Cemento, kuriame yra šešiavalenčio chromo, dulkės sukelia odos alergiją, kitas sunkesnes ligas, todėl Europos Sąjungos (ES) direktyvose aiškiai apibrėžiama, kad reikalavimų neatitinkančios medžiagos statybose naudoti negalima, rašo dienraštis "Lietuvos rytas".

Pasak "Akmenės cemento" vadovo Artūro Zarembos, prieš mėnesį sugriežtinta tvarka realiai neveikia - nuodingo cemento srautas pristabdytas vos 5-10 procentų.

"Mūsų padėtis nepavydėtina, nes investuojame į aplinkosaugos projektus, mūsų produkcijos savikaina auga, bet konkurentai dirba beveik nekontroliuojami", - sakė jis.

Akmenės gamykla ekologišką cementą pradėjo gaminti nuo šių metų sausio 17 dienos.

Prieš tai "Akmenės cemento" vadovai Briuselyje dar 2003-iaisiais išsiderėjo pereinamąjį laikotarpį, kad galėtų modernizuoti gamyklą.

Šešiavalenčiam chromui pašalinti investuota per 0,8 mln. litų. Pagal ES direktyvas šešiavalenčio chromo koncentracija cemente negali būti didesnė negu 0,0002 procento.

Gegužės 6 dieną buvo išleistas įsakymas, draudžiantis į Lietuvą įvežti nustatytų normų neatitinkantį fasuotą cementą, tačiau importuotojai netruko rasti landą - deklaruojama, kad cementas bus naudojamas visiškai automatizuotose sistemose.

"Akmenės cemento" duomenimis, šiemet į Lietuvą jau įvežta apie 70 tūkst. tonų reikalavimų neatitinkančio cemento. Jo srautas vis didėja: balandį importuota beveik 24 tūkst., o gegužę -jau 30 tūkst. tonų cemento.

A.Zaremba planuoja, kad šiemet įmonės apyvarta smuks iki 95-97 mln. litų ir pelno nebus gauta. Praėjusiais metais 500 darbuotojų turintis "Akmenės cementas" pasiekė 104 mln. litų apyvartą ir uždirbo beveik 4 mln. litų pelno.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją