Tarsi močiučių laikų padengtas stalas laukiamiems svečiams su lietuviškais valgiais: žemaitiškas kastinys, varškės sūris, skilandis, „Stakliškių“ midus, „Daujėnų“ naminė duona. Tai produktai, kurie yra EK Saugomų produktų sąraše.

Lankytojai ne tik vaišinami, rodoma, kaip kepamas lietuviškas šakotis, įvertintas Tautinio paveldo ženklu. Tiesa, kai lauke 35 laipsniai šilumos, jį kepti – tikras išbandymas. Tarp 147 valstybių Lietuva pasauliui nori būti įdomi ir savo maisto paveldu, kviesdama ragauti.

„Lietuva parodo, ką gali pagaminti. Mūsų produktai išskirtiniai savo natūralumu. Naujų prekybos sutarčių kol kas nėra, bet reikia turėti savo vartotoją. Per tas parodas užauginame vartotoją“, – tikina žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė.

Parodoje vyksta ir kitų produktų degustacijos – pieno, mėsos, duonos, medaus. Gaminių lankytojai gali ir įsigyti.

„Apsilanko čia besidomintys eksportu ir importu, mes visada su jais bendraujame, kviečiame į parodą „Agrobalt“, kuri vyks kitais metais“, – teigia Žemės ūkio ministerijos Tarptautinio bendradarbiavimo skyriaus vedėja Rimutė Kėkštienė.

Italija, kurioje vyksta EXPO paroda, yra Lietuvos prekybos partnerių 10-tuke – daugiausiai eksportuojame sūrį ir varškę. Anksčiau mūsų šalyje gyvenęs buvęs Italijos-Lietuvos prekybos rūmų prezidentas sako, kad dalyvavimas parodoje paskatins ir ekonominius ryšius.

„Daug italų atvyksta į parodą, manau, kad jie čia ras daug įdomių dalykų. Ir tai padės skatinti ryšius su Italija. Italų įmonių atstovai atvažiuoja ir randa aukšto lygio produkcijos, ypač maisto“, – sako teisininkas Sergio Baronchelli.

Pasak organizatorių, netrukus pristatyti savo savo produkcijos atvyks keletas mažųjų Lietuvos aludarių, numatyta ir pieno produktų degustacija. Įvairūs renginiai Lietuvos paviljone vyks iki pat EXPO pabaigos – spalio 31-osios.