Tiesa, šiandien tuomet prabangus restoranas atrodo visiškai kitaip. Apskritai medžiais apaugusį pastatą sunku pastebėti.

Daugiafunkcinis“ kompleksas

„Viliją“ būtų galima pavadinti daugiafunkciniu Daktarų gaujos kompleksu.

„Vilijos“ restorane vyko Daktarų gaujos narių šeimos šventės, įvairūs pobūviai. Tuo pačiu 4 tūkst. kv. metrų ploto pastatų komplekse buvo ir vadinamas nusikalstamos gaujos „ofisas“, sporto salė. Čia vyko muzikos grupės „Boney M“ koncertas, čia buvo kankinami žmonės.

1992 metais Daktarų tėvonijoje Vilijampolėje esantys pastatai, taip pat ir„Vilijos“ restoranas, buvo privatizuoti. Teisėsaugininkai yra minėję, kad baro šeimininku buvo laikomas vienas iš Daktarų lyderių Rimantas GanusauskasMongolas.

Bene kiekvieną rytą „Vilijoje“ rinkdavosi Daktarų gaujos vadeivos, tame tarpe ir Henrikas Daktaras
„Vilijos“ publiką nuolat linksmino žinomos muzikos grupės, striptizo šokėjos, humoristai. Vienas žinomiausių balių nuskambėjo 1995 metais, kai per Naujųjų sutikimą H. Daktaras apkūlė Džordaną Butkutę.

Kruvinas išpuolis

Tačiau geriausiai „Vilija“ žinoma ne dėl čia rengtų koncertų, o dėl kruvino išpuolio, kuris neišaiškintas iki šiol.

1993-iųjų spalio 7-osios rytą „Vilijos“ restorano patalpose buvo nušauti su Daktarų gauja sieti penki kauniečiai. Tuomet į pastatą netikėtai įsiveržę du tamsaus gymio žudikai automatu, pistoletu ir granata nužudė žemesnio rango Daktarų gaujos narius.

Pastate tuo metu buvo ir H. Daktaras, tačiau jis sužeidimų išvengė.

Šiandien dauguma etatinių „Vilijos“ lankytojų nužudyti, sėdi kalėjime arba dingę be žinios.

Vaiduoklis

Atvykus į legendinės „Vilijos“ kiemą sunku suvokti, kad prieš kelis dešimtmečius tai buvo garsiausias restoranas Lietuvoje.

Garbaus amžiaus vietos gyventojas paklaustas, kuriame pastate buvo įsikūręs šis restoranas, pirštu parodo į medžiais apaugusį įėjimą. Ant durų rankenų kabo grandinė ir spyna.

Betono lakštų, kuriais buvo grįstas grindinys – nebėra. Pastato langai užkalti fanera. Kai kuriuos durys užremtos padangomis, tad nesunku patekti į vidų. Tačiau čia jokios prabangos nebėra – pastato vidus primena viešąjį tualetą ir vietinių gyventojų nereikalingų daiktų sąvartyną.

Mįslingi šeimininkai

Per eilę metų pasikeitė ir nemažai šeimininkų, kuriems priklausė „Vilija“. Kompleksas išdalintas į kelis pastatus, tačiau visų jų savininkai šiuo metu tie patys.

DELFI žiniomis, šiuo metu „Vilijos“ kompleksas priklauso Maksui Michailovičiui Levintui ir Olegui Bogdanovičiui Yaremai. Šiems piliečiams 2013 metų balandį Kauno miesto savivaldybės sprendimu leista rengti teritorijos detalųjį planą.

M. M. Michailovičius ir O. B. Yarema pastatus įsigijo 2011-2012 metais.

Konstatuojama, kad 1966 metais statyto beveik 2 tūkst. kv. metrų ploto kavinės pastato nusidėvėjimas siekia 26 proc. Jo atkuriamoji vertė siekia 852 tūkst. eurų, o vidutinė rinkos vertė įvertinta - 715 tūkst. eurų. Tiesa, šie vertinimai daryti dar 1997 metais.

1989 metais statytas sargybos bokštelis taip pat gerokai nusidėvėjęs – šis rodiklis siekia 27 proc., o šios patalpos vertos 6 tūkst. eurų.

Blogiausia padėtis su automobilių stovėjimo aikštele. Kaip minėta, čia jau nebeliko betoninių plokščių, o nusidėvėjimo procentas įvertintas net 75 proc. Šiemet nustatyta, kad atkurti aikštelę prireiktų kone 19 tūkst. eurų. Kitaip tariant, ją tektų statyti iš naujo.

480 kv. metrų ploto baras vertinamas 150 tūkst. eurų. Tiesa, jo, kaip ir kitų pastatų remontuoti jau nebeapsimoka, nes atkūrimo vertė didesnė už pačio baro kainą. Atkūrimo vertė siekia 163 tūkst. eurų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (198)