Kaip nurodo TLK, paprastai piktinasi tie, kurie išvykdami į užsienį nedeklaruoja išvykimo, savarankiškai moka PSD, kad galėtų grįžę į Lietuvą, jei prireiks, gydytis. Daugelis iš jų tuo pat metu dirba užsienyje ir ten iš jų yra išskaitomos PSD įmokos. Supratę, kad mokėjo dvigubas įmokas, nors jų mokėjimo laikotarpiu nesikreipė į gydytojus, gyventojai patys nusprendžia, kad tai neteisinga ir ligonių kasoje reikalauja grąžinti Lietuvoje sumokėtą PSD.

Panevėžio TLK kviečia gyventojus, ypač tuos, kurie planuoja išvykti į užsienį arba jau ten gyvena ir dirba, dėl PSD pirmiausia pasikonsultuoti su ligonių kasos specialistais ir išsiaiškinti visas galimybes, kaip dirbant kitoje šalyje teisėtai gydytis Lietuvoje, nemokėti dvigubų mokesčių ir pan. Kai gyventojai patys priima sprendimus, neatitinkančius teisės aktų, jiems tenka nusivilti, patirti nereikalingų išlaidų.

Panevėžio TLK Gyventojų aptarnavimo skyriaus specialistai primena, kad prievolė mokėti PSD yra numatyta Lietuvos Respublikos sveikatos draudimo įstatyme. Jame teigiama, kad PSD draudžiami Lietuvos Respublikos piliečiai ir užsieniečiai, nuolat gyvenantys mūsų šalyje.

Skyriaus vedėja Sigita Paulauskienė paaiškina, kad šio įstatymo nuostata reiškia, jog sveikatą drausti privalo visi asmenys, deklaravę gyvenamąją vietą Lietuvoje, nepriklausomai nuo to, gydosi jie ar ne. Europos Sąjungos teisės aktuose nurodyta, kad asmuo gali būti draudžiamas PSD tik vienoje pasirinktoje šalyje. Vadinasi, jei asmuo moka PSD Lietuvoje, jis neturėtų šio mokesčio mokėti kitoje šalyje, o jei moka kitoje šalyje, jis negali mokėti Lietuvoje.

Deja, pasak S. Paulauskienės, kadangi nėra vieningos ES informacinės sistemos, kurioje visų šalių kompetentingos institucijos galėtų matyti gyventojų draustumo duomenis, kai kurie asmenys nepaiso ES teisės aktų ir apsidraudžia ne vienoje šalyje. Dukart apsidraudusiesiems, nedeklaravusiems išvykimo iš Lietuvos, nenumatyta galimybė susigrąžinti PSD įmokų, juolab, kad Lietuvoje deklaruota gyvenamoji vieta uždeda prievolę šioje šalyje mokėti PSD.

„Tiems, kurie piktinasi, kodėl jiems negrąžinamos PSD įmokos, jei mokėjimo laikotarpiu nesigydė, mes atsakome, kad nesigydymas nėra priežastis susigrąžinti PSD įmokas. Pavyzdžiui, privalomai apsidraudus automobilį civilinės atsakomybės draudimu ir nepadarius avarijos, draudimo įmokos juk nėra grąžinamos, tad kodėl su PSD turėtų būti kitaip? Tai juk taip pat yra draudimas“, – sako GAS skyriaus vedėja.

Svarbu pažymėti, kad pirminės asmens sveikatos priežiūros paslaugas teikiančioms gydymo įstaigoms už kiekvieną apdraustąjį PSD kas mėnesį ligonių kasos sumoka, nepaisant to, ar apdraustasis kreipėsi į gydymo įstaigą, ar ne. Jei asmuo faktiškai negyvena Lietuvoje, bet moka PSD įmokas ir yra prisirašęs prie gydymo įstaigos, už jį taip pat gydymo įstaigai yra mokama.

Panevėžio TLK informuoja, kad nuo 2015 m. liepos 1 d. pasikeitė PSD įmokų dydis mokantiesiems šį mokestį savarankiškai: tie asmenys, kurie iki liepos 1 d. mokėjo po 27 eurus, nuo liepos 1 d. turi mokėti po 29 eurus, o mokėjusieji po 9 eurus, dabar moka po 10 eurų. PSD įmokų dydis priklauso nuo minimaliosios mėnesinės algos (MMA) dydžio, t. y. pagrindinis PSD dydis yra 9 proc. nuo šios algos. 3 proc. MMA dydžio PSD įmokas moka tik žemės ūkio veiklą vykdantys gyventojai, kurių žemės ūkio valdos (ūkio) ekonominis dydis už praėjusių metų laikotarpį nuo sausio 1 d. iki gruodžio 31 d. yra 2 ir mažiau ekonominio dydžio vienetų (EDV).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (147)