„Parduodant („Achemą“ - BNS), jeigu toks sprendimas bus akcininkų priimtas, turės būti ir suveikti įstatymas, kurį neseniai priėmėme, kad į tokias įmones bet kuris investuotojas turi atitikti nacionalinio saugumo kriterijus. Pagal įstatymą yra sudaryta speciali komisija, kuri turės atlikti tokią patikrą. Taigi, tokios įmonės taip paprastai negalės būti parduodamos, netgi jei jos yra privačios“, - penktadienį Vilniuje žurnalistams sakė Dalia Grybauskaitė.

Pernai įsigaliojusios įstatymų pataisos numato, kad investicijos turi būti tikrinamos griežčiau - į strateginius ūkio sektorius ir šalia esančią teritoriją jos leidžiamos tik įvertinus, ar potencialaus investuotojo veikla nekelia grėsmės nacionaliniam saugumui.

Vilniuje lankosi „EuroChem“, Lietuvoje valdančios Kėdainių fosforo trąšų gamintoją „Lifosa“, vadovas direktorius Dmitrijus Strežnevas, kuris, pasak „Lifosos“ vadovo Jono Dastiko, domisi investicijų aplinka bei derina būsimas investicijas į „Lifosą“, be kita ko, susitikdamas ir su Vyriausybės atstovais.

Portalas vz.lt, remdamasis šaltiniais, rašo, kad vienas „EuroChem“ vadovo apsilankymo Vilniuje tikslų - aptarti galimybę įsigyti vieną didžiausių koncernų Lietuvoje „Achemos grupė“. BNS šaltinių teigimu, pagrindinė koncerno akcininkė Lyda Lubienė nebuvo susitikusi su D.Strežnevu ir koncerno akcijų parduoti neketina.

Buvęs koncerno generalinis direktorius ir vienos didžiausių akcininkių šeimos narys Romualdas Žadeika BNS patvirtino, kad „ EuroChem“ grupės kcininkams yra pateikęs pasiūlymą, tačiau konkrečių jo detalių neįvardijo. Pasak jo, grupe domisi ir du investicijų fondai bei pirmaujanti pasaulyje azoto trąšų gamintoja Norvegijos „Yara International“.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (710)