„Parodomasis importinių sūrių naikinimas Rusijoje parodė, kaip sunkiai serga ši šalis. Turiu omenyje ne ekonominę reikalo pusę, kuri kaip tik atrodo bene tvarkingiausiai - juk nemažai valstybių naikina kontrabanda įvežtus ir konfiskuotus produktus. Problema yra moralinė - šalyje, kurioje tikrai yra žmonių, pasiryžusių už duonos kąsnį viskam, valdžia ciniškai sumala buldozeriais maistą prieš pat jų nosį. Kaip ir Sovietų Sąjungoje, aiškiai parodoma, kad gyventojų interesai yra niekis, palyginti su noru pademonstruoti likusiam pasauliui, kad Rusija gali išsiversti ir be jo“, savo socialinio tinklo paskyroje rašo G. Nausėda.

Jis nurodo, kad Lietuvos verslas gavo nedviprasmišką užuominą, kad pokyčių Rusijoje tikėtis neverta.

„Centrinis bankas, užlaužtomis už nugaros rankomis, nežinantis kaip įtikti Kremliui - didinti palūkanų normas ar mažinti, palaikyti rublio kursą ar leisti jam susilpnėti, Finansų ministerija, kuriai vis sunkiau sekasi lopyti finansų skyles, ypač žiojėjančias Rusijos provincijoje. Paralyžius vykdomąją valdžią apėmė tuo metu, kai gilėja ūkio recesija - reiškinys, kuris užklumpa neklausdamas, ar jam užeiti ar dar palūkėti prie durų“, - tęsia ekonomistas.

Jis Rusijai prognozuoja liūdną likimą – pasak G. Nausėdos, ateis laikas, kai rusai tiesiog neturės už ką pirkti.

Vienas išmintingas žmogus pasakė, kad dar blogiau už blogą ekonominę politiką yra politika, kuri grindžiama bet kokiais, tik ne ekonominiais argumentais. Tai - garantija, kad žmonių perkamoji galia tokioje šalyje toliau silpnės, rinka raukšlėsis ir trauksis, todėl ilgainiui eksportui iš Europos Sąjungos uždėtos sankcijos nustos pirmaeilės reikšmės, nes pirkti vis tiek nebus už ką. Kad ir pamušta koja, Lietuvos eksportas rado atspirties tašką ir pamažu ėmė kilti. Tai yra geriausia kas galėjo atsitikti šioje nelengvoje situacijoje“, - rašo G. Nausėda.

Rusijos valdžia nuo praėjusio ketvirtadienio pradėjo tokių produktų naikinimą – traiškymą buldozeriais, rašo „Newsweek“. Maisto produktai, tokie kaip vaisiai ir daržovės, pieno produktai, mėsa, atkeliaujantys iš Europos Sąjungos ir kitų Europos valstybių, kurios Rusijai pritaikė ekonomines sankcijas po šalies agresijos Rytų Ukrainoje dabar yra naikinami buldozeriais ir deginami.

Daugiau nei 312 tūkstančių žmonių pasirašė internetinę peticiją, kuria prašoma, kad V. Putinas, ministras pirmininkas D. Medvedevas ir valstybės Duma atsisakytų sprendimo naikinti uždraustus maisto produktus.

Kodėl mes turėtumėme sunaikinti maisto produktus, kurie maitintų karo veteranus, pensininkus, neįgaliuosius, daugiavaikes šeimas, nukentėjusius nuo stichinių nelaimių ir kitas visuomenės grupes, kurioms reikia pagalbos“, – rašė peticijų kūrėjai.

„Rusija yra finansinio nuosmukio įkarštyje dėl ekonominių sankcijų, kurias vietiniam verslui taiko JAV ir Europos Sąjunga, sumažėjusių naftos kainų ir valiutos krizę, kuri kasdien smukdo rublį kaip Boriso Jelcino prezidentavimo pabaigoje.

„Taikomos sankcijos iškart pakėlė agrikultūros produkcijos kainas Rusijos prekių lentynose. Rusijos pensininkai, karo veteranai didelės šeimos, neįgalieji ir kiti gyventojai, kuriems reikia pagalbos ir taip stipriai nukentėjo nuo ekonominio nuosmukio ir yra priverstos sumažinti savo suvartojamo maisto kiekį ir praktiškai atsiduria ties bado riba“ , – rašė peticijos autoriai, norėdami pabrėžti, kad toks sprendimas daro įtaką labiausiai pažeidžiamoms visuomenės grupėms.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1207)