DELFI primena, kad iš VP grupės norintis pasitraukti, tačiau dėl sąlygų nesusiderantis M. Marcinkevičius kreipėsi į Vilniaus apygardos teismą su kaltinimais, kad N. Numavičius galimai apsimestiniais sandoriais perėmė savo brolių Juliaus ir Vlado akcijų dalį VP grupėje ir taip tapo įmonių grupės kontrolinio akcijų paketo turėtoju.

Minėtame ieškinyje atsakovais patraukti ir N. Numavičiaus broliai Julius ir Vladas bei tėtis Vladislovas. Teismo prašoma sandorius, kuriais J. Numavičiaus ir dalis V. Numavičiaus akcijų atiteko Nerijui Numavičiui, pripažinti apsimestiniais ir pritaikyti restituciją.

Vladas Numavičius DELFI išsakė savo poziciją dėl vykstančių akcininkų ginčų. 

- Kaip vertinate Mindaugo Marcinkevičiaus žingsnį įtraukti ir jus atsakovu ieškinyje dėl akcijų perleidimo broliui N. Numavičiui?

- Aš pats asmeniškai kelis kartus mėginau išpirkti mano kontroliuojamų įmonių akcijas iš Mindaugo Marcinkevičiaus. Paskutiniajame pateikto pasiūlymo aptarimo etape iš jo sūnaus Deno Marcinkevičiaus gavau paskaičiavimus dėl galimos kainos. Ilgas dokumentas baigėsi tokia citata: „tai mano nuomonė yra paremta statistiniais įrodymais iš praktikos bei fundamentaliųjų taisyklių, kaip kad ramybės mokestis už įmonės kontrolės įgijimą ar galimybę mažiesiems būti tiesiog labai aktyviais ir taip dalyvauti įmonių valdyme“.

Kadangi mane konsultavę profesionalai tokių „fundamentaliųjų taisyklių“ tikrai nežino, mes padarėme išvadą, kad labai aukštą kainą Denas Marcinkevičius grindė mokesčiu už ramybę.

Daugiau derybų su juo nebevedėme.

Tad dabar ir man, ir kitiems akcininkams visiškai aišku, kad nesumokėję „ramybės mokesčio“ mes galime laukti bet ko.

Minimoje ieškinių porcijoje jis prašo teisme panaikinti kitų žmonių tarpusavyje sudarytas sutartis, nes jam atrodo, kad jos yra neteisingos. Vertinu tai kaip dar vieną spaudimo būdą susimokėti tą patį „ramybės mokestį“.

- Gal galite pasakyti, koks Jūsų santykis su M. Marcinkevičiumi? Kaip bendravote kaip verslo partneriai? Kokį įspūdį jis Jums paliko? Kokie Jūsų santykiai dabar?

- Su Mindaugu aš dirbau daugelį metų ir mūsų santykiai visuomet buvo draugiški. Esu tikras, kad jis geriau nei visi kiti supranta, jog jo sukurtas teatras neturi jokio pagrindo.

Man tik gaila, kad jis į savo kuriamus skandalus mėgina įtraukti vis daugiau pusių: VMI, politikus, kitus akcininkus ir, kas labiausiai jam neprideda garbės, paprastus samdomus įmonių darbuotojus, kurie neturi nieko bendra su mūsų ginču.

Kita vertus, labai teigiamai vertinu grupės skaidrumo iniciatyvą. Manau, kad užbrėžti aiškią liniją tarp senojo  „VP dešimtuko“ ir naujosios įmonių grupės tikrai reikėjo.

- Kokių tikslų, Jūsų nuomone, siekia M. Marcinkevičius, viešindamas VP grupės veiklos detales?

- Mindaugo Marcinkevičiaus taktika šiame ginče vertinčiau kaip labai paprastą. Jis ima normalų verslo grupės įmonių sandorį, ištraukia jį iš konteksto ir aplipdo baisiais kaltinimais su žodžiais „galimai“ ir „tikėtinai“.

Tada priskaičiuoja fantastiškas sumas nebūtų mokesčių, pateikia medžiagą visuomenei bei ieškinius teismams ir laukia, kol kas nors jam pasiūlys norimą kainą už įmonių akcijas ir akcininkų ramybę.

- M. Marcinkevičius teigia, kad už savo dalį akcijų VP grupėje, gavote UAB „Eva Grupės“ kontrolinį akcijų paketą. Gal galite paiškinti, kaip dalis Jūsų akcijų atsidūrė brolio Nerijaus rankose?

- Šie sandoriai susiję su šeimyninėmis aplinkybėmis, kurių kuomentuoti nenorėčiau. Tačiau galiu užtikrinti, kad visi sandoriai vyko laikantis visų Lietuvos įstatymų ir nepažeidė kitų akcininkų teisių.

- Kokie Jūsų santykiai šiuo metu su Nerijumi? Ar jį palaikote šiame konflikte?

- Žinoma. Nors ir būdamas stambiausiu grupės įmonių akcininku, Nerijus Numavičius visuomet gerbė ir saugojo visų akcininkų – taip pat  ir mano – teises.

Šiuo metu V. Numavičius daugiausiai dirba bendrovėje  „Eva grupė“, kuri užsiima investicine veikla. Bendrovei priklauso priklauso konditerijos fabrikai Lietuvoje ir Lenkijoje.

DELFI primena, kad ieškiniu Vilniaus apygardos teismui M. Marcinkevičius kaltina N. Numavičių perėmus „Vilniaus prekybos“ įmonių grupei priklausančių pagrindinių bendrovių kontrolę ir savo dalį pasididinant iki daugiau nei 70 proc., nors nuo grupės kūrimo pradžios šiam teko 44 proc. verslo.

Ieškiniu M. Marcinkevičius prašo 31 proc. įmonių grupės akcijų taikyti areštą, o vėliau grąžinti pirminiams savininkams. 

Tokį reikalavimą M. Marcinkevičius kelia teigdamas, kad tarp brolių Nerijaus, Juliaus ir Vlado bei tėčio Vladislavo vykę sandoriai buvo apsimestiniai.

Viešas VP grupės akcininkų konfliktas prasidėjo rugpjūčio pradžioje, kai M. Marcinkevičius pareiškė įtariantis VP grupę mokesčių slėpimu.

Tuomet apie Valstybinė mokesčių inspekcija pranešė atliekanti tyrimą mestiems įtarimams tikrinti.

Kaip anksčiau DELFI sakė VMI viršininko pavaduotojas Artūras Klerauskas, mokesčių inspekcija nuo 2012 m. vykdė visų UAB „Vilniaus prekyba“ akcininkų mokestinius tikrinimus. Jų metu akcininkams iš viso apskaičiuota beveik 2 mln. eurų mokesčių, baudų ir delspinigių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (283)