Tačiau Lietuvos prekybos įmonių asociacijos vykdomasis direktorius Laurynas Vilimas pastebėjo, kad dėl šio draudimo parduotuvės didelių nuostolių nepatiria.

„Apskritai jokių nuostolių nepatiria, nes žmonės, kuriems įsigyti alkoholį yra aktualu, su šiuo draudimu jau yra susigyvenę ir žino, kad rugsėjo 1-ąją mažmeninės prekybos įmonėse nebus galima jo įsigyti. Todėl norintys alkoholio nusiperka dieną ar kelias prieš“, – DELFI sakė jis.

Pašnekovas taip pat pažymėjo, kad parduotuvės per naujųjų mokslo metų dieną stipriai nepasikeičia, tiesiog būna išstatyti įspėjamieji ženklai. Kaip ir nuo 22 val. paprastomis dienomis prekyba alkoholiu būna draudžiama, taip ir rugsėjo 1-ąją tai galioja – tik visą dieną.

„Kasos būna užprogramuotos, kad nebūtų galima į jas įmušti ir parduoti alkoholio prekių. Tai veikia didžiojoje dalyje parduotuvių: tiek didesniuose, tiek mažesniuose tinkluose“, – priminė L. Vilimas.

Prekiautojų atstovas paaiškino, kad blokavimas kasose veikia paprastumo dėlei, kad po to nekiltų jokių interpretacijų, buvo ar nebuvo parduota. Taip visiems paprasčiau, tiek verslui, tiek ir patiems žmonėms, kad nekiltų pagundos.

„Taip galima eliminuoti žmogiškąjį faktorių. Pačioms kasininkėms yra paprasčiau: jos prideda prekę prie kasos ir mato, kad ta prekė negali būti parduota. Jokiose parduotuvėse negalima prekiauti alkoholiu, nepriklausomai nuo to, ar jos dirba visą parą, ar ne. Rugsėjo 1-ąją draudimas galioja visas 24 val“, – kalbėjo L. Vilimas.

Vykdys patikrinimus

Remiantis Alkoholio kontrolės įstatymu, Lietuvoje prekiauti alkoholiniais gėrimais draudžiama kiekvienų metų rugsėjo 1 dieną, išskyrus viešojo maitinimo įmones.

Šis draudimas netaikomas alkoholiniams gėrimams, parduodamiems tarptautinio susisiekimo traukiniuose, laivuose, orlaiviuose, vežančiuose keleivius tarptautiniais maršrutais, viešbučių kambariuose įrengtuose minibaruose, taip pat neapmuitinamose parduotuvėse ir specialiose prekybos vietose, kuriose alkoholiniai gėrimai parduodami tik iš Lietuvos išvykstantiems keleiviams.

Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas DELFI informavo, kad rugsėjo 1-ąją bus rengiami papildomi ūkio subjektų patikrinimai dėl draudimo prekiauti alkoholiniais gėrimais laikymosi.

Departamentas taip pat priminė, kad Lietuvoje nepilnamečiams draudžiama įsigyti alkoholio gėrimų ir už tokį pažeidimą atsakomybė numatoma ne tik pardavėjui, ūkio subjektui, bet ir alkoholį įsigyjusiam nepilnamečiui. Draudžiamas ir alkoholinių gėrimų nupirkimas ar kitoks perdavimas nepilnamečiui.

„Žmogaus smegenys vystosi iki 20–25 metų amžiaus, todėl svarbu ne tik apsaugoti vaikus nuo psichoaktyviųjų medžiagų vartojimo, bet ir kuo labiau atitolinti vartojimo pradžią. Kol vaikų smegenys dar galutinai nesusiformavusios, psichoaktyviųjų medžiagų vartojimas gali jas lengvai pažeisti, o pažeidimai gali būti ilgalaikiai ir negrįžtami.

Šias medžiagas vartojantys vaikai prasčiau mokosi, mažiau ir ne taip noriai įsitraukia į pamokas, dažniau jas praleidinėja, nelanko mokyklos ar jos išvis nebaigia, blogiau sutaria su kitais mokiniais. Ilgiau psichoaktyviąsias medžiagas vartojantys asmenys yra mažiau patenkinti savo gyvenimo kokybe, rečiau užbaigia studijas, dažniau susiduria su problemomis santykiuose. Jų psichinė ir fizinė sveikata prastesnė, atlyginimai mažesni, o karjera ne tokia sėkminga“, – rašoma departamento pranešime žiniasklaidai.

Dėmesys taip pat atkreipiamas į tai, jog ankstyvas psichoaktyviųjų medžiagų vartojimas kelia didelę grėsmę, kad ateityje asmuo pradės jomis piktnaudžiauti ir taps nuo jų priklausomas. Alkoholizmo rizika padidėja net iki 40 proc., jeigu alkoholį pradedama vartoti dar nesulaukus 15 metų amžiaus. Tyrimai rodo, kad apytiksliai 1 iš 11 kanapes vartojančių asmenų išsivysto priklausomybė. Ši tikimybė padidėja iki 1 iš 6, jei vartoti pradedama paauglystėje, ir išauga iki 25–50 proc., jei kanapės vartojamos kasdien.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (232)