A. Tsipras ketvirtadienio vakare kreipėsi į tautą ir patvirtino gandus apie savo atsistatydinimą, taip pat pranešė apie pirmalaikius rinkimus. 

„Netrukus susitiksiu su respublikos prezidentu ir pateiksiu savo bei vyriausybės atsistatydinimą“, - kreipdamasis į tautą per televiziją sakė premjeras.

A.Tsipras pirmalaikių rinkimų siekia norėdamas numalšinti „Syriza“ partiečių maištavimą ir užsitikrinti paramą taupymo programai.

„Aš atsistatydinu, nes išnaudojau savo mandatą, kurį visuomenė man suteikė sausio mėnesį vykusiais rinkimais“, - savo pranešime pažymėjo A. Tsipras. 

„Dabar jūs turite balsuoti ir savo balsu patvirtinti, ar mūsų pasirinkimas buvo teisingas“, kviesdamas pirmaliakiams rinkimams ir primindamas susitarimą su ES,  pažymėjo A. Tsipras.

A. Tsipras kreipimosi į tautą metu pareiškė, kad didžiuojasi tuo, ką nuveikė, kol buvo valdžioje  ir teigia, kad „Europa pasikeitė“ po to, kai „Syriza“ partija tapo pagrindine politine jėga Graikijos parlamente.

Graikijoje pirmalaikiai rinkimai regis bus rugsėjo 20 dieną, pranešė žurnalistams ketvirtadienį vienas vyriausybės pareigūnas. 

„Siekiama rinkimus surengti rugsėjo 20 diena“, – pasakė jis po ministro pirmininko Alexio Tsipro susitikimo su partijos vadovais ir ministrais, kur buvo tariamasi dėl artimiausių vyriausybės veiksmų.

Manoma, kad A.Tsipras pirmalaikių rinkimų sieks norėdamas numalšinti savo „Syriza“ partiečių maištavimą ir užsitikrinti pritarimą griežtajai taupymo programai.

Gandai jau senokai sklinda, kad vyriausybė svarsto tokius veiksmus, bet pirmenybė buvo skiriama siekiui gauti pirmąją paramos įmoką ir susimokėti skolą Europos centriniam bankui – 3,4 mlrd. eurų suma buvo grąžinta Europos centriniam bankui (ECB) šį ketvirtadienį.

Kitas politinių A.Tsipro veiksmų variantas būtų balsavimas dėl pasitikėjimo dabartine vyriausybe.

Trečiadienį euro zonos finansų ministrai oficialiai patvirtino trečią pagalbos mainais į reformas paketą, kurio vertė – iki 86 mlrd. eurų.

Ketvirtadienį pranešta, kad Graikija gavo pirmąją 13 mlrd.eurų pagalbos paketo dalį, iš kurios Atėnai sumokės skolą ECB ir išvengs nemokumo.

Kitas politinių A.Tsipro veiksmų variantas būtų balsavimas dėl pasitikėjimo dabartine vyriausybe.

EK: pirmalaikiai rinkimai Graikijoje gali sustiprinti paramą trečiajai pagalbos programai

Pirmalaikiai Graikijos parlamento rinkimai gali sustiprinti paramą trečiajai finansinės pagalbos Atėnams programai, kurią Euro grupė priėmė rugpjūčio 14 d. Tai ketvirtadienį pareiškė Europos Komisijos pirmininkas Jean-Claude Juncker.

„Pirmalaikiai rinkimai Graikijoje gali sustiprinti paramą Europos stabilizavimo mechanizmo pagalbos programai, kurią Graikijos vardu pasirašė premjeras Alexis Tsipras“, - sakė jis.

Anksčiau Graikijos parlamentas po audringų debatų ratifikavo susitarimą su tarptautiniais kreditoriais dėl trečiosios kredito programos. Įstatymo projektas iš esmės buvo priimtas opozicinių partijų balsais, kadangi daugiau kaip 40 deputatų, atstovaujančių valdančiajai „Syriza“ partijai, stojo prieš „antiliaudinį memorandumą“ dėl griežtos ekonomijos priemonių ir balsavo prieš arba susilaikė.

Vėliau šalies žiniasklaida citavo valdančiųjų sluoksnių atstovus, kurie teigė, jog dėl skilimo partijoje A. Cipras paskelbs pirmalaikius rinkimus, kad užsitikrintų savo partijos narių paramą trečiajai pagalbos Graikijai programai. 

ES prognozuoja didelį Graikijos skolų padidėjimą 2015-2016 metais

Europos Komisija prognozuoja didelį Graikijos skolų padidėjimą per ateinančius dvejus metus, ketvirtadienį pranešė Vokietijos dienraštis „Die Welt“, esą susipažinęs su naujausia Briuselio analize šiuo klausimu.

Kaip rašo „Die Welt“, Komisijos parengtoje studijoje prognozuojama, kad šiemet Graikijos skolos padidės iki 196 proc. bendrojo vidaus produkto, o 2016 metais – iki 201 proc. BVP.

Šiuo metu šalis yra skolinga apie 320 mlrd. eurų – 170 proc. bendrojo vidaus produkto. Žvelgiant į tolesnę perspektyvą, studijoje prognozuojama, kad Atėnų skolos maždaug 2020 metais sumažės iki 175 proc., o 2030 metais – iki maždaug 122 proc. BVP.

Šie skaičiai tebėra didesni negu Tarptautinio valiutos fondo (TVF) pateikiama didžiausia tvarios skolos riba – 120 proc. bendrojo vidaus produkto, nurodė laikraštis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (295)