„Gerai žinau mūsų liepos 12 d. pasirašytos sutarties gaires“, – kalbėjo A. Tsipras „Sto Kokkino“ radijo stočiai.

„Šiuos įsipareigojimus įgyvendinsime, nesvarbu, sutinkame su jais, ar ne. Tačiau daugiau niekas vykdoma nebus“, – pabrėžė Graikijos ministras pirmininkas.

A. Tsipras taip pat priminė, kad šalis pateiks informacijos apie pirminius biudžeto duomenis: nuo finansinės situacijos priklausys, ar jame bus registruojamas deficitas ar perteklius.

Europos Sąjungos (ES) ir Tarptautinio valiutos fondo (TVF) pareigūnai trečiadienį atvyksta į Atėnus pradėti derybų dėl trečiosios paramos šaliai programos.

Teigiama, kad techniniu lygiu derybos prasidėjo dar pirmadienį, manoma, kad baigtos jos bus jau šį penktadienį. Tiesa, pareigūnai nurodo, kad tolesnės diskusijos, susidarius ypatingoms sąlygoms, gali būti pratęstos savaitgalį.

„Abi pusės siekia susitarimą pasiekti kuo greičiau“, – nurodo pareigūnai.

Savo atstovus į derybas siunčia tokios institucijos kaip Europos Komisija, Europos centrinis bankas ir TVF, taip pat Europos stabilumo mechanizmas.

ECB palieka paramos Graikijos bankams apimtis nepakitusias

Trečiadienį Europos centrinio banko (ECB) pareigūnai pranešė neketinantys didinti Graikijos bankams pagal skubios paramos likvidumui padidinti programą (ELA) teikiamos paramos apimčių. Atėnai didinti pagalbos taip pat neprašė, nurodė anonimiškai naujienų agentūrai „Reuters“ kalbėjęs šaltinis.

Dar liepos 16 d. ECB padidino paramos likvidumui palaikyti apimtis – šiuo metu jos siekia 89,9 mlrd. eurų, po sprendimo surengtoje spaudos konferencijoje kalbėjo institucijos vadovas Marijus Dragis (Mario Draghi).

Graikijos bankai priklausomi nuo ECB finansavimo, tačiau centrinė euro zonos finansų institucija nuo šių metų vasario 11 dienos daugiau Graikijos obligacijų kaip užstato už skolas nebepriima.

Anksčiau tokia praktika buvo naudojama pagal specialų taikomą įsipareigojimų atidėjimo mechanizmą, bet tik tol, kol Graikija laikėsi paramos programoje numatytų sąlygų.

V. Dombrovskis: euro zonos narės pasirengusios peržiūrėti Graikijos įsiskolinimų sąlygas

Duodamas interviu naujienų agentūrai LETA, Europos Komisijos (EK) pirmininko pavaduotojas euro ir socialinio dialogo srityje Valdis Dombrovskis pareiškė, kad euro zonos narės pasirengusios peržiūrėti Graikijos įsiskolinimų sąlygas. Tiesa, jis pabrėžė, kad apie skolos nurašymą nekalbama.

Valdis Dombrovskis
Kalbėdamas apie Graikijos įsiskolinimų restruktūrizaciją, V. Dombrovskis priminė, kad tik Europos centrinis bankas (ECB), Tarptautinis valiutos fondas (TVF) ir tokios euro zonos narės kaip Vokietija yra kreditorės, bet ne Europos Komisija.

„Tai daugiau priklauso nuo kreditorių sprendimo“, – teigė V. Dombrovskis ir priminė apie naujausioje TVF ataskaitoje minimą būtinybę restruktūrizuoti Graikijos skolas. Tiesa, jis taip pat pabrėžė, kad paprastai savo ataskaitose TVF rekomenduoja pertvarkyti kitas skolas, tačiau apie savą niekada nekalba.

„Tai itin svarbu, tačiau kitų kreditorių nuomonė šiuo klausimu gali skirtis. Kalbant apie pačią procedūrą, euro grupė dar 2012 metais priėmė sprendimą peržiūrėti Graikijos skolų sąlygas sėkmingai pabaigus antrąją paramos programą. Bus tikrinama, ar šių sąlygų nereikėtų švelninti“, – teigė pareigūnas.