Pro vieną galą įkiši švarų lapą – pro kitą išlenda šimto dolerių banknotai. Nuneši į banką patikrinti – geri, patys tikriausi. Tą mašiną pirko ir iki penkiasdešimties tūkstančių dolerių – anais laikais, ketvirtą dešimtmetį! – plojo verslininkai, bankininkai, net keli Teksaso šerifai.

Šiandien apsišvietę piliečiai nebetiki technikos stebuklais. Tačiau noras stebuklingai greitai praturtėti niekur nedingo. Su dideliu malonumu skaičiau, kaip garbūs Kauno verslininkai ir šiaip išsilavinę žmonės nešė burtininkei solidžius pinigus, kad ji priartintų sėkmę ir laimę.

Gaila, kad tą gerąją moteriškę neseniai nuteisė, juk ji tuos žmones bent trumpam padarė laimingus. Pasitrynei vidurnaktį kapų smėliu – ir bent kurį laiką gyveni kupinas didelių vilčių. Padeda geriau negu narkotikai – ir jokio šalutinio poveikio, išskyrus palengvėjusią kišenę.

Ne be reikalo sakoma: amžiai bėga, o žmogaus prigimtis nesikeičia. Viduramžiais alchemikai atkakliai ieškojo stebuklingo recepto, kaip smėlį paversti auksu. Šiandien visuomenė šviesmečius pažengusi nuo viduramžių. Kokie dar keistuoliai alchemikai – rinka siūlo kokių tik pageidauji stebuklų.

Kaip gausiai valgant sulieknėti, kaip nesveikai gyvenant pasveikti, kaip švaistant praturtėti...

Svarbiausia – be jokių pastangų. Net gangsteris Alvinas Karpis apie tokią prabangą nesvajojo – prieš suimamas jis svajojo, kaip pratempti laisvėje dar bent penkerius metus.

Tuo pačiu metu, kai Alvinas Karpis plėšė bankus, Benjaminas Grahamas su Davidu Doddu rašė knygą „Vertybinių popierių analizė“, kurioje prisispyrę aiškino: „Nėra patikimų būdų uždirbti pinigus lengvai ir greitai – nei Volstrite, nei kur nors kitur.“

Šią knygą miniu ne tik dėl to, kad „Investuok“ neseniai ją išleido lietuviškai, – kalbėti apie tokius dalykus skatina pastarųjų savaičių įvykiai pasaulio biržose. Buvo dienų, kai garsiausių, labiausiai investuotojų mėgstamų bendrovių akcijos smigo po kelis procentus.

Ne vienam investuotojui ėmė vaidentis, kad grįžta juodieji 2008-ieji, kai per kelias dienas buvo nupūstas kelerių metų prieaugis, o panikos apimti investuotojai pardavinėjo savo vertybinius popierius už grašius.

Juodasis scenarijus nepasikartojo, bet nemažai investuotojų, ypač smulkieji, spėjo išsiparduoti ir prarasti visų metų uždarbį.

Deja, taip yra ne tik Lietuvoje. Bejausmė statistika rodo, kad per pastaruosius dvidešimt metų išsivysčiusiose rinkose individualūs investuotojai per metus uždirbo viso labo 2,53 %, tuo tarpu S&P 500 akcijų indeksas augo 9,02 %.

Yra dar baisesnių rodiklių. Amerikiečių mokslininkai suskaičiavo, kaip 1992–2006 metais sekėsi Taivano biržos spekuliantams (aktyviems prekiautojams). Paaiškėjo, kad tik 1,6 % spekuliantų ilgesnį laiką prekiavo pelningai.

Tai ką? Gal išvis spjauti į vertybinius popierius ir šią sritį palikti investiciniams fondams, galintiems pasitelkti pulkus analitikų ir moderniausias programas, įskaitant algoritminį investavimą? Juk šiais laikais viskas vyksta taip greitai, kad privačiam smulkiam investuotojui sunku suspėti.

The Economist“ atkreipia dėmesį, kad 1950 m. JAV ir Didžiojoje Britanijoje vidutinis investavimo į akcijas laikotarpis buvo šešeri metai, o dabar nebesiekia nė pusmečio.

Čia ir dera grįžti prie vertės investavimo klasikų. „Vertybinių popierių analizėje“ daug kartų primygtinai reikalaujama atskirti investavimą nuo spekuliavimo.

„Mes nepritariame kompromisui tarp tikro investavimo ir tikro spekuliavimo, ir pirmiausia dėl to, kad pirkėjas neturi aiškaus supratimo nei koks jo tikslas, nei kokią riziką jis prisiima“, – rašo autoriai.

Šiandien investavimu linkstama vadinti bet kokį veiksmą, kai dedami pinigai tikintis juos pagausinti. Dėl tokios painiavos ir įmanomos istorijos, kai sėkmės prašoma burtininkės, o jos neprisišaukus kompensacijos ieškoma teisme.

Naujame žurnalo “INVESTUOK" rugsėjo mėnesio numeryje ieškokite:

Asmeniniai finansai: straipsnis – “Sportininkų kišenė: išlaidos ir investicijos”.
Investavimo idėja: 3D spausdintuvų kompanijos – kodėl, kaip sekasi, perspektyvos, kainos, rizikos.

Aktualija: Ar FED sugriaus akcijų rinkas? “Investuok” analizuoja ir perspėja – būkite atidūs. Vertybinių popierių birža: Analizuojame “Klaipėdos naftą”,tanklaivių sektorių ir latvišką tanklaivių bendrovę, “Apple” rezultatus ir kam galėtų tikti tokios investicijos.

Investavimo strategijos: gilinamės į amžiną klausimą: investuoti ar spekuliuoti? Kodėl? Nekilnojamojo turto rubrikoje – autorius perka butą Vilniuje – praktinė istorija.

Įžvalgos: rinkų perspektyvos, „Lietuvos jūrų laivininkystė“ ir žaliavų situacija artimiausiais mėnesiais.

Ir dar: apžvalgos, fondų rezultatai, garsios mintys.

Daugiau informacijos: www.investuok.eu