Žurnalo „Caijing“ reporteris Wang Xiaolu buvo sulaikytas tuomet, kai buvo imtasi veiksmų prieš žiniasklaidos vaidmenį nusmukdant Kinijos vertybinių popierių biržą, kuri nuo birželio 12 dieną pasiekto apogėjaus krito maždaug 40 proc.

Dėl gandų skleidimo internete buvo nubausta beveik 200 asmenų, savaitgalį pranešė naujienų agentūra „Xinhua“.

„Tokias naujienas gaudavau iš privačių pokalbių, o tai nėra normalus būdas. Kad istorija atrodytų išbaigta, pridėdavau savo asmeninį sprendimą ir subjektyvią nuomonę“, - per Kinijos centrinę televiziją prisipažino Wang Xiaolu.

Tačiau nepaisant Kinijos veiksmų, nerimas dėl šios šalies ekonomikos neslopsta.

Pirmadienį Šanchajaus pagrindinis akcijų indeksas, palyginti su paskutiniąja prekybos sesija, buvo smukęs 2,9 proc. - iki 3139,12 punkto. Honkongo „Hang Seng" indeksas sumenko 0,4 proc. - iki 21528,59 punkto. Japonijos „Nikkei 225" indeksas krito 0,8 proc. - iki 18988,51 punkto.

Praėjusią savaitę Kinijos rinkose akcijų vertė dramatiškai sumenko ir sukėlė didžiulį sąmyšį visame pasaulyje.

LRT televizijos laidoje „Savaitė“ ekonomistas Raimondas Kuodis sekmadienį sakė, kad Lietuvos rinka nėra labai glaudžiai susijusi su Kinijos, tačiau mūsų verslas ten turi didelių planų.

Antrosios pagal dydį pasaulio ekonomikos – Kinijos – vaidmuo yra tiek išaugęs, kad be jos pasaulio ekonomika sunkiai įsivaizduojama. Ir jeigu Kinijoje vyksta svarbūs pokyčiai, jie gali turėti didelės įtakos visai pasaulio ekonomikai.

Paklaustas, ar Kinijos ekonomika iš tiesų yra tokios būklės, kad jau verta kilti panikai, jis sakė, kad pirmiausiai nerimauja Kinijos valdantieji, kurie gana gerai „išvairavo“ ekonomiką po 2008 metų krizės, kilusios JAV, skatindami netradicines aktyvias priemones.

„Jos gana gerai veikė, nes visa ta komandinė linija nuo partijos iki valstybės kontroliuojamų bankų, kurie dalino paskolas vyriausybės remiamiems projektams, suveikė. Ekonomika beveik nekrito 2008 metų krizės metu, bet, kita vertus, tas skatinimo paketas paliko tam tikrų neigiamų reiškinių. Kadangi Kinijos valdžia manė, kad reikia statyti miestus, naujus kvartalus, tai jie pristatė labai daug tokių kvartalų, kurie iš esmės nėra apgyvendinti", - kalbėjo ekonomistas.

Dabar, pasak jo, tai grįžta kaip bumerangas.

„Kadangi patys žmonės išsigando, kiek yra pristatyta būstų, jie bijo, kad kainos kris. Būstų rinka Kinijai žymiai svarbesnė, negu akcijų rinka, apie kurią daug kalbėta praeitą savaitę. Taigi valdantieji turi problemų, juolab, kad ir eksportas liepos mėnesį pradėjo kristi. Palyginti su praėjusiais metais, jis nukrito daugiau kaip 8 proc. Labai subtilus klausimas, kaip pakeisti eksportu paremtą plėtros strategiją į vidaus rinka paremtą modelį“, - komentavo R. Kuodis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)