Skelbiama, kad iš dalies tokius puikius rezultatus lėmė sėkmė Rusijoje, kurios ekonomika per pastaruosius metus vis giliau klimpsta į recesijos liūną.

Nemažai užsienio bendrovių veiklos Rusijoje atsisakė. Svarbiausi veiksniai, lėmę Rusijos ūkio problemas – Vakarų Rusijai dėl veiksmų Ukrainoje pritaikytos sankcijos ir atpigusi nafta.

Kad ir kaip ten bebūtų, panašu, kad IKEA šios problemos nepalietė. Remiantis pateikiamais duomenimis, Rusija 2014 metais buvo antroji sparčiausiai augusi švedų bendrovės rinka (ją lenkė tik Kinija).

Spėjama, kad tokia „Ikea“ palanki situacija susiklostė dėl gana paprastos priežasties – rusai pradėjo nerimauti dėl savo pinigų. 2014 metais rublis nuvertėjo daugiau nei 50 proc. Baimindamiesi į neregėtas aukštumas šoksiančių kainų, rusai plūste užplūdo IKEA ir kitas vakarietiškomis prekėmis prekiaujančias parduotuves.

„Vartotojai išsigando neteksiantys savo santaupų, pradėjo nerimauti, kad ateityje kainos ims augti kaip ant mielių, todėl pradėjo masiškai pirkti ilgalaikio naudojimo prekes“, – sako vyresnioji „Euromonitor International“ analitikė Marija Milasevic.

„Ikea“ atstovė Josefin Thorell sako, kad bendrovė pastebi „laikiną“ pirkėjų skaičiaus augimą IKEA parduotuvėse Rusijoje, esą tokią situaciją lėmė rublio bėdos.

Dėl pastebimai išaugusio užsakymų skaičiaus „Ikea“ buvo priversta laikinai nutraukti prekybą brangesnėmis prekėmis, pavyzdžiui, buitine technika.

Ir toliau gilėjant ekonomikos krizei, rusai pradėjo ieškoti, kur, kol dar ne vėlu, investuoti savo pinigus.

„Kalbant apie pirkinius, pirkėjai tapo gerokai racionalesni“, – pabrėžia M. Milasevic.

„Ikea“ Rusijoje dirba jau 15 metų. Šiuo metu ši švedų bendrovė užima net 20 proc. šalies rinkos. Rusijoje „Ikea“ turi 14 parduotuvių, svarsto galimybę dar vieną atidaryti Maskvoje. Tai būtų jau ketvirtoji „Ikea“ parduotuvėje Rusijos sostinėje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (118)