Pastarąjį kartą rublis buvo toks silpnas vasario pradžioje – vasario 2 dieną vienas doleris kainavo 68,42 rublio, o vasario 4 dieną euras pabrango iki 77,515 rublių, primena naujienų agentūra „Prime“.

Tos pačios tendencijos laikosi ir penktadienio rytą.

Nafta pinga jau aštuntą savaitę iš eilės. Tai ilgiausiai trunkantis naftos kainos smukimo ciklas nuo pat 1986 metų. Skelbiama, kad „juodasis auksas“ pinga dėl augančios pasiūlos ir mažėjančios paklausos. Pastarąją lemia sulėtėjusi Kinijos ekonomika.

Kaip skelbia „RIA Novosti“, remdamasi biržos duomenimis, penktadienio rytą spalio ateities sandoris už barelį „Brent“ rūšies naftos atpigo 0,94 proc. – iki 46,18 dolerių (41,29 Eur), o spalio ateities sandoris už barelį WTI naftos sumenko 1,02 proc. – iki 40,9 dolerių (36,57 Eur).

Dar neseniai situacija buvo palanki Rusijai: rublio kursas stabilizavosi, tad Rusijos centrinis bankas paskelbė pradedantis valiutos pirkimo programą, kurios pagrindinis tikslas – papildyti valiutos ir aukso atsargas. 

Centrinio banko vadovė Elvyra Nabiulina sulaukė pagyrų „dėl veiksmingų rublio stiprinimo priemonių“. Prasidėjus antrajai rublio bėdų bangai, ekspertai prisiminė esminius veiksnius: pingančią naftą, užsienio skolą, kapitalo nutekėjimą dėl nepalankių sąlygų verslui ir išaugusią Rusijos bankų sistemos riziką.

Kalbėdami apie naftos kainų ateitį, specialistai nusiteikę gana pesimistiškai. Kaip „Financial Times“ sakė banko ING išteklių strategijų skyriaus vadovas Hamzas Hana, Jungtinės Valstijos turi naftos atsargų, siekiančių 2,5 mlrd. barelių, todėl naftos kaina ir artimiausiu metu nekils. „Citi“ ekspertai sako, kad nafta dar gali pigti iki 32 dolerių (28,61 Eur) už barelį – kaip buvo nutikę 2008 metų krizės įkarštyje. Esą toks scenarijus gana realus.

Liūdniausią prognozę pareikia Davidas Kotoka iš „Cumberland Advisors: „Nėra jokio pagrindo manyti, kad jau pasiekėme dugną. Nafta gali atpigti ir iki 20 dolerių (17,88 Eur) už barelį, net iki 15 dolerių (13,41 Eur)“, – ekspertą cituoja „CNN Money“.

„Bank of America“ – liūdna prognozė rubliui

Amerikos investicijų bankas „Bank of America Merril Lynch“ (BofA) rugpjūčio 20 dieną pateikė liūdną prognozę rubliui: iki 2015 metų pabaigos rublio kursas dolerio atžvilgiu sieks 60 rublių, skelbia agentūra „Bloomberg“. 2016 metų pabaigoje BofA prognozuoja, kad vienas JAV doleris kainuos 61 rublį. 

„ACI Russia – The Financial Markets Association“ prezidentas Sergejus Romančiukas teigia, kad Rusijos centriniam bankui, atsižvelgiant į faktą, kad nafta gali pigti ir toliau, teks vėl kelti palūkanų normą – kitu atveju kovos su infliacija ir nepalankiu rublio kursu laimėti nepavyks. Tokia strategija lems ekonomikos traukimąsi.