Na o dabar, tęsiantis Kremliaus nesutarimams su Vakarais, rusams mažėja galimybių išvykti atostogauti į užsienį, rašo economist.com

Sovietiniais laikais išvykos į užsienį buvo retos, išvykdavo tik griežtai prižiūrimos grupelės. 1991 m. žlugus Sovietų Sąjungai, galimybių išvykti poilsiauti į užsienį atsivėrė kariškiams, policininkams, žvalgybos darbuotojams ir apskritai visiems rusams. Daugelis užsienyje atsidarė banko sąskaitas, įsigijo nekilnojamojo turto. Kelionių į užsienį žaibiškai padaugėjo.

2010 m., kai Amerika atskleidė rusų šnipų tinklą, daugelį metų gyvenusį JAV, padėtis ėmė keistis, sako žurnalistas Andrejus Soldatovas. Po šio fiasko Kremlius ėmė riboti išvykimą tiems, kas žinojo valstybinių paslapčių.

Aneksavus Krymą ir prasidėjus karui Rytų Ukrainoje, rusų, kuriems draudžiama išvykti į užsienį, dar padaugėjo. Rusijos Užsienio reikalų ministerija įspėjo, kad Amerikos agentai „medžioja Rusijos piliečius“. Ji patarė savo piliečiams nevykti į tas valstybes, kurios turi ekstradicijos sutartis su Amerika. Tai reiškė Europą, taip pat ir Egiptą bei Turkiją.

Daugybei valstybės tarnautojų pasidarė dar sunkiau. Vidaus reikalų ministerijoje tam tikro lygio darbuotojai turėjo atiduoti savo pasus. Vienas komunistas parlamentaras pareiškė, kad jo kolegoms turėtų būti uždrausta vykti į užsienį be specialaus leidimo. Per žinias buvo pranešama, kad net geležinkelio darbuotojai atšaukia keliones dėl viršininkų rekomendacijų.

Policija, neaiškindama kodėl, rekomenduoja nevyti į užsienį, teigia maskvietis policininkas Michailas Paškinas. Kalbama, jog visi pareigūnai pasirašo naujas sutartis, kurios įpareigoja prašyti leidimo, norint išvykti į užsienį. M. Paškino teigimu, net jei pinigai vogti, „geriau juos išleisti čia (Rusijoje), nei ten.“

Rusijos turizmo sektorius nukentėjo mažėjant rublio vertei, dabar patiria dar daugiau nuostolių, tačiau kelių Rusijos pajūrio kurortų populiarumas didėja. Kelionių į Egiptą ir Turkiją organizatoriai dabar organizuoja panašias keliones į Sočį – užsakomieji skrydžiai, autobusai su oro kondicionieriais, maitinimas visą dieną. „Jei žmogus įpratęs prie organizuotų kelionių, jis ar ji nenusivils“, – sako „NTK-Intourist“ darbuotojas Sergejus Tolčinas. – Tai tas pats modelis, tik paplūdimiai Turkijoje smėlėti, o Sočyje – akmenėliai.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (243)