Estija, Latvija, Lietuva ir Slovakija seniai tvirtina, jog nėra tokios pasiturinčios, kad galėtų mokėti už klaidas, kurias padarė turtingesnė Graikija, ir Atėnams derėjo įgyvendinti reformas bei taupymo priemones, kurios buvo numatytos pagal didžiulės, 240 mlrd. eurų vertės, finansinės pagalbos programos sąlygas.

„Girdžiu, jog kai kurie graikai kas mėnesį gauna daugiau nei tūkstantį eurų pensijas. Tai kelia pasipiktinimą. Aš atsisakau mokėti už jų skolas, kai jie lobsta, palyginti su mano atlyginimu“, - pirmadienį naujienų agentūrai AFP sakė Bratislavoje padavėja dirbanti Martina Lelovičova, kurios šalyje vidutinis mėnesis darbo užmokestis siekia 880 eurų.

„Tai geros naujienos euro zonai. Graikai turi iš jos pasitraukti, jai dėl to bus tiki geriau“, - sakė anonimu pageidavęs likti į ketvirtą dešimtį įkopęs slovakas verslininkas, AFP komentuodamas sekmadienį Graikijoje vykusio referendumo rezultatus.

Slovakijos finansų ministras Peteris Kažimiras pirmasis iš Eurogrupės finansų ministrų po Atėnų referendumo įspėjo, kad tokia balsavimo baigtis padidino vadinamojo Grexit (Graikijos pasitraukimo iš euro zonos) tikimybę.

„Paaiškėjus referendumo rezultatams galima laukti krizės scenarijaus - palaipsnio Graikijos pasitraukimo iš euro zonos“, - sakė jis žurnalistams.

Slovakijai, 5,4 mln. gyventojų turinčiai buvusiai komunistinei valstybei, kuri euro zonos nare tapo 2009-aisiais, nepaisant spartaus ekonominio augimo pastaraisiais metais sunkiai sekasi pažaboti didžiulį nedarbą.

Slovakijos kairiųjų premjeras Robertas Fico teigia, kad jo šalis „nenukentės dėl Graikijos ir jos sprendimo likti bendrosios valiutos sąjungoje ar iš jos pasitraukti“, nes Bratislava „nedavė grynųjų pinigų, tik mūsų garantijas“ pagal ankstesnes finansinės pagalbos Graikijai programas.

Sausį prie euro zonos prisijungusi naujausia jos narė Lietuva taip pat nėra skyrusi pinigų ankstesnėms finansinės pagalbos Graikijai programoms.

Lietuvos premjeras socialdemokratas Algirdas Butkevičius pirmadienį AFP sakė, kad yra optimistas ir nemano, jog Graikija pasitrauks iš euro zonos. Jis sakė, jog skolintojai gali „įšaldyti“ dalį Atėnų skolos mainais į struktūrines viešojo sektoriaus ir mokesčių politikos reformas.

Graikijai likę pasirinkimai - „blogas ir blogesnis“

Tačiau ne visos skurdesnės euro zonos narės neturi ką prarasti: Estijos prezidentas Toomas Hendrikas Ilvesas pirmadienį socialiniame tinkle „Twitter“ pažymėjo, kad „Graikijos kreditoriai nėra tik bankai“.

„Už Graikiją skurdesnės euro zonos valstybės gali netekti iki 4,2 proc. BVP“, - rašė jis.

Vyriausybės vadovas Taavi Roivas savo ruožtu pareiškė, kad dabar Graikijai liko tik du pasirinkimai – „blogas ir blogesnis“, ir reformos yra „neišvengiamos“.

„Tikimės, kad Graikijos vyriausybė supras situaciją ir artimiausiomis valandomis parodys ryžtą bei ims veikti“, - pridūrė estų premjeras.

Estija ir Latvija euro zonos narėmis tapo atitinkamai 2011 ir 2014 metais, o netrukus jų pėdomis pasekė ir kaimyninė Lietuva.

Visos trys Baltijos šalys ėmėsi drastiškų taupymo priemonių, kad atsigautų po gilios recesijos, kurią išprovokavo 2008-2009 metų pasaulinė finansų krizė. Tai atvėrė joms kelią į euro zoną ir garantavo stabilų ekonomikos augimą, kuris šiuo metu regione siekia apie 3 procentus.

Estija, kuri nuo 2011-ųjų yra mažiausia euro zonos narė, pritarė pirmajai finansinės pagalbos Graikijai programai, tačiau pasisakė prieš tolesnę finansinę paramą Atėnams ir tvirtina, kad visos euro zonos narės privalo laikytis griežtos finansų disciplinos.

Talinas didžiuojasi mažiausiu euro zonoje valstybės skolos ir BVP santykiu, kuris sudaro 10,6 procento.

„Estams iš tikrųjų nesuprantamas graikų požiūris. Esame įpratę taupyti ir gyventi ekonomiškai“, - sakė didžiausio šalies dienraščio „Postimees“ vyriausioji redaktorė Merit Kopli.

72 metų pensininkė Maie Mets sakė: „Kaip suprantu, graikų gyvenimo lygis yra aukštesnis nei pas mus čia, Estijoje. Tik yra įprasta, kad žmonės moka savo skolas“.

„Jokios užuojautos“

Latvija smarkiai nukentėjo nuo pasaulinės finansų krizės, kuriai siaučiant   patyrė giliausią pasaulyje recesiją – jos ekonomika per dvejus metus susitraukė beveik 25 procentais.

Tačiau apie 2 mln. gyventojų turinti šalis sugebėjo atsitiesti, kai pagal 7,5 mlrd. eurų tarptautinės finansinės pagalbos programos sąlygas drastiškai apkarpė išlaidas, atlyginimus ir sumažino valstybės tarnautojų skaičių.

„Kai gyvenome tarptautinės paramos programos sąlygomis, ar kas nors puolė mūsų gelbėti?“ – klausė 61 metų rygietė Zenija Lacė, dirbanti biure.

„Man visiškai negaila graikų. Jiems seniai derėjo pradėti mokėti mokesčius. Jei jie nori pinigų iš Europos, jie privalo pradėti taupyti!“ – moteriai antrino 59 metų verslininkė iš Rygos Brigita Petersonė.

„Mes galėjome visa tai ištverti, o jie ne?“ – klausė ji.

Europos Komisijos vadovas Junckeris pageidauja išvengti „Graikijos išėjimo“

Alexis Tsipras, Jeanas Claude'as Junckeris
Europos Komisijos vadovas Jeanas-Claude'as Junckeris antradienį sakė esantis nusistatęs prieš potencialų Graikijos pasitraukimą iš euro zonos, nors praeitą savaitgalį vykusiame referendume graikai ryžtingai pasisakė prieš tarptautinių skolintojų pasiūlytas finansinio gelbėjimo programos sąlygas.

„Mano pageidavimas – kad „Graikijos išėjimo“ būtų išvengta“, – J.-C.Junckeris sakė Europos Parlamentui Strasbūre, likus kelioms valandoms iki neeilinio euro zonos viršūnių susitikimo dėl tos krizės.

„ES esama tokių, kurie atvirai arba kitaip pasisako už Graikijos pasitraukimą iš euro zonos. Mano gyvenimo (patirtis) sako, kad supaprastinti atsakymai yra klaidingi sprendimai“, – pabrėžė jis.

Per sekmadienį vykusį referendumą 61 proc. balsavusių graikų atmetė tarptautinių skolintojų reikalavimus dar labiau susiveržti diržus, kad Atėnai galėtų gauti daugiau lėšų, galinčių išgelbėti Graikijos ekonomiką nuo žlugimo.

J.-C.Junckeris, pirmąkart viešai pasisakęs po sekmadienį vykusio balsavimo, pažymėjo, kad ES toliau stengsis atnaujinti derybas su Atėnais, bet taip pat perspėjo Graikijos premjerą Alexį Tsiprą, kad laikas problemą spręsti iš esmės ir aiškiai pasakyti, ką reiškia plebiscito rezultatai.

„Dabar visiems, pasižymintiems sveiku protu, nuovoka ir tam tikro laipsnio emocijomis, laikas derėtas. Graikijos delegacija pasitraukė iš derybų. Tai buvo klaidinga; tai buvo rimta klaida – negalima pasitraukti iš derybų“, – sakė jis.

Vis dėlto J.-C.Junckeris perspėjo, kad „sprendinys neatsiras per naktį“.

„Jeigu sprendinį surastume šiandien, tai būtų pernelyg supaprastintas sprendinys, – pabrėžė Europos Komisijos vadovas. – Šiandien ketiname kalbėtis vieni su kitais, suprasti vieni kitus, parodyti pakantumą ir atkurti tvarką šioje padėtyje.“

Į telefoną žvilgčiojantis Junckeris atsikirto europarlamentarams, kad susirašinėja su Tsipru

Suirzęs Europos Komisijos pirmininkas Jeanas-Claude'as Junckeris antradienį auklėjo europarlamentarus, sukėlusius triukšmą dėl to, kad jis dažnai žvilgčiodavo į savo mobilųjį telefoną per parlamento debatus, aiškindamas, kad susirašinėja su Graikijos premjeru.

J.-C.Junckeris apsikeitė keliomis žinutėmis su Graikijos lyderiu A. Tsipru likus kelioms valandoms iki nepaprastojo euro zonos viršūnių susitikimų, sušaukto po to, kai prasiskolinusi Graikija pasakė tvirtą „Ne“ tolesnėms griežto taupymo priemonėms per praeitą savaitgalį įvykusį referendumą.

„Liaukitės burbėti dėl to, kad nuolat žiūriu į savo telefoną. Aš susirašinėju ... su Graikijos premjeru“, – aiškiai pyktelėjęs J.-C.Junckeris pareiškė prancūziškai per Europos Parlamento posėdį Strasbūre.

„Nežinau, ar turėsite galimybę padaryti tą patį, bet aš turiu tai padaryti šiandien. Atlieku savo darbą, todėl baikit šį kvailą klegesį, kuriam nėra jokios priežasties“, – pridūrė jis.

Buvęs Liuksemburgo premjeras sulaukė replikų dėl savo veiksmų sprendžiant Graikijos krizę, išsakytų kelių europarlamentarų, tarp jų priklausančių euroskeptiškąjai Jungtinės Karalystės nepriklausomybės partijai, pasidėjusių ant savo stalų Didžiosios Britanijos vėliavėles.

Kelis mėnesius J.-C.Junckeris palaikė glaudžius ryšius su kairiųjų pažiūrų A.Tsipru, bet kai virtinė naktinių derybų ir neformalus jųdviejų bendravimas nepadėjo pasiekti susitarimo dėl finansinės pagalbos Atėnams, Europos Komisijos vadovas praeitą savaitę pareiškė, kad jaučiasi „išduotas“ Graikijos lyderio sprendimo paskelbti referendumą.

Antradienį jis vėl kaltino graikus, kurie esą padarė „rimtą klaidą“, pasitraukdami iš derybų, bet sakė pageidaujantis, kad „Graikijos išėjimo“ iš euro zonos būtų išvengta.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (250)