DELFI primena, kad visai neseniai daug diskusijų sukėlė užsieniečių pasipiktinimai, kaip sunku Lietuvoje gauti leidimus gyventi į šalį atvykusiems dirbti užsienio šalių profesionalams.

Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba informuoja, kad sulaukė Italijos piliečio skundo dėl Europos Sąjungos piliečių diskriminacijos Lietuvoje.

Gyventojas iš svečios šalies skundė nurodė, kad nuo šių metų gegužės mėnesio turi leidimą (pažymą) Lietuvoje gyventi penkerius metus. Taip pat Lietuvoje jis turi deklaruotą gyvenamąją vietą bei lietuvišką asmens kodą.

Italas Lietuvoje nori gauti elektroninį parašą, kuris jam reikalingas tvarkyti bankinius ir kitus verslo reikalus, tačiau norint gauti elektroninį paštą iš jo reikalaujama leidimo gyventi (kortelės), kurios niekaip neišduoda Migracijos tarnyba.

Italas pabrėžė, kad ne Europos Sąjungos piliečiams tokia kortelė yra išduodama. Svečio skunde nurodoma, kad tuo metu jis turi tik popierinę pažymą, „kurios daugelis viešojo bei privataus sektoriaus įmonių nesupranta ir nepriima“.

Vienas užsienietis tampa dviem asmenimis

Už elektroninio parašo suteikimą atsakingo Registrų centro atstovas spaudai Aidas Petrošius patvirtino, kad užsienio piliečiams gauti elektroninį parašą yra beveik neįmanoma. Pasak jo, šis atvejis yra tik ledkalnio viršūnė, parodanti ydingą migracijos tvarką.

Primename, kad elektroninį parašą turintys asmenys su juo internetu gali steigti, valdyti įmones, atsidaryti bankuose sąskaitas, pirkti, parduoti nekilnojamąjį turtą.

„Šiuo metu Registrų centro elektroninio parašo sertifikato suteikimo taisyklės numato, kad norint išduoti elektroninį parašą asmenis būtina identifikuoti, naudojant Lietuvos respublikos tarnybos išduotus tapatybės dokumentus (pasą, asmens tapatybės kortelę), - nurodė A. Petrošius. - Mes susidūrėme su problema, kad šiandien yra problematiška Lietuvoje išduoti elektroninį parašą užsienio valstybės piliečiams, ypač Europos Sąjungos gyventojams, nes pati užsieniečių registravimo Lietuvoje sistema yra ydinga“.

Registrų centro atstovas aiškino, kad dabartinė tvarka leidžia tam pačiam užsienio piliečiui kelis kartus registruotis Lietuvoje ir gauti kelis Lietuvos respublikos pavyzdžio asmens kodus.

„O būtent asmens kodas yra esminis identifikatorius, kuris įrašomas į elektroninio parašo sertifikatą“, - paminėjo A. Petrošius.

Kaip pasakojo Registrų centro atstovas, asmenys, turintys kelias pilietybes, Lietuvoje gali užsiregistruoti su skirtingais pasais ir taip gauti skirtingus asmens kodus. Be to, Europos Sąjungos piliečiams Lietuvoje nėra išvis išduodami leidimų gyventi Lietuvoje pažymėjimai. Jie gauna tik pažymą, kuri neprimena patikimo dokumento.

„Elektroninio parašo išdavimas tokiems asmenims sukompromituotų elektroninio parašo sistemą, kuri grindžiama pasitikėjimu ir jos patikimumu“, - kodėl Europos Sąjungos piliečiai negali turėti lietuviško elektroninio parašo, aiškino A. Petrošius.

Pasak jo, Registrų centras apie šią problemą ne kartą kalbėjo su Migracijos tarnybos atstovais, tačiau jokios pažangos pasiekti nepavyko.

„Mūsų džiaugsmui, Teisingumo ministerija, kuri kontroliuoja Registrų centro veiklą, inicijavo interesų Lietuvoje turinčių užsieniečių informacinės sistemos sukūrimą. Tokia sistema būtų sukurta prie Registrų centro“, - pridėjo A. Petrošius.

Registrų centro atstovas vylėsi, kad su Vyriausybės palaikymu minėta bėda jau galėtų būti išspręsta po metų.

„Tuomet asmenų identifikavimas būtų grindžiamas ne išduotomis pažymomis ar pažymėjimais, bet biometriniais duomenimis, kas užtikrintų, kad asmuo, net ir turintis kelių valstybių pilietybę, negalėtų būti registruotas kelis kartus ir taip potencialiai sukeltų riziką, kad tuo būtų mėginama piktnaudžiauti“, - paminėjo pašnekovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (338)