Praėjusią savaitę į Graikijos salas atvyko per 9000 pabėgėlių, susirūpinta, ar Graikijai nepristigs lėšų pabėgeliams suteikti reikiamą humanitarinę pagalbą, jeigu ir ir toliau neveiks bankai. Tai iliustruoja faktą, kad graikų krizė paveikė ir aplinkines valstybes, rašo The Guardian.

„Aš neabejoju, kad graikų krizė paveiks Europą, taip pat ir geopolitine prasme“, – šią savaitę Europos Parlamente sakė Europos Komisijos prezidentas Donaldas Tuskas.

Bet kaip?

Tam tikra prasme geopolitiniai Graikijos krizės padariniai jau yra jaučiami. Remiantis šaltiniais, kurie susidūrė su Alexiu Tsipru dar prieš jam tampant Graikijos premjeru, jis visada besąlygiškai tikėjo, kad Europos Sąjunga neleis jo šaliai pasitraukti iš euro zonos dėl strateginės Graikijos reikšmės. Tai paaiškintų jo pastarųjų savaičių poelgius.

Nors narystė Europos Sąjungoje savaime nereikalauja, kad šalis įsivestų eurą, tačiau ekspertai šią savaitę išreiškė kiek kitokį požiūrį į susiklosčiusią situaciją.

„Teisiškai, jeigu valstybė nori pasitraukti iš euro zonos, ji turi pasitraukti ir iš Europos Sąjungos“, – sakė politikos mokslų daktaras, Europos studijų ekspertas Angelos Chryssogelos.

Kaip ir daugelis kitų tarptautinių santykių ekspertų, jis įsitikinęs, kad Europos politikai ras būdą, kaip Graikiją išlaikyti euro zonoje ir ES.

Vokietijos politikos mokslų ekspertas Patrick Keller sakė, kad „strateginė įtampa dėl Graikijos atsirastų ir tada jei ši pasitrauktų tik iš euro zonos“.

Pirmiausia, gerokai nuskurdusi Graikija taptų silpnąją grandimi NATO kariniame aljanse. Graikija yra viena iš nedaugelio šalių, kuri pareigingai NATO karinio bloko gynybai skiria 2 proc. nuo savo BVP., bet jeigu šalį ištiktų visiškas ekonominis krachas, Graikija savo įsipareigojimų nebegalėtų vykdyti.

„Kartu su taupymo programa, Graikijos dalyvavimas NATO misijose taip pat būtų sustabdytas“,– teigia Graikijos tarptautinių santykių specialistas Thanos Dokos.

„Vokietijoje saugumo ekspertai baiminasi, kad graikų pasitraukimo iš Europos Sąjungos atveju NATO pietryčių flangas labai susilpnėtų, turint omeny ir tai, kad Turkija jau yra labai komplikuotas NATO aljanso partneris, taip pat dabartinėje geopolitinėje situacijoje V. Putinas galėtų pasinaudoti tokiu Europos Sąjungai nepalankiu scenarijumi“,– įsitikinęs Vokietijos politikos mokslų ekspertas Patrick Keller.

Alexio Tsipro ankstesni vizitai į Maskvą ir neaiškūs susitikimai su Rusijos prezidentu V. Putinu tik patvirtina galimą scenarijų. Vis dėlto Rusijos dėl sankcijų ir krentančių naftos kainų žlunganti ekonominė padėtis verčia manyti, kad Rusija, apart graikus palaikančių deklaracijų, kitos paramos nesiims.

Alexis Tsipras and Vladimir Putin

„Rusija neturi lėšų ištraukti išsivysčiusios ties bankroto riba atsidūrusios šalies ekonomikos, kuriai reikia milijardų eurų“,– apie galimą Rusijos pagalbos Graikijai scenarijų kalbėjo politikos mokslų daktaras, Europos studijų ekspertas Angelos Chryssogelos.

Vokietijos politikos mokslų ekspertas Patrick Keller teigia, kad Graikija Rusijai tikrai gali būti naudinga.

„Sumaištis Sirijoje apribojo Rusijos galimybes naudotis savo karinių jūrų laivyno baze Tartuso mieste Sirijos pakrantėje, todėl Rusijos finansinis indėlis į bankrutuojančią Graikiją gali būti matomas kaip investicija į ateitį, jeigu tai suteiktų šalies priėjimą prie Graikijos uosto. Žvelgiant iš Maskvos perspektyvos, tai būtų labai racionalus ir apgalvotas sprendimas“,– svarstė Vokietijos politikos mokslų ekspertas Patrick Keller.

JAV turi didelę jūrų, oro ir raketų bazę Souda Bay įlankoje Kretoje, kuri JAV yra strategiškai svarbi intervencijos į Vidurio Rytus atveju. Nors A. Tsipro vyriausybė yra radikalių kairiųjų ir dešiniųjų nacionalistų koalicija, kol kas Graikijos vyriausybė neparodė jokių ženklų, kad ketina ginčyti šį susitarimą su JAV.

Savo ruožtu JAV užėmė tvirtą poziciją, kurioje rėmė graikus ir išreiškė palaikymą. Jeigu Graikija būtų priversta pasitraukti iš euro zonos, pyktis dėl šio pasitraukimo būtų nukreiptas į Europos Sąjungą, bet ne į JAV.

JAV žiniasklaidoje pasigirdo nuogąstavimų, kad Graikijos pasitraukimas iš euro zonos prisidėtų prie sumaišties Vidurio Rytuose. Brookingo Instituto mokslinis bendradarbis Thomas Wright teigė, kad JAV politikai buvo susirūpinę tokio Graikijos pasitraukimo padariniais Balkanuose.

Politikos mokslų daktaras, Europos studijų ekspertas Angelos Chryssogelos pritarė, kad tai būtų mažiausiai pageidaujamas graikų pasitraukimo atvejis. Kelios Balkanų valstybės turi problemų dėl demokratijos savo šalyse ir Europos Sąjungos plėtros procesas šiame regione įstrigęs.

„Jeigu Graikija pasitrauks iš eurozonos, šios šalys praras savo potencialų flagmaną Europos Sąjungoje ir dar labiau nutols nuo Europos Sąjungos“,– teigė A. Chryssogelos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (198)