Nors rusai firmos pavadinimo nepraneša, gali būti, jog tai oficialus bendrovės "Marijampolės pieno konservai" atstovas Maskvoje - firma "Brendcentras", kuriai vadovauja Lietuvos prekybos namų Rusijoje direktorius Robertas Jankus, penktadienį rašo dienraštis "Respublika".

Rusijos pareigūnai skelbia Gegužės pabaigoje milicininkai gavo informacijos, kad viena iš Rusijos sostinės firmų, įsikūrusi Varšuvos plente, realizuoja Maskvos regione produktus, kurių tinkamumo vartoti laikas yra pasibaigęs. Pasak pareigūnų, ši firma priklauso kompanijų grupei "Lietuvos prekybos namai" ir yra oficiali Lietuvos konservų gamyklos atstovė, jos generalinis direktorius - 43 metų Lietuvos pilietis.

Kaip papasakojo Rusijos vidaus reikalų ministerijos atstovai, produkcija iš Baltijos šalies buvo laikoma didmeninės turgavietės teritorijoje Mytiščių rajone. "Per patikrinimą operatyvininkai ten aptiko daug dėžių su "saldžiąja produkcija" - kondensuotuoju pienu su cukrumi, natūralia kava su kondensuotuoju pienu ir t.t. Jai sukrauti būtų reikėję trijų geležinkelio vagonų", - teigė pašnekovai. Be to, patalpose milicininkai aptiko prietaisą, kuriuo ant konservų indelių buvo užrašomi nauji duomenys, taip pat daug etikečių su ištaisytu tinkamumo terminu.

"Iš viso firma savo sandėlyje laikė 30 vagonų Lietuvos įmonės "Marijampolės pieno konservai" produkcijos. Ji beveik metus buvo pardavinėjama Rusijos sostinės ir Pamaskvio turgavietėse", - pažymėjo Rusijos vidaus reikalų ministerijos darbuotojai. Pasak jų, "firmos steigėjas ir generalinis direktorius yra užsienio pilietis, todėl jis neturėjo teisės užsiimti komercine veikla Rusijos teritorijoje".

Lietuvos ambasados Rusijoje antrojo sekretoriaus Lauryno Janušausko teigimu, ambasada jokio oficialaus rašto nėra šiuo klausimu gavusi.

Tuo tarpu "Marijampolės pieno konservai" generalinis direktorius Vydas Damalakas, kaip penktadienį teigia dienraštis "Verslo žinios", sakė, kad "jau beveik metai" bendrovė netiekia produkcijos į Rusiją.

Pasak V. Damalako, marijampoliečiai su bendrove "Brendcentras" jau kuris laikas nepalaiko jokių ryšių.

Nuo 2004 metų rugsėjo 1-osios maisto produktus į Rusiją gali vežti tik turintieji specialų leidimą, o "Marijampolės pieno konservai" tokio leidimo neturi, todėl siekdami išlaikyti savo klientus, konservus su savo ženklu pradėjo gaminti Rusijos pieninėse.

Siekdama kuo mažesnių gamybos sąnaudų, čia pieninės įsteigta atstovybė "Brendcentras" užsakymus teikia keliems gamintojams.

"Marijampolės pieno konservai" varžytynėse yra įsigijusi "Eksimeta" (generalinis direktorius

Henrikas Karpavičius, o valdybos pirmininkas - jo brolis Raimondas Karpavičius).

Per metus bendrovė Rusijoje parduoda apie 12 mln. indelių konservų.

Savo tinklalapyje "Brendcentras" informuoja įsikūręs prieš ketverius metus ir praneša, kad "sutinkamai su Lietuvos Vyriausybės įgaliojimais bendrovės "Brendcentras" pagrindu organizuojamas Lietuvos prekybos namų darbas Rusijoje". Jau minėtas R.Jankus yra ir šių namų direktorius.

Pastaruoju metu "Marijampolės pieno konservų" savininkės "Eksimetos" vardas labai dažnai minimas Lietuvos spaudoje.

Gegužės pabaigoje ūkio ministras Viktoras Uspaskichas spaudos konferencijoje pranešė, kad Vilniaus miesto meras Artūras Zuokas prašė Maskvos vyriausybės skirti žemės sklypą bendrovei "Eksimeta" anksčiau, nei Valstybės turto fondas pasirašė sutartį su ja dėl Lietuvos prekybos namų Maskvoje privatizavimo. V.Uspaskichas mano, jog A.Zuokas protegavo "Eksimeta".

A.Zuokas tvirtina, jog V.Uspaskichas bandė "Eksimeta" išstumti iš Maskvos ir vietoj jos Rusijos valdžiai neva siūlė steigti bendrą įmonę su "Krekenavos agrofirma", kurioje ministras turi nemažai akcijų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją