Jis nuo šiol sieks ne 27 eurus, 29 eurus. Teisės aktuose įtvirtintas PSD įmokos dydis nesikeičia – jis ir toliau lieka toks pat – 9 proc. nuo MMA.

Tie žmonės, kurie PSD įmokas iki liepos 1 d. jau sumokėjo į priekį už kelis mėnesius ar metus, pavyzdžiui, vykdantys individualią ir žemės ūkio veiklas, įsigiję verslo liudijimus, neturėtų nerimauti, praneša Valstybinės ligonių kasos.

Jiems draustumas nenutrūks ir jie galės gauti reikiamas gydymo paslaugas nemokamai mūsų šalies gydymo įstaigose, turinčiose sutartis su ligonių kasomis.

Susidariusį skirtumą dėl padidėjusios MMA ir išaugusios PSD įmokos, jie turės sumokėti kitais metais iki gegužės, deklaruodami pajamas. Galimi ir kitokie pasirinkimai, dėl kurių reikėtų konsultuotis su mokesčių administratoriais – Valstybine mokesčių inspekcija (VMI) arba „Sodra“.

Tuo tarpu žmonės, kurie nevykdo jokios ekonominės veiklos ir patys moka PSD įmokas kas mėnesį, turėtų žinoti, kad nuo liepos 1 d. privalo mokėti po 29 eurus kas mėnesį. Jei liepą per klaidą bus sumokėta mažesnė iki tol mokėta įmoka, draustumas nenutrūks, jis galios dar vieną mėnesį po sumokėtos įmokos. Tačiau skirtumą reikėtų sumokėti iki liepos mėnesio pabaigos, nes, priešingu atveju, rugpjūtį sveikatos draudimas nutrūks.

Jei rugpjūtį bus sumokėta mažesnė PSD įmoka, draustumas gali nutrūkti ir kilti keblumų, norint gauti sveikatos priežiūros paslaugas gydymo įstaigose. Tokiu atveju sumokėjus skirtumą reikėtų kreiptis į teritorinę ligonių kasą dėl sveikatos draudimo nustatymo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (48)