„Mes vis dar neturime pagrindo deryboms“ dėl naujos pagalbos programos kartu su ES pagalbą teikiančia organizacija, vadinama Europos stabilumo mechanizmu (ESM), nurodė A.Merkel žurnalistams prieš prasidedant lyderių susitikimui, rengiamam po referendumo, kuriame Graikijoje buvo pasakyta „Ne“ taupymui.

A.Merkel pažymėjo, kad bus svarstoma, kaip elgtis toliau, bet „mes negalėsime susidaryti galutinio vaizdo; nors turiu pasakyti, kad dabar jau kalbama ne apie savaites, o apie kelias dienas“.

Vokietijos kanclerė iš pradžių sėdo prie derybų stalo kalbėtis su Graikijos ministru pirmininku Alexiu Tsipru, Prancūzijos prezidentu Francois Hollande'u ir Europos Komisijos vadovu Jean-Claude'u Junckeriu prieš platesnio rato, 19 euro zonos lyderių posėdį, kurį planuota pradėti 16 val. 30 min. Grinvičo (19 val. 30 min. Lietuvos) laiku.

D. Grybauskaitė: Tarp Graikijos ir jos partnerių trūksta pasitikėjimo

Į euro zonos viršūnių susitikimą atvykusi Lietuvos prezidentė sako, jog tarp Graikijos ir jos partnerių trūksta pasitikėjimo, kuris būtinas susitarimui dėl tolimesnės finansinės paramos.

„Europa gali surasti sprendimus bet kokiai problemai, bet tam reikia dviejų partnerių kalboms, vienas kito pasitikėjimui ir supratimui, bet dabar kol kas taip nėra“, - žurnalistams antradienį Briuselyje prieš euro zonos viršūnių susitikimą sakė D.Grybauskaitė.

Anot jos, Graikija kol kas nepateikė jokių pasiūlymų.

„Buvo pažadas vakar, jie žada rytojui. Jeigu Graikijos valdžiai visada yra „manjana“ (vėliau - BNS), tai mums kiekvieną dieną gali būti „manjana“, - paklausta, ar neatsibodo dabartinė situacija derybose su Graikija, atsakė D.Grybauskaitė.

„Iš tikrųjų mes turime du pasirinkimus, apie kuriuos turime galvoti. Arba šiandienos valdžia nežino, ko nežino ir nenori to žinoti, arba tai yra pokerio lošimas“, - komentuodama derybas su Graikijos valdžia pridūrė prezidentė.

Antradienį Briuselyje susitiko euro zonos finansų ministrai, kuriems naujasis Graikijos finansų ministras E.Tsakalotos turėjo pristatyti naujus pasiūlymus dėl galimo Graikijos skolų krizės sureguliavimo, tačiau Lietuvos finansų ministras RImantas Šadžius teigė, kad konkretūs pasiūlymai nebuvo pristatyti, tačiau Graikija prašo suteikti jai finansinę pagalbą iš Europos stabilumo mechanizmo fondo, kuriame dalyvauja ir Lietuva.

Tai būtų pirmas kartas, kai šiemet sausį eurą įsivedusi Lietuva dalyvautų, gelbėjant kitą ES narę.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (108)