Atsiskaitymų grynaisiais pinigais ribojimo įstatymo trečiadienį nesvarstė Biudžeto ir finansų komitetas.

Kaip paaiškino jo pirmininkas Petras Narkevičius: „Turėjome kitų, svarbesnių klausimų“.

Jis patvirtino, kad įstatymas kuriam laikui atidėtas, tačiau pats jo priėmimui pritaria.

„Yra problema su pinigais, kurie nėra apskaitomi. Pavyzdžiui, perkami namai, juos užrašant giminaičiams ir t.t. Visoje Europoje tai sprendžiama per grynųjų pinigų klausimus. Lietuvos kaimynės taip pat turi įvairius limitus atsiskaitymams“, – sakė jis.

P. Narkevičius pastebėjo, kad pagrindinis klausimas šio įstatymo svarstyme yra apribojimo suma.

Dabartiniame įstatymo projekte nurodoma, kad atsiskaitymai, taip pat bet kokie kiti mokėjimai pagal sandorį grynaisiais pinigais gali būti atliekami, jeigu jie neviršija 5 tūkst. eurų arba šią sumą atitinkančios sumos užsienio valiuta.

Seimo nariai „darbietis“ Ričardas Sargūnas ir socdemas Artūras Skardžius yra pateikę pasiūlymą, kad šis apribojimas negaliotų, jei bent vienas iš transakcijos dalyvių yra ūkine arba komercine veikla besiverčiantis fizinis asmuo arba juridinis asmuo.

Baksnoja bankus

Liberalas Kęstutis Glaveckas taip pat pritaria apribojimui, tačiau kitoje srityje.

„Liberalai palaiko, kad būtų ribojama galimybė tarp Europos šalių įvežti iki 10 tūkst. eurų nedeklaruojant“, – sakė jis.

Seimo narys pažymėjo, kad jam nelabai aiški komercinių bankų įkainių situacija.

„Be to, labai neaiški situacija su komercinių bankų įkainiais. Dabar didžiąją dalį jų pajamų sudaro kaip tik transakcijų apmokestinimas ir tol, kol žmonės pinigus laiko bankuose, jie už tai moka labai daug. Noriu, kad nuo kitų metų būtų apribota galimybė naudotis šia monopoline padėtimi“, – kalbėjo jis.

K. Glavecko manymu, kol nebus sutvarkyta ši sritis, tol nebus išspręstas ir grynųjų pinigų klausimas.

Ką mažina?

Grynųjų ribojimo įstatymą parengę Finansų ministerija. Ministras Rimantas Šadžius anksčiau yra sakęs, kad ribojimas padėtų kovoti su šešėline ekonomika.

Tačiau tam nepritaria Lietuvos laisvosios rinkos institutas (LLRI), kurio teigimu, grynųjų ribojimas sumažins ne šešėlį, o žmonių pasirinkimą.

„Juk naujas reguliavimas nepaskatins laikytis įstatymų tų, kas užsiėmė „vokeliais“, kontrabanda ar pajamų neapskaitymu. Jie šių įstatymo nesilaikė ir anksčiau. Grynųjų ribojimas nepažabos ir nelegalios prekybos kontrabandinėmis cigaretėmis, alkoholiu ar kuru. Tie, kas pardavinėjo nelegalias cigaretes tarpuvartėje, staiga neįsidiegs kortelių skaitytuvų“, – komentuodamas savo poziciją teigė LLRI viceprezidentas Vytautas Žukauskas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (101)