Kinijos centrinis bankas sumažino metinę paskolų palūkanų normą iki 4,6 proc., o metinė indelių palūkanų norma sumažinta iki 1,75 proc.

Taip pat sumažinta privalomųjų atsargų norma, pagal kurią nustatoma, kiek pinigų bankai gali skolinti ekonomikai. Visą savaitgalį buvo laukta Kinijos centrinio banko atsako į susiklosčiusią situaciją. Pasirodžius šioms naujienoms pagrindiniai Europos akcijų biržų rodikliai šoktelėjo 3 proc.

Kinijos centrinis bankas praneša, kad veiksmai, kurių imtasi šiandien, skirti ilgalaikiam likvidumui užtikrinti, o taip pat ir Kinijos ekonomikai paremti.

Kaip praneša „The Guardian“, Kinijos centrinis bankas kaltina svyravimus užsienio akcijų biržose dėl trumpalaikio likvidumo praradimo ir žada atidžiai stebėti likvidumo pasikeitimus, o taip pat ketina panaudoti įvairias priemones, skirtas kontrolei išsaugoti.

Kinijos centrinis bankas taip pat įspėja, kad Kinijos ekonomika susidūrusi su spaudimu, o tai įrodo, kad šią šalį ištikusios rimtos problemos.

Vis dėlto infliacijos lygis vis dar žemas, taigi galima panaudoti priemones, skirtas mažinti skolinimosi kaštus. Dėl šios priežasties Kinijos centrinis bankas nusprendė mažinti bazinę palūkanų normą 0,25 proc.

DELFI primena, kad išaušus kitai dienai po „juodojo pirmadienio“, kai užfiksuoti prasčiausi nuo 2007 m. Kinijos akcijų biržų rezultatai, o per visą pasaulį nuvilnijo akcijų vertės mažėjimo banga, rugpjūčio 25 d. Kinijos akcijų vertė ir toliau smunka.

Pasaulinį akcijų išpardavimą sukėlė baimės, kad sulėtėjęs Kinijos ekonomikos augimas gali smukdyti kitų šalių ekonomikas.

Kaip pranešė BBC, indekso „Shanghai Composite“ lyginamasis dydis rugpjūčio 25 d. susitraukė 6 proc. Rugpjūčio 24 d. akcijų vertė stipriai smuko taip pat Europos ir JAV biržose.

Anksčiau darbą rugpjūčio 24 d. pradėjusiose kitose Azijos akcijų biržose taip pat pradėta nuo smukusių rodiklių, tačiau vėliau situacija ėmė taisytis.

Investuotojai sunerimę, kad bendrovės ir šalys, priklausančios nuo paklausos iš Kinijos, kuri yra antroji pagal dydį pasaulio ekonomika ir antroji pagal dydį prekių ir komercinių paslaugų importuotoja, neišvengs šio sulėtėjimo padarinių. Kai Kinijos centrinis bankas prieš dvi savaites devalvavo juanį, visą pasaulį apėmė nerimas, kad šios šalies ekonomikos būklė gali būti prastesnė nei manyta anksčiau.

Skelbiama, kad „juodąjį pirmadienį“ investuotojai prarado milijardus, pavyzdžiui, turtingiausias Kinijos žmogus Wangas Jianlinas prarado 3,6 mlrd. JAV dolerių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (55)