Praeitą savaitę bent 60 delegacijų buvo atvykusios į Europos Sąjungos sostinę Briuselį dalyvauti Europos ir Lotynų Amerikos viršūnių susitikime.

Tačiau žiniasklaidos dėmesio centre buvo atsidūrusi toli gražu ne plačiai besišypsanti Brazilijos prezidentė Dilma Roussef, ir beveik niekam nerūpėjo, kad Čilės lyderė Michelle Bachelet sklandžiai kalba vokiškai.

Visi prožektoriai buvo nukreipti į Alexis Tsipras – 40-metį Graikijos premjerą, kuris patylomis siekė užsitikrinti dar vieną susitikimą su įtakingiausia ES lydere - Vokietijos kanclere Angela Merkel.
A. Tsipras, kurio naujausias pasiūlymas įsipareigoti vykdyti reformas mainais į pinigus nusivylusių Europos pareigūnų buvo vieningai atmestas kaip 46 puslapių „kairiosios ideologijos“ traktatas, Graikijos laivą pasuko į pavojingus vandenis.

Europos politikai jau yra išvarginti šio jaunojo lyderio manevrų, net jeigu familiariai nevengiantis elgtis J.-C.Junckeras visuomet pataršo jam plaukus arba paplekšnoja per skruostą, kai susitinka su A. Tsipru prieš kameras.

Praeitą savaitę A. Tsipras paskutinę minutę užsitikrino susitikimą su A. Merkel ir Prancūzijos prezidentu Francois Hollande'u.

„Jeigu bus valia – atsiras ir išeitis“, – viltingai pareiškė Vokietijos lyderė, dažnai kartojanti šią mantrą.
Pasivaišinę žuvies patiekalais per vakarienę su lotynų amerikiečiais, trys lyderiai trečiadienį atsisėdo prie derybų stalo neišvaizdžiame kabinete kažkur aukštai pastate, kuriame vyksta ES viršūnių susitikimai.

„Nebuvo jokio šūkavimo ir barnių – viskas vyksta labai mandagiai, – vienas apžvalgininkas sakė naujienų agentūrai AFP. – Merkel vaizduoja save ieškančia sprendinio.“

Tas pasisėdėjimas baigėsi sutarimu, kad derybas reikia „intensyvinti“. To pakako, kad kitą rytą kainos Atėnų akcijų biržoje pakiltų 8 procentais.

Kalbėdamas gimtąja liuksemburgiečių kalba, J.-C. Junckeris tą rytą išsakė minėtą Graikijos palyginimą su karve, galbūt prisimindamas, kad ta šalis esanti Minotauro tėvynė.
„Mes toliau stengiamės ją stumti“, – aiškino Europos Komisijos vadovas.

Tuo tarpu Prancūzijos finansų ministras Michelis Sapinas liko ištikimas kelionių metaforoms, sakydamas, kad Graikijos derybos „dabar išties yra ant teisingų bėgių“.

„Man labai patinka graikiškosios tragedijos, bet manau, kad mums reikia judėti laimingos pabaigos link“, – pridūrė jo pirmtakas Pierre'as Moscovicius, kuris dabar užima ES ekonomikos reikalų komisaro postą.

Tačiau Tarptautinis valiutos fondas (TVF) perliejo šaltu vandeniu šmaikščias pastabas apie karves, traukinius ir laimingas pabaigas, ketvirtadienį pasmerkęs „didelius nesutarimus“ tarp Graikijos ir jos skolintojų.

„Kamuolys yra Graikijos pusėje“, – ši frazė buvo sutartinai kartojama nuo Vašingtono iki Briuselio.
„Nebėra laiko lošti“, – pridūrė ir ES pirmininkas lenkas Donaldas Tuskas, retai pasisakantis apie Graikijos reikalus, mat jo šalis nėra įsivedusi euro.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)