Centrinio banko teigimu, šiuo "1,9 proc. vienkartiniu vertės sumažinimu" siekiama, kad valiutų kursas būtų labiau orientuotas į rinką.

Išvakarėse antroji didžiausia pasaulio ekonomika paskelbė seriją silpnų ekonominių duomenų.

„Nordea“ analitikas Žygimantas Mauricas teigia, kad Kinijos veiksmų nereikėtų vadinti netikėtais

„Dėl sustiprėjusio juanio Kinijoje vidutinis darbo užmokestis buvo priartėjęs prie Lietuvos, tad Kinijai norint išlaikyti konkurencingumą, valiutos devalvacija yra tik laiko klausimas (juolab, kad Japonijos jena pastaruoju metu taip pat labai susilpnėjo)“, savo socialinio tinklo paskyroje rašo ekonomistas.

Pasak jo, dėl Kinijos žingsnių su valiuta JAV turėtų nekelti palūkanų normų rugsėjo mėnesį.

„Ir apskritai - jei Kinija pradės devalvuoti savo valiutą, pasaulis įsitrauks į valiutų devalvavimo varžybas, kurios potencialiai gali išvirsti į 1. akcijų, NT ir žaliavų kainų burbulu 2. nauja Bretton Woods sistema arba 3. kai kuo gerokai nemalonesniu(ekonominiai karai karts nuo karto pereinantys į šaltąjį arba karštąjį konfliktą)“, teigiama Ž. Maurico komentare.

Savaitgalį Kinija pranešė apie ženkliai sumažėjusį eksportą ir gamintojų kainas, smukusias iki beveik mažiausio lygio per šešerius metus. Eksporto apimtys liepą sumažėjo 8,3 proc. - daugiau nei tikėtasi, o gamintojų kainų indeksas, lyginant su tokiu pat rodikliu prieš metus, smuko 5,4 procento.

Vidutinė šiuo metu nustatyta juanio vertė siekia 6,2298 juanio už dolerį.

Kils įtampa

Kaip rašo „The Time“, pastaraisiais mėnesiais juanio kursas JAV dolerio atžvilgiu stiprėjo, taigi Kinijos eksportuojamų produktų vertė didėjo ir augo politine prasme pavojinga darbo vietų mažinimo pramonės srityje rizika. Pramonės srityje dirba milijonai kinų.

Lyginant su praėjusiais metais šių metų liepos mėn. Kinijos eksporto rodikliai smuko 8,3 proc.

Pagal Kinijos centrinio banko taikomą mechanizmą juanio kursas gal svyruoti 2 proc. į abi puses nuo kiekvieną dieną nustatomo kurso, paremto ankstesnės dienos valiutos rinkos rezultatais.

Rugpjūčio 11 d. nustatytas 1,9 proc. žemesnis juanio kurso „koridorius“ lyginant su rugpjūčio 10 d. Centrinio banko atstovų teigimu, šis sprendimas priimtas atsižvelgiant į rinkoje susiklosčiusią situaciją.

Rugpjūčio 11 d. užfiksuotas reikšmingiausias vienos dienos juanio kurso mažėjimas JAV dolerio atžvilgiu nuo 2005 m. liepos mėn. Nuo šiol juanio kursas nustatomas remiantis šios valiutos verte valiutų krepšelio atžvilgiu. Nors informacija apie valiutų krepšelį yra slapta, nekyla jokių abejonių, kad dominuoja JAV doleris, o tai reiškia, kad juanio kursas kyla nepaisant kitų besivystančių šalių valiutų vertės mažėjimo.

JAV ir kitų valstybių vyriausybės ne vienerius metus reiškia kritiką Pekinui dėl juanio kurso varžymo, dėl kurio šios šalies eksportuotojams suteikiamas nesąžiningas privalumas nustatant kainas ir kenkiama konkurentams užsienyje.

Išaugus juanio vertei Kinija kritikos sulaukia mažiau, tačiau JAV ir kitos šalys vis dar spaudžia Pekiną labiau susieti juanio kursą su situacija rinkoje.

„Ši sudėtinga situacija kelia naujų iššūkių“, - teigiama Kinijos centrinio banko pranešime. Teigiama, kad stiprus juanio kursas ne visiškai atitinka rinkos lūkesčius, taigi atėjo tinkamas metas koreguoti kontrolės mechanizmą, kad būtų sėkmingiau vystoma užsienio valiutos rinka.

Kinija žada užtikrinti iš esmės stabilų valiutos kursą, tačiau rinkai atiteks reikšmingesnis vaidmuo, o tai reiškia, kad ateityje ir vėl galima tikėtis juanio vertės mažėjimo.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (91)