Kaip rašo tut.by, realiojo sektoriaus problemos ir daugumos verslų perėjimas prie dalinio užimtumo schemos taip pat skaudžiai smogė tikrosioms vietos gyventojų pajamoms. Užuot rinkęsi, kokia valiuta taupyti, vis daugiau baltarusių turėjo sukti galvą, kaip atsisveikinti su turimomis santaupomis ir veržtis diržus. Ekspertai nemano, kad artimiausiu metu verta laukti radikalių privačių bankų ir Baltarusijos centrinio banko sprendimų kreditų ir indėlių rinkoje, skelbia news.tut.by.

Jau galima pastebėti terminuotų indėlių Baltarusijos rubliais mažėjimą. Gegužę jie (vien dėl palūkanų) ūgtelėjo 0,6 proc., nors suma turėjo išaugti 2,5 proc., TUT.BY pareiškė vyresnysis „Alpari“ analitikas Vadimas Josubas. Kitaip tariant, terminuotų indelių Baltarusijos rubliais mažėja, nors pokytis kol kas ir kompensuojamas palūkanomis, todėl galutiniai skaičiai ir išlieka teigiami.

Susiklosčius tokioms aplinkybėms, kai kuriuose bankuose situacija gali skirtis nuo bendros atmosferos, perspėja ekspertas. Yra bankų, bandančių išsaugoti kuo įmanoma didesnes palūkanų normas, metinės palūkanos gali siekti ir 30 proc. Yra ir tokių, kurie palūkanų normą sumažino net 25 proc. Gegužę vidutinė palūkanų norma už naujus indėlius siekė 27,6 proc.

Vyresnis „Alpari“ analitikas taip pat pažymėjo, kad toliau aktyvaus palūkanų normų už indėlius Baltarusijos rubliais mažėjimo laukti neverta. „Jeigu palūkanos už indėlius būtų mažinamos ir toliau, tokia situacija paskatintų terminuotų indėlių traukimąsi, bankams gali kilti reali likvidumo Baltarusijos rubliais trūkumo problema“, – konstatuoja ekspertas.

Skirtingai nuo pastarųjų metų praktikos, šiais metais, sumažėjus Baltarusijos rublio vertei, tradicinio indėlių Baltarusijos rubliais virsmo užsienio valiuta nepastebėta. Kaip pabrėžia V. Josubas, gegužę indėlių užsienio valiuta prieaugis fiksuojamas tik Baltarusijos rubliais, kitaip tariant, dolerio kurso augimo sąskaita. Doleriais terminuotų baltarusių indėlių užsienio valiuta apimtis per mėnesį sumažėjo 13,1 mln. dolerių (11,68 mln. Eur) arba 0,2 proc.

Ekspertų teigimu, susidomėjimo indėlių užsienio valiuta mažėjimas tiesiogiai susijęs su nauju Baltarusijos centrinio banko politikos kursu.

Kaip skelbia TUT.BY, Baltarusijos gyventojai aktyviai pardavinėja dolerius – jau tris mėnesius iš eilės parduoda daugiau nei 200 mln. dolerių (178,28 mln. Eur) grynaisiais. Ekspertai pažymi, kad siekio kuo skubiau atsikratyti santaupų užsienio valiuta priežastys yra dvi – noras išlaikyti tuos pačius vartojimo įpročius pajamų mažėjimo sąlygomis ir atsikratyti 2014 metų pabaigoje kilus ažiotažui įsigyto valiutos pertekliaus. 

„Prisipirko grynųjų ir dauguma skaudžiai suklydo: pirko už 16 tūkst., o gegužę pardavė už 14,1 tūkst. už dolerį“, – aiškina rinkos dalyviai ir rekomenduoja susilaikyti nuo masinio pirkimo be priežasties, nes tokia situacija gali ir vėl pasikartoti.

Paskolų pagyvėjimas

Kalbant apie teigiamas Baltarusijos centrinio banko sprendimų pasekmes valiutų ir finansų rinkai, ekspertai įvardija paskolų fiziniams asmenims pagyvėjimą.

„Kreditinis fizinių asmenų portfelis pas mus nuo 2015 metų pradžios mažėjo, tokia situacija stebėta visuose bankuose, tačiau jau 2015 metų birželį stebime augimą“, – teigia Olegas Prochorčikas. Metų pradžioje paskolų palūkanos buvo praktiškai nepakeliamos, o bankai nesiėmė jokių priemonių, kaip pagyvinti situaciją.

Metų pradžioje netikėtą dinamiką pademonstravo ir būsto paskolų sektorius. Kaip teigia Baltarusijos banko „Bank BelVEB“ atstovas, nors būsto paskolų paklausa ir nedidelė, tačiau būsto įsigijimui išduodamų kreditų apimtis, remiantis pirmųjų penkių 2015 metų mėnesių duomenimis, tą patį 2014 metų laikotarpį viršija net 72 proc.

„Situacija rinkoje buvo labai įtempta, nemažai bankų minėtuosius kreditus išsaugojo, žmonės ėmė nedideles sumas – iš esmės žmonės parduodavo seną būstą, tačiau naujo įsigijimui šiek tiek trūko. Be to, nekilnojamojo turto vystytojai mažino kainas užsienio valiuta, tačiau Baltarusijos rubliais jos augo“, – paaiškino O.Prochorčikas.

Vartojimo kreditų sektorius taip pat po truputį atsigauna, mano bankininkystės ekspertai. Svarbiausia, kad palūkanos mažėja – nuo 70-80 proc. metų pradžioje iki 40-46 proc.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (72)