Kretoje nuo sekmadienio atostogaujanti Natalija DELFI pasakojo mačiusi eiles prie bankomatų. Sekmadienį Graikijos Vyriausybė paskelbė savaitei uždaranti bankus ir įvedanti kapitalo kontrolės priemones. Tai reiškia, kad ribojamos iš bankų sąskaitos išimamos sumos.

„Vakar vakare mes atskridome, pavalgėme ir išėjome pasivaikščioti į miestą. Mieste pamatėme, kad prie bankomatų rikiuojasi žmonės. Prie vieno stovėjo gal penkiolikos-dvidešimties žmonių eilė ir tokias eiles matėme keliose vietose“, - pasakojo Natalija.

Pati pašnekovė tvirtino dar nebandžiusi išsigryninti eurų. Taip pat graikai nenoriai priima ir atsiskaitymus mokėjimo kortelėmis.

„Šiandien gidas sakė, kad nieko baisaus, pinigų išsiimti vis tiek galima, todėl nereikia panikuoti. Taip pat iš kitų poilsiautojų girdėjome, kad problematiška atsiskaityti mokėjimo kortelėmis, prašoma mokėti grynaisiais. Tiesiog verslininkai nerimauja, kad bankai gali įšaldyti lėšas“, - sakė pašnekovė.

Oficialiai iš sąskaitų leidžiama išsigryninti po 60 eurų per parą, tačiau užsienio žiniasklaida praneša, kad daugelis graikų skundžiasi negaunantys ir tiek pinigų, mat jie tiesiog baigiasi bankomatuose.

Tiesa, skelbiama, kad 60 eurų limitas netaikomas užsienio turistams.

Šis pirmadienis jau pramintas juoduoju, prognozuojama, kad toks sprendimas dar labiau nusmukdys Graikijos ekonomiką.

Graikijoje atostogavęs „Swedbank“ banko vyriausiasis ekonomistas Nerijus Mačiulis DELFI anksčiau pasakojo, kad gyvenantiems iš turizmo, jei jie nėra pensininkai ar drauge – ir valstybės tarnautojai, nerimauti iš tiesų nėra ko.

„Graikijos ekonominės problemos turistams visai nekenkia, priešingai - netgi yra naudingos. Dėl recesijos, didelio nedarbo lygio ir sumažėjusių atlyginimų Graikijoje atpigo kai kurios prekės ir paslaugos. Graikija yra viena iš pigiausių šalių Viduržemio jūros pakrantėje, dėl to išlieka patraukli turistams. Jei Graikija pasitrauktų iš euro zonos ir įsivestų naują valiutą, ji taptų dar patrauklesnė turistams. Naujoji valiuta euro ir kitų valiutų atžvilgiu nuvertėtų, o tai reiškia, kad turistams atpigtų paslaugos ir prekės“, - tąkart tvirtino jis.

DELFI primena, kad nepavykus deryboms ir tarptautiniams kreditoriams nesutikus atidėti antradienį suplanuotos įmokos, Graikijos Vyriausybė nusprendė liepos 5-ąją skelbti referendumą ir atsiklausti tautos, ar ji sutinka su griežtomis taupymo priemonėmis.

Iki antradienio Graikija Tarptautiniam valiutos fondui turi grąžinti 1,5 mlrd. eurų skolą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (43)