Palangos viešbučių ir restoranų savininkai saulės ir gero oro pasiilgo ne mažiau nei turistai. Pastarųjų, verslininkų teigimu, stinga labiausiai. Dalis viešbučių ar maitinimo įstaigų darbuotojų tebeieško, kiti teigia, kolektyvus jau sukomplektavę. Skiriasi ir verslininkų reikalavimų kartelė, keliama darbininkų kvalifikacijai.

Nori dirbti vyresnio amžiaus moterys

Viešbučio „Gamanta“ savininkė Rita Meškienė sako turinti visus vasaros sezonui būtinus darbuotojus.

„Belieka sulaukti turistų. Darbuotojų turime daugiau nei šiuo metu reikia. Tad dalis šią vasarą pasirengusiųjų dirbti taip pat laukia, - sako R. Meškienė. - Labai nudžiugau, kad šiemet norą dirbti viešbutyje pareiškė daug vyresnio amžiaus moterų, jau turinčių patirties šioje srityje, atsirado ir grįžusių iš užsienio. Palyginti su praėjusių metų vasara, galiu pasakyti, kad pernai mūsų viešbutyje įsidarbinti pageidavusių kambarinių amžius buvo 17-18 metų. Iš pradžių nerimavau, bet merginos pasitaikė darbščios. Matyt, viskas nuo žmogaus, nuo mamos auklėjimo priklauso“.

Šiųmečio sezono metu viešbutyje „Gamanta“ jaunos merginos taip pat dirbs, tik jos, kaip juokauja R. Meškienė, mokysis iš vyresnių kambarinių.

Nėra turistų, nereikia ir darbuotojų

S. Daukanto gatvėje įsikūrusio viešbučio „Vila Diemedis“ ir restorano „Ramūs“ šeimininkas Gintaras Sičiūnas patikino, kad ieško vos vieno darbuotojo – pagalbinio darbininko virtuvėje.

„Mes dirbame visus metus, tad išskirtinių kolektyvo pokyčių vasaros sezonu nebus. Galvoju, kad netektų darbuotojų skaičiaus mažinti. Lietuvoje turizmas merdi. Ką padarysi, kad tokia yra situacija. Pavyzdžiui, neseniai buvau Lenkijoje, Poznanėje. Nustebau, kiek daug ir iš kokių skirtingų pasaulio kraštų ten yra turistų. O pas mus kas? Buvome orientuoti į Rusijos rinką ir likome be nieko, nes neturėjome alternatyvos, - sakydamas, kad tai realybė, o ne pesimizmas, kalbėjo verslininkas. – Tad, kai nėra turistų, kam tie darbininkai? Greit bus kaip Austrijoje: galėsim šeimyninius viešbučius steigti ir patys juose visus darbus dirbti“.

„Vila Diemedis“ ir „Ramūs“ šeimininkas sako, kad algų šią vasarą darbuotojams kelti neketina, o štai reikalavimas virtuvės darbuotojams yra: bet ko „iš gatvės“ nežada priimti. Pretendentas turi žinoti ir išmanyti bent minimalius reikalavimus virtuvei, laikytis tvarkos ir švaros.

Darbuotojų ieško visada

Vienintelio žuvies restorano Palangoje „Žuvinė“ savininkė Rūta Sakalauskienė patikino, kad šiųmečiam vasaros sezonui darbuotojų netrūksta.

Rūta Sakalauskienė
„Ir nors kolektyvas jau, galima sakyti, sukomplektuotas, darbuotojų paieška tebevyksta. Juk niekada negali žinoti, kuri dalis žadėjusiųjų įsidarbinti pas mus neatvyks, kažkas iš darbo išeis, o galbūt ir atsiras geresnis kandidatas negu jau dirbantis, - pasakojo R. Sakalauskienė. - Taip, anketų sulaukiame labai daug. Bet duomenų atsiuntimas šiuo atveju dar nieko nereiškia – reikia pretendentą pamatyti, su juo pakalbėti. Todėl naujų darbuotojų ieškome nuolat. Tai yra pagrindinė mūsų taisyklė“.

Šiuo metu „Žuvinei“ reikalingi virėjai, jų padėjėjai ir padavėjai. R. Sakalauskienė sako, kad visiems darbuotojams keliami reikalavimai – turėti tos srities išsilavinimą ir minimalią penkerių darbo metų patirtį. Padavėjams taip pat svarbu tinkama išvaizda bei komunikabilumas, teigiama energija.

Kalbėdama apie reikalavimus užsienio kalboms pašnekovė sako, kad padavėjai turi puikiai kalbėti rusiškai, šiek tiek angliškai. „Žuvinėje“ šį sezoną žadamas ir didesnis atlyginimas nei praėjusiais metais.

„Algų didinimą diktuoja gyvenimo sąlygos. Įvedus eurą, nusistovėjo taisyklė – viskas apvalinama į didžiąją pusę. Ne išimtis ir darbo užmokestis“, - garantuoja „Žuvinės“ savininkė.

R. Sakalauskienės teigimu, šį sezoną darbuotojams bus mokama maždaug 15 procentų didesnė alga. Galbūt todėl, norą dirbti „Žuvinėje“ pareiškė nemažai pernai čia dirbusių žmonių.

Striuka su padavėjais

Restorano „Devintam danguj“ administratorė Inesa Stanevičienė sako, kad besidominčiųjų darbo galimybėmis šioje įstaigoje netrūksta. Restoranui šiuo metu ypač reikalingi padavėjai. Kasdien vyksta pretendentų į šį darbą atranka.

„Mes pasirengę įdarbinti apie dešimt žmonių. Svarbiausias reikalavimas – patirtis. Ne mažiau svarbu, kad padavėjai kalbėtų rusiškai ir angliškai. Akcentuojame rusų kalbą. Žinoma, papildomų kalbų žinojimas būtų privalumas, - dėsto „Devintam danguj“ administratorė. - Nesvarbu nei amžius, nei lytis. Svarbu, kad žmogus mokėtų bendrauti ir galėtų dirbti bent iki rugsėjo vidurio“.

Paklausta apie planuojamą mokėti atlygį, pašnekovė neatviravo, pasakė tik tiek, kad „Devintam danguj“ bus mokamas toks atlyginimas „kaip ir visur“.

Atsigriebs rudenį?

Palangos viešbučių ir restoranų asociacijai vadovaujantis Darius Miklovas yra ir kavinės „Sporto lizdas: armėniški šašlykai“ vadovas. Tad turizmo srityje dirbančių verslininkų rūpesčiai jam nesvetimi.

„Darbuotojų šią vasarą, manau, niekam netrūksta. Yra kita bėda: vasara jau prasidėjo, o turistų Palangoje nėra. Gausesnio jų srauto sulaukiame nebent savaitgaliais, - kalbėjo D.Miklovas. - Laukiame šiltesnių orų ir daugiau svečių. Darbuotojų bent jau mums netrūksta: nori dirbti ir jauni, ir vidutinio amžiaus žmonės, ir vyresni nei 50-ies. Pretendentai jau nekantrauja, teiraujasi, kada juos įdarbinsime. Bet kol nėra turistų srautų, įdarbinti daugiau žmonių nėra prasmės.

D. Miklovas sako besitikintis, kad šių metų vasaros sezonas šiek tiek pasislinks į rudens mėnesius. Pašnekovas viliasi, kad po šaltokos vasaros pradžios seks šilti pirmieji rudens mėnesiai ir Palangos verslininkai galės „atsigriebti“ per rugsėjį, spalį.