Apie 400 puslapių sutarties tekstas buvo paskelbtas internete, kai premjeras Alexis Tsipras paragino įstatymų leidėjus balsuoti dėl tos sutarties ketvirtadienį, nors parlamento tinklalapyje nenurodoma, kada bus pradėta nagrinėti tą dokumentą.

Balsavimui pradėta ruoštis po to, kai Graikijos vyriausybė ir Europos Komisija antradienį paskelbė susitarusios dėl 85 mlrd. eurų vertės finansinio gelbėjimo plano, siekiant apsaugoti šalies ekonomiką nuo subyrėjimo.

Mainais į pagalbą Graikiją turės koreguoti savo biudžetą ir taikyti kitas priemones – pertvarkyti dujų rinką, atšaukti daugumą pirmalaikio išėjimo į pensiją schemų, panaikinti degalų kainos lengvatas ūkininkams ir padidinti kai kuriuos mokesčius.

Europos Komisija nurodė, kad Atėnai ir jų skolintojai po derybų maratono, užsitęsusio iki paryčių, „iš principo“ pasiekė techninį susitarimą dėl finansinės pagalbos plano, kuris bus jau trečiasis, suteiktas šiai prasiskolinusiai šaliai nuo 2010 metų.

„Dar neturime politinio susitarimo“, – sakė Komisijos atstovė Annika Breidthardt , praėjus kelioms valandoms po to, kai Atėnai pareiškė, kad sutartis praktiškai suderinta.

Sutarties projektas buvo paskelbtas po kelis mėnesius vykusių įtemptų derybų tarp kreditorių ir Graikijos radikalios kairiosios vyriausybės, kuri atėjo į valdžią sausį, žadėdama užbaigti kelerius metus vykdytą skausmingo diržų veržimo politiką, kurią Atėnai buvo įpareigoti vykdyti mainais į skolinamas lėšas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją