Valstybinė atominės energetikos saugos inspekcija (VATESI) savo išvadose teigia, kad dar reikia dėti pastangų, siekiant kad mūsų šalies sistema atitiktų Vakarų Europos šalių branduolinio reguliavimo lygį.

"Nukrypimų, galinčių sukelti tiesioginį pavojų saugiam elektrinės eksploatavimui, nenustatyta", - konstatuoja VATESI. Pasak inspekcijos pareigūnų, numatytos saugos gerinimo priemonės vykdomos, tik, kaip pažymi jie, kartais pavėluotai. Iš esmės IAE blokų sauga pastaruoju metu stipriai pagerėjo.

VATESI teigimu, Ignalinos AE teisinis statusas turėtų būti pakeistas taip, kad atominei elektrinei būtų suteiktos visos teisės ir visiška eksploatuojančios organizacijos atsakomybė už branduolinę saugą. Be to, turi būti stiprinami reguliuojančios institucijos VATESI resursai ir techninė parama, užtikrinta reguliuojančios institucijos nepriklausomybė.

Konstatuojama, kad Vakarų Europos branduolinio reguliavimo institucijų asociacijos (WENRA) rekomendacijos iš esmės yra vykdomos.

Svarbiausi mūsų šalies Vyriausybės nustatyti prioritetai branduolinės energetikos srityje - pasirengimas IAE pirmojo bloko eksploatavimo nutraukimui, antrojo bloko rengimas licencijavimui ir antrosios reaktoriaus stabdymo sistemos įrengimas - išlieka aktualūs ir ateityje.

Inspekcijos išvadose teigiama, kad Valstybinio branduolinio saugos reguliavimo sistema tobulinama, padidinti biudžetiniai asignavimai VATESI išlaikymui ir užsakomiesiems saugos įvertinimo darbams.

Ignalinos AE saugos gerinimas turi būti tęsiamas ir ateityje, IAE teisinis statusas ir finansinės galimybės turi užtikrinti eksploatuojančios organizacijos funkcijų atlikimą ir visišką atsakomybę už branduolinę saugą.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją