Kaip rašo ru.DELFI.lt, šios tarnybos darbuotojai rugpjūčio 6 d. konfiskavo 500 kilogramų sūrio iš Vokietijos ir 215 kilogramų mėsos produktų iš Lietuvos.

Visos šios prekės tilpo viename mikroautobuse, kuriuo uždrausti produktai gabenti iš žvejybiniame uoste esančių sandėlių. Tą pačią dieną sulaikytas krovinys buvo sunaikintas Pulkovo oro uosto stacionarioje atliekų deginimo krosnyje.

Tą pačią dieną Belgorode sunaikinta 10 tonų sūrio. Produkcija buvo sutraiškyta specialiu voleliu, o vėliau sudėta į specialiai šiuo tikslu iškastą duobę. Smolensko srityje traktoriumi sutraiškytos 6 tonos pomidorų, o taip pat 55 tonos persikų ir nektarinų. Šie produktai į Rusiją atgabenti iš Graikijos.

Rugpjūčio 6 d. Rusijoje oficialiai imta naikinti uždraustus maisto produktus. Vos per dieną sunaikinta 319,3 tonų uždraustų produktų. Iš viso sunaikinta 290 tonų neteisėtai į šalį atgabentų augalinės kilmės produktų ir 29,3 tonų gyvūninės kilmės produktų.

2015 m. liepos 29 d. Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pasirašė įsaką dėl kontrabandinių maisto produktų naikinimo.

Kaip „Forbes“ teigė Sankt Peterburge įsikūrusios bendrovės „Russkij logističeskij provaider“ generalinis direktorius Ruslanas Kissas, šiuo metu apie 40-50 proc. į „juodąjį sąrašą“ įtrauktų produktų į Rusijos teritoriją patenka per Baltarusiją ir Kazachstaną, o produktų pakuočių keitimas importuotojams kainuoja nedaug. 

R. Kisso teigimu, dokumentų uždraustiems vaisiams ar daržovėms paketas Baltarusijoje kainuoja 5 tūkst. JAV dolerių (apie 4,6 tūkst. eurų), praneša newsru.com.

„Už 300 tūkst. rublių per porą valandų lenkiški obuoliai gali virsti serbiškais, argentinietiškais ar izraelietiškais. Klaipėdoje už 5 tūkst. eurų krevetės iš Kanados virs krevetėmis iš Bangladešo. Visi Baltarusijoje ar Baltijos šalyse gauti dokumentai bus lyg originalūs, su fitosanitariniais sertifikatais, ant popieriaus su vandens ženklais“, - patikino R. Kissas. 

Jo teigimu, klastotes atskirti ganėtinai sudėtinga. 

„Forbes“ pašnekovas iš valdžios struktūrų pavadino sprendimą naikinti produktus psichologine priemone. 

„Niekas neketina naikinti tonų parmezano ir vytinto kumpio, to nebus. Vis dėlto tikimės, kad paskelbtos priemonės ir grėsmė prarasti pinigus ženkliai sumažins nelegalaus maisto produktų importo iš Baltarusijos apimtis“, - paaiškino valdininkas. 

Jo teigimu, valdžia kažin ar reaguos į raginimus ne naikinti maisto produktų, o atiduoti juos, pavyzdžiui, vaikų namams. 

„Tada šios priemonės neturėtų jokios prasmės. Tinklai ir importuotojai kaip ir anksčiau prekiautų ir įvežtų draudžiamą produkciją dideliais kiekiais“, - įsitikinęs jis. 

„Vien informacija apie tai, kad draudžiami produktai bus naikinami, suveikė, produktų įvežama mažiau“, - naujienų agentūrai „Interfaks“ sakė Rusijos federalinės veterinarijos ir fitosanitarijos tarnybos „Rosselchoznadzor“ atstovė spaudai Julija Melano.

Čia galite pamatyti reportažą, kaip buvo naikinamas sūris.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2480)