Užvakar patvirtinus Pajūrio regioninio parko planavimo schemą, šioje teritorijoje netrukus prasidės statybų bumas - žmonės ręs namus, bus įrengtos automobilių stovėjimo aikštelės, moteliai, kavinės, o artimiausioje ateityje - ir nauji paplūdimiai.

"Vakarų ekspresui" ministras teigė, kad savo parašą suraitė tik po to, kai gavo patvirtinimą apie kardomųjų priemonių taikymą tiems žemės sklypų savininkams, kurie savo turtą Regioniniame parke įsigijo galimai neteisėtai.

Lėmė prokurorai

Pajūrio regioninio parko (PRP) planavimo schema yra vienas pagrindinių, kone gyvybiškai svarbus parko funkcionavimui dokumentas, kuris reglamentuoja darnų teritorijos biologinės įvairovės, gamtos išteklių naudojimą ir atkūrimą.

Ilgai rengtas dokumentas buvo užsigulėjęs Aplinkos ministerijoje, mat aukso vertės pajūryje atsirado keliasdešimt sklypų savininkų, kurių nekilnojamojo turto įsigijimo aplinkybės sudomino teisėsaugininkus.

Pasak aplinkos ministro Arūno Kundroto, ketvirtadienį jis buvo susitikęs su Klaipėdos apygardos prokuratūros prokurorais, gavo raštą ir iš Generalinės prokuratūros, informaciją iš Specialiųjų tyrimų tarnybos.

"Esamą situaciją dėl galimų pažeidimų įsigyjant sklypus reikėjo reglamentuoti teisiškai, tad, suprantama, aš negalėjau pasirašyti dokumento anksčiau. Buvau patikintas, kad visi procedūriniai veiksmai jau atlikti arba tai bus padaryta, todėl nebemačiau reikalo ilgiau vilkinti Regioninio parko planavimo schemos tvirtinimo", - mūsų dienraščiui vakar sakė ministras.

Pasirašęs dokumentą A.Kundrotas teigė sunerimęs, ar "žmonės dabar neužstatys pajūrio".

Išsprendė koliziją

Anot Klaipėdos apygardos prokuratūros darbuotojų, įtarimų buvo sukėlę per 20 PRP teritorijoje sklypus turinčių žemvaldžių nekilnojamojo turto įsigijimo aplinkybės.

"Jiems buvo laikinai apribotos teisės į nekilnojamąjį turtą, tačiau pagal dabartinius įstatymus ikiteisminis tyrimas negali tęstis amžinai. Jam pasibaigus, bylos buvo perduotos į teismą. Šis panaikino apribojimus kai kuriems žemvaldžiams. Vėliau buvo pakartotinai kreiptasi į teismus ir paprašyta panaikinti nuosavybės teisės atkūrimą trims žemvaldžiams", - "Vakarų ekspresui" sakė Klaipėdos apygardos prokuratūros prokuroras Sigitas Jasevičius.

Jis teigė, kad iki kito mėnesio teisė naudotis žemės sklypais bus laikinai apribota dešimčiai asmenų.

Jokie apribojimai nebus taikomi tiems asmenims, kurių nekilnojamasis turtas buvo perleistas tretiesiems asmenims, arba jie laimėjo teismus.

Panaudojus minėtas kardomąsias priemones, teisėtai sklypus pajūryje įsigiję asmenys nebebus galimai pažeidusių įstatymus žmonių įkaitais.

Pritaikys žmonėms

Patvirtinus Regioninio parko planavimo schemą, žmonės galės rengti detaliuosius planus ir, gavę jų patvirtinimus, vykdyti statybas.

Pasak PRP direktoriaus Dariaus Niciaus, teritorijoje nuo Karklės iki Palangos plento turėtų išdygti iki 100 sodybų. Pačioje Karklėje bus duoti leidimai statyti namus ten, kur anksčiau jau buvo sodybvietės.

"Džiugu, kad tas dokumentas pasirašytas. Dabar turėsime teisinį pagrindą išplėtoti rekreacinę infrastruktūrą, galėsime teritoriją pritaikyti visuomenės poreikiams", - "Vakarų ekspresui" sakė parko vadovas.

Anot jo, bus įrengtos atokvėpio vietos prie Kalotės ežero, regyklos, automobilių stovėjimo aikštelės, galų gale visuomenės poreikiams pritaikyta vadinamoji Juodoji tvirtovė - ties Giruliais esantis karinis statinys.

Šio objekto perdavimui visuomenės poreikiams teigė neprieštaraujanti ir Klaipėdos apskrities viršininkė Virginija Lukošienė. "Jie yra laimėję projektą - tegul tvarko", - sakė ji.

Pagimdys konkurentę

Dar didesnių užmojų turi Klaipėdos rajono savivaldybės administracija - pasak jos Architektūros ir urbanistikos skyriaus vedėjos Vidos Vytienės, bus imamasi naujų paplūdimių kūrimo idėjos.

"Sieksime, kad Karklė taptų Melnragės ir Palangos konkurente. Yra numatyta įrengti paplūdimius ties Giruliais, Nemirseta, Karkle. Patvirtintas Regioninio parko planas paspartins procesus rengiant ir bendrąjį viso Klaipėdos rajono planą", - mūsų dienraščiui sakė valdininkė.

Ji užsiminė, kad Karklėje turėtų atsirasti ir daugiau kavinių, motelių.

"Tai buvo merdinti teritorija, dabar bus galima normaliai ją išnaudoti", - teigė V.Vytienė.

Beje, aplinkos ministras A.Kundrotas patikino, kad buvo išspręsta dar viena problema - dėl šalia gamtinio Plocio rezervato esančios buvusios sovietinės armijos poligono vadavietės pastato.

Šis griozdiškas statinys ko kas priklauso Valstybės turto fondui. Pastatą norėta leisti privatizuoti, tačiau baimintasi, kad jo naudojimas privatiems tikslams gali sugriauti saugomos teritorijos biologinę pusiausvyrą.

"Neseniai vyko posėdis pas valstybės sekretorių. Po jo nuspręsta, kad artimiausiu metu parengsime Vyriausybės nutarimą, kuriuo minėtas statinys bus išbrauktas iš privatizuotinų objektų sąrašo ir perduotas Regioninio parko žinion", - "Vakarų ekspresui" sakė A.Kundrotas.