Naująjį ženklą nuo 2016 m. vasario 1 d. privalės naudoti visi gamintojai ir importuotojai ženklindami stiklines, PET ir metalines pakuotes, dalyvaujančias naujoje užstato sistemoje.

Naujoji depozito sistema apims į stiklinę, PET ir metalinę pakuotę (skardines) išpilstytą alų, alaus kokteilius, sidrą, vaisių vyną ir jo kokteilius bei gėrimus, kitus fermentuotus gėrimus, alkoholinius kokteilius ir nealkoholinius gėrimus, girą, taip pat visų tipų vandenį, sultis, nektarą.

Patvirtintas užstato sistemos ženklas bus naudojamas ant visų užstato sistemoje dalyvaujančių pakuočių ir informuos vartotoją, kad jis turi teisę grąžinti tokias pakuotes ir atsiimti už jas sumokėtą užstatą.

„Veikiant naujajai depozito sistemai rinkoje kurį laiką dar liks senuoju ženklinimu ar vartotojų privačiai iš kitų šalių įsivežtų gėrimų pakuočių, kurios nebus paženklintos naujuoju ženklu. Tokių pakuočių sistema nepriims“, – atkreipia vartotojų dėmesį Užstato sistemos administratoriaus“ vadovas Gintaras Varnas.

Gamintojai ir importuotojai turi atkreipti dėmesį ir tinkamai susiplanuoti produkcijos ir žaliavų (pvz. etikečių) su dabartiniu ženklinimu atsargas, kad išvengtų galimų nurašymo nuostolių. Svarbu ir laiku paruošti naujus ženklinimo dizainus ir užsisakyti bei pagaminti naujai paženklintas pakuotes bei produkciją.

Didžioji dalis visų užstato sistemos pakuočių bus surenkama taromatais.