D.Grybauskaitės teigimu, krizės sprendimas kainuos brangiai tiek patiems graikams, tiek kitoms Europos šalims, o dėl susidariusios situacijos kaltas „neatsakingas“ Graikijos valdžios elgesys.

Graikijai teks eiti skausmingu keliu, ilgai, ir tai kainuos brangiai ne tik Graikijai, bet ir mums visiems“, - žurnalistams sakė Lietuvos prezidentė, pirmadienį grįžusi iš viršūnių susitikimo Briuselyje.

Anot Lietuvos prezidentės, „reformų reikia ne kreditoriams, o pačiai Graikijai, kuri vengė rimtų reformų ilgus metus ir neatsakingai elgėsi su finansais“.

„Labai tikimės, kad tokio streso metu visos politinės Graikijos jėgos ras konsensusą ir sutarimą pasukti Graikiją jai pačiai naudingu reformų keliu“, - kalbėjo D.Grybauskaitė bendroje spaudos konferencijoje su į Vilnių atvykusiu Latvijos prezidentu Raimondu Vėjuoniu.

„Mūsų visų pareiga padėti tiems, kam sunku euro zonoje, bet kiekvienos euro zonos narės pareiga yra elgtis atsakingai, nes jie dabar gauna mūsų visų piliečių pinigus, mūsų visų piliečių pagalbą. Solidarumas Europoje yra ne tik gauti, bet pirmiausia atsakingai elgtis. Labai tikiuosi, kad šią pamoką Graikija pradės mokytis - ir politikai, ir žmonės“, - pridūrė Lietuvos prezidentė.

Dėl Graikijos finansinio gelbėjimo programos iš Europos stabilumo mechanizmo Lietuvoje turės apsispręsti Vyriausybė. Kai kuriose kitose šalyse, įskaitant kaimyninę Latviją, dėl to ketinama surengti balsavimą parlamente.

Latvijos prezidentas R.Vėjuonis nedetalizavo, kada Latvijos parlamentas gali priimti sprendimą, bet pabrėžė, kad „Graikijos laukia labai rimtas uždavinys atkurti pasitikėjimą“.

Vasarį Lietuva į Europos stabilumo mechanizmo fondą pervedė 65,44 mln. eurų, o iš viso per penkerius metus į jį perves 327,2 mln. eurų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (103)