Y. Varoufakis tai pareiškė per telefoninę konferenciją su investuotojais, kurios turinys buvo nutekintas.

Konferencijos metu jis sakė slapta kuriantis lygiagrečią pinigų sistemą ir dėl to turėjo įsilaužti į savo ministerijos kompiuterius, nes juos kontroliuoja kreditoriai.

„Pono Varufakio teiginiai, esą trejetas kontroliuoja viešųjų pajamų generalinį sekretoriatą, yra melagingi ir nepagrįsti“, - pareiškė Europos Komisijos atstovė spaudai Mina Andrejeva, turėdama galvoje tarptautinių skolintojų trejetą - Europos Komisiją, Europos centrinį banką ir tarptautinį valiutos fondą.

„Viešųjų pajamų generalinis sekretoriatas yra kvazinepriklausomas subjektas, atsakingas už mokesčių administravimą ir formaliai priklausantis finansų ministerijai“, - sakė ji.

„Komisija bei TVF teikia tik techninę pagalbą administruojant mokesčius ir tikrai nekontroliuoja (agentūros)“, - pažymėjo M.Andrejeva.

„Tvirtinimas, kad trejetas kontroliuoja sekretoriatą, tiesiog yra netiesa“, - pridūrė ji.

Prieštaringai vertinamas Y. Varoufakis iš finansų ministro posto atsistatydino kitą dieną po to, kai graikai liepos 5 dieną vykusiame referendume atmetė kreditorių iškeltas finansinės pagalbos sąlygas.

Vėliau vyriausybė visgi sutiko su dar griežtesnėmis skolintojų sąlygomis pagal susitarimą, kuris buvo pasiektas liepos 12-13 dienomis vykusiame euro zonos šalių viršūnių susitikime.

Kaip paaiškėjo, buvęs ekonomikos profesorius Y. Varoufakis investuotojams sakė, kad slapta planuoja lygiagrečią likvidumo sistemą, kuri leistų Graikijai iškart pasitraukti iš euro zonos.

Tačiau Y. Varoufakis nurodė, jog siekiant sukurti šią sistemą, jam teko dirbti slapta, nes reikalingus privačius duomenis tvarkė mokesčių agentūra, kuri yra „visiškai ir tiesiogiai kontroliuojama trejeto“.

„Mano ministerija jos nekontroliavo... Ją kontroliavo Briuselis. Generalinio sekretoriato skyrimo procesą ir visą vidinį mechanizmą faktiškai kontroliuoja trejetas“, - aiškino jis.

Šie paviešinti Y. Varoufakio komentarai aptemdė Graikijos vyriausybės ir jos tarptautinių kreditorių darbų, kurių tikslas – kad iki rugpjūčio vidurio būtų pradėta įgyvendinti trečia finansinės pagalbos Atėnams programa, pradžią.

„Nemanau, kad Komisija imsis tirti kažkokius konspiracinius planus“, - sakė M.Andrejeva, žurnalistams komentuodama Y. Varoufakio teiginius.

„Svarbu ne gręžiotis į praeitį, o žiūrėti į priekį“, - pridūrė ji.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)