Nuo kovo mėnesio, kuomet paskutinį kartą tokios prognozės buvo skelbtos rinkai, makroekonominiai JAV duomenys piešė nevienareikšmį paveikslą ir dažniau stebino prastais, nei optimistiškai nuteikiančiais skaičiais.

Nepaisant to, paskutiniai darbo duomenys bei praėjusią savaitę skelbti mažmeninės prekybos duomenys buvo geresni nei prognozuota, taigi, kaip tik ir bus svarbu išgirsti, ar FOMC taip pat teigiamai vertina šiuos duomenis, ar vis dėlto žvelgiant į ilgesnio termino perspektyvą bus išlaikomas atsargesnis požiūris.

Manome, kad FED signalizuos apie vieną bazinės palūkanų normos didinimą šiais metais.

Tarp kitų makroekonominių rodiklių JAV šią savaitę svarbesni bus gegužės mėnesio infliacijos duomenys. Prognozuojamas šioks toks infliacijos paspartėjimas, palyginti su ankstesniu mėnesiu, tuo tarpu metinės infliacijos tempai turėtų būti lygūs nuliui.

Graikija išliks akiratyje

Euro zonoje labiausiai stebimi įvykiai ir toliau vyks Graikijoje – šaliai kapsi paskutinės dienos arba susitarti su tarptautiniais kreditoriais dėl struktūrinių reformų bei pokyčių šalies fiskalinėje politikoje bei gauti finansinės paramos paketą, arba priešingu atveju greitai sugalvoti planą B, kaip reikės suvaldyti ant bankroto slenksčio stovinčios šalies ekonominę, politinę bei socialinę situaciją.

Įvairiais vertinimais, paskutinė diena Graikijai susitarti su euro grupe yra šis arba kitas ketvirtadienis. Ir vienu, ir kitu atveju, beliko keletas dienų, nes birželio pabaigoje baigiasi pavasarį sutarto finansavimo programos pratęsimo terminas. Ir Graikijai labai netrukus tiesiog pritrūks lėšų arba grąžinti skolas tarptautiniams kreditoriams, arba išmokėti valstybės tarnautojų atlyginimus arba pensijas.

Tuo tarpu Graikijos valdantieji neatrodo pernelyg įsitempę: po šios dienos neeilinio Vyriausybės posėdžio buvo komunikuota, jog Graikijos Vyriausybė teturi vieną planą – tai yra siekti finansinės paramos, tuo pačiu ji neplanuoja sutikti su tarptautinių donorų reikalaujamomis papildomomis fiskalinės drausmės priemonėmis – pensijų mažinimu, PVM didinimu bei biudžeto pertekliaus palaikymu. Šis pareiškimas geriausiai apibrėžia susidariusią pato situaciją, dėl kurios svarstytini įvairūs tolesnės raidos variantai, tarp jų ir patys nepalankiausi Graikijai.

Vokietijos nuotaikos smuktels

Iš finansinių duomenų euro zonoje svarbiausi šią savaitę bus birželio mėnesio Vokietijos ZEW lūkesčių indeksas. Vertinant dabartinę korekciją akcijų rinkose ir neblizgančius Sentix lūkesčių indikatoriaus duomenis, tikėtina, jog ir ZEW indeksas birželį bus žemesnis nei gegužę ir pratęs keleto mėnesių mažėjimo tendenciją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)