G. Osborne'as kalbėjosi telefonu su savo kolegomis prieš antradienio finansų ministrų posėdį Briuselyje ir reiškė Britanijos nenorą dalyvauti paramos programoje, praneša laikraštis "The Financial Times" ir kitos žiniasklaidos priemonės.

"Mūsų kolegos iš euro zonos aiškiai išgirdo mūsų žinią, kad šiuo atveju Britanijos parama euro zonos finansinėms programoms bus nepriimtina, - teigė vienas iš šaltinių Britanijos ižde. - Mintis, kad Didžiosios Britanijos mokesčių mokėtojų pinigai bus skiriami naujausiai Graikijos paramai, atrodo netinkama"

2010 metais šalies premjeras Davidas Cameronas paskelbė susitaręs, kad paramos fondas, prie kurio prisidėjo visos 28 ES narės, vadinamas Europos finansinės padėties stabilizavimo priemone (EFSM), daugiau nebebus naudojamas nurašyti euro zonos valstybių skoloms, kaip kad tai buvo daroma remiant Airiją ir Portugaliją. Tik 19 euro zonos regiono narių bus atsakingos už skolų nurašymą, o tokių atvejų kaip Graikijos krizė metu bus naudojamas naujas fondas.

Tiesa, dar pirmadienį Didžiosios Britanijos žiniasklaida pranešė, kad Europos Komisijos prezidentas Jeanas-Claude'as Junckeris pasiūlė atgaivinti EFSM fondą ir panaudoti jį išlaidoms padengti teikiant Graikijai trumpalaikes paskolas. D. Camerono atstovas spaudai nurodė, kad premjeras tikįs - originalusis susitarimas galioja ir EFSM vėl naudojamas nebus.

A. Tsipras kovoja dėl koalicijos pritarimo euro zonos susitarimui

Graikijos premjero Alexio Tsipro laukia sunki kova, kurios metu jis tikisi laimėti koalicijos partnerių pritarimą trečiajai euro zonos lyderių paramos programai. Dalis teisės aktų, pavyzdžiui, nutarimai dėl pensijų srities ir PVM reformų, privalo būti priimti dar iki trečiadienio, praneša BBC.

Tiesa, šalies gynybos ministras Panos Kammenos, vienas iš koalicijos partnerių, jau pareiškė tokių priemonių neremsiąs. Jeigu susitarimo pasiekti nepavyks, Graikijos bankų sistemos laukia krachas, o šalis gali būti priversta pasitraukti iš euro zonos. Finansinė parama Graikijai bus teikiama tik tada, jeigu šalis trečiadienį parlamente priims suderintas reformas - padidins mokestinę pajamų dalį ir liberalizuos šalies darbo rinką.

Finansų ministrai iš visų 28 Europos Sąjungos valstybių antradienį Briuselyje renkasi į posėdį, kuriame ketina aptarti susidariusią Graikijoje situaciją.

A. Tsiprui dar pirmadienį sugrįžus į Graikiją, čia vyko prieš taupymo priemones nusistačiusių gyventojų demonstracijos, o viešojo sektoriaus darbuotojai paskelbė trečiadienį rengsiantys 24 valandų trukmės streiką. Nemažai graikų tiki, kad taikomos per daug griežtos priemonės. P. Kammenos prilygino situaciją "perversmui" ir teigė pasiekto Briuselyje susitarimo nepalaikysiąs, tiesa, jis norįs išlikti vyriausybėje. Atėnuose situaciją stebintis BBC korespondentas Markas Lowenas teigia, kad premjeras gali pakeisti savo ministrų kabineto sudėtį ir greičiausiai dar šią savaitę gali formuoti naują vyriausybę.