Tačiau sumaištis mažmeninėje prekyboje parodė, kad problemų gali kilti, kai po Naujųjų metų pertraukos verslas grįš į įprastas vėžes.

Vyriausybės taip pat baiminasi, jog padirbinėtojai gali pasinaudoti tuo, kad 12 šalių euro zonos gyventojai dar nepakankamai gerai pažįsta naująją valiutą.

Britanijos Nacionalinė kriminalinės žvalgybos tarnyba (NKŽT) jau įspėjo, kad pirmosiomis savaitėmis nieko neįtariančią visuomenę gali užplūsti net ir blogos kokybės padirbti nauji pinigai, nepaisant banknotuose panaudotų visų saugumo priemonių, įskaitant švytinčius plaukelius, vandens ženklus, spalvą keičiantį rašalą ir hologramas.

Prancūzijos verslininkais ir pirkėjai trečiadienį susidurs su dar viena problema.

Planuojami bankų ir paštų darbuotojų streikai grasina sukliudyti įvesti eurą, profsąjungoms siekiant geresnių atlyginimų ir daugiau darbuotojų.

Pats valiutos įvedimas buvo milžiniškas iššūkis, kuriam prireikė atspausdinti daugiau kaip 630 mlrd. eurų (2,2 bilijonų litų) vertės siekiančius 15 mlrd. banknotų bei iškaldinti 16 mlrd. eurų vertės siekiančias 51 mlrd. monetų.

Tuoj po Naujųjų metų vidurnakčio, kai oficialiai buvo įvesta euras, jo zonos gyventojai nuskubėjo prie bankomatų, norėdami susipažinti su naujaisiais banknotais.

Pirmąją visavertę prekybos dieną trečiadienį apsunkina ir tai, kad daugelis senųjų europietiškų valiutų galios dar keletą savaičių.

Pirkėjai raginami kaip įmanoma greičiau išnaudoti visas savo likusias markes, liras, pesetas, drahmas ir kitas valiutas.

Vyriausybės tikisi, kad prekybininkai grąžą atiduos tik naująja valiuta, taip paspartindami senųjų banknotų ir monetų išėmimą iš apyvartos.

Net ir vangią šventinę dieną antradienį netrūko nesklandumų: Austrijos banko transakcijose įsivėlė klaidų, kai kur prekybininkai atsisakydavo priimti eurus, nors tai buvo neteisėta.

Sparčiai ištuštėjus bankomatams kai kur buvo sunku gauti naujųjų pinigų, nepaisant praėjusį mėnesį šiltai sutiktos kampanijos, kurios metu iš anksto pradėti platinti euro monetų startiniai paketai.

Atėnuose daugelis vis dar atsiskaitinėjo seniausia Europos valiuta drahma.

Laikraštį už drahmas pirkęs jaunuolis pripažino: "Šiandien pirma diena ir aš kol kas neketinu naudoti euro monetų ar banknotų".

Berlyne tvyrojo sumaištis. Kai kurie prekybininkai ir taksistai grąžą atiduodavo tik markėmis, tuo tarpu kiti priimdavo tik eurus, atsisakydami markių.

Vokietija išsiskyrė iš kitų euro zonos šalių, nes iš karto po vidurnakčio atsiskaitymai markėmis buvo oficialiai nutraukti, tačiau vyriausybė leido mažmenininkams naudoti tiek markes, tiek eurus iki vasario pabaigos.

Kitose šalyse nacionalinės valiutos cirkuliuos kartu su euru vėliausiai iki vasario 28 dienos.

Europos Komisija pareiškė, kad pirmieji pranešimai iš euro zonos buvo teigiami.

"Nesuskaičiuojama daugybė žmonių išsiėmė euro banknotus iš bankomatų, pademonstruodami entuziazmą", - per spaudos konferenciją pareiškė finansų ir pinigų reikalų komisaro Pedro Solbeso atstovas spaudai Gerassimos Thomas.

Kaip pranešė Komisija, Belgijoje per pirmąsias dvi valandas po antradienio vidurnakčio buvo pasiektas 600 kupiūrų išėmimų per minutę rekordas. Iki 17 val. pinigų buvo išsiimta 320 tūkst. kartų; jų vertė siekė 26,5 mln. eurų.

Airijoje kai kurie prekybą pradėję mažmenininkai jau susidūrė su pirmaisiais sunkumais naudojant eurą, tačiau, regis, sugebėjo susidoroti be didesnių vargų.

"Tai visai lengva", - sakė Deirdre Mallvey, "Spar" parduotuvės Dubline kasininkė.

"Operacijos liko tokios pačios. Mes turime vieną mygtuką svarams ir vieną eurams, - aiškino ji, pridurdama, - Eurų mes turime pakankamai".

Tačiau Prancūzijoje šalies banko streikas gali stipriai pakenkti operacijoms, jei bankomatai bus galutinai ištuštinti.

Banko darbuotojai reikalauja padidinti atlyginimus, priimti daugiau darbuotojų ir padidinti saugumą - šie du reikalavimai tiesiogiai siejami su euro įvedimu.

Profsąjungos atstovaujančios ir finansines paslaugas teikiančio Paryžiaus pašto darbuotojus taip pat pranešė trečiadienį ketinančios surengti streiką.

12 šalių cirkuliuojanti vieninga valiuta tapo plačiausiai vartojamais pinigais nuo romėnų dinaro, naudoto prieš du tūkstantmečius.

Iš 15 Europos Sąjungos šalių euras neįvestas tik Britanijoje, Danijoje ir Švedijoje, kurias kitos partnerės ragina tai greičiau padaryti.

Eurą įsivedė ir nykštukinės Europos šalys kaip Vatikanas ar Monakas, taip pat Balkanų regionai, kuriuose anksčiau buvo naudojama Vokietijos markė. Be to, naujieji pinigai įsigaliojo Europos šalių teritorijose Ramiajame vandenyne bei Pietų Amerikoje.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją