007 m. spalį T. Kozelas išleido daugiau nei 10 tūkst. dolerių Milano mados namuose, tokiuose kaip „Prada” ir „Versace”. Buvusi žmona tvirtino, kad tai tik vienas iš pavyzdžių, kaip verslininkas „švaistė šeimos pinigus“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (370)