„Yra likę apie 40 straipsnių Darbo kodekso projekte. Dar liko aptarti klausimus dėl darbo režimo ir maksimalios trukmės, viršvalandžių, darbo švenčių dienomis, atostogų, žalos atlyginimo. Taip, darbas eina į pabaigą, tačiau jis nebus užbaigtas, kadangi vyksta aktyvios diskusijos dėl naujo fondo, kuris iš dalies kompensuotų išeitines kompensacijas. Jų klausimas nėra iki galo suderintas“, - BNS sakė Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos vadovas Artūras Černiauskas.

Jo teigimu, kai kuriais klausimais darbdaviai ir profesinių sąjungų atstovai vienija jėgas, derindami sprendimus, kurie neatitinka Vyriausybės pasamdytų mokslininkų pasiūlymų.

„Artimiausiame tarybos posėdyje nebus kalbama apie išeitines išmokas, nes dėl naujojo fondo steigimo bei dengiamo kompensacijų dydžio vis dar svarstome. Yra kalbama, kad maksimali kompensacija būtų keturių mėnesių vidutinio darbo užmokesčio dydžio, o darbdavys pats mokėtų už vieną mėnesį. Tačiau dėl to galutinio sutarimo nėra. Iš esmės sutariama, kad šis fondas turėtų pradėti veikti tada, kuomet įsigalios ir naujasis Darbo kodeksas“, - BNS sakė A.Černiauskas.

Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė paėjusią savaitę teigė, jog būtų geriausia, jei Vyriausybė atsiimtų savo pateiktus socialinio modelio projektus, tačiau premjeras atsisakė tai daryti. Seimo teisininkai vien Darbo kodekso projektui pateikė 152 pastabas ir tvirtina, kad yra nerealu jį priimti iki metų pabaigos.

Darbdaviai teigia laukiantys liberalesnio darbo santykių reglamentavimo, nes tai paskatintų ekonomiką ir leistų sukurti apie 85 tūkst. naujų darbo vietų. Tuo tarpu profesinės sąjungos prieštarauja, kad garantijų darbuotojams mažėtų.

Vyriausybės parengtas socialinis modelis siūlo liberalizuoti darbo santykius bei pertvarkyti „Sodros“ pensijų sistemą. Iš viso planuojama pakeisti apie 40 teisės aktų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)